Έκθεση φωτογραφίας «Mount Olympus» στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει, κατόπιν πρόσκλησης, στο  Φεστιβάλ Βωβούσας, που διοργανώνεται από την 1η έως τις 8 Αυγούστου στη Βωβούσα, από τον φωτογράφο Καμίλο Νόλλα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας “Mount Olympus”, που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου.

Boissonnas-B1Ένθερμος φιλέλληνας, αεικίνητος περιηγητής, έμπειρος ταξιδευτής, λάτρης του αλπινισμού αλλά και του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ο Ελβετός φωτογράφος Frederic Boissonnas (1858-1946) πρωτοέρχεται στην Ελλάδα το 1903 και για τρεις δεκαετίες αργότερα περιηγείται και φωτογραφίζει τον ελλαδικό χώρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στα ταξίδια του αυτά, όχι μόνο δεν παραλείπει να επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές τον Όλυμπο και να ανεβεί στην ψηλότερη κορυφή του, αλλά φωτογραφίζει πολύ το ξεχωριστό αυτό τοπίο του βουνού των θεών (1913, 1921, 1927).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει επίμονα στη συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου (L’ Olympe, Parc National de la Grèce), μέσα και από την προβολή σε Ευρώπη και ΗΠΑ των φωτογραφιών που ο ίδιος τράβηξε στον Όλυμπο και αποτυπώνουν τη μοναδική ομορφιά του.

Ως αποτέλεσμα από αυτά τα ταξίδια του πάντως, έχουμε σήμερα μια μοναδική παρακαταθήκη με περισσότερες από 300 λήψεις για την περιοχή του Ολύμπου.

Τα έργα που εκτίθενται στο Φεστιβάλ Βωβούσας (παραγωγή του Φεστιβάλ), είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση «Αναβάσεις στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas – Αρχείο ΜΦΘ», μια συνδιοργάνωση του ΜΦΘ και της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, παραγωγή ΜΦΘ, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου το καλοκαίρι του 2014.

Boissonnas-E4Γαντζωμένη στα 1.000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει. Η αιώνια σχέση με τα νερά και τα παρθένα δάση που την περιτριγυρίζουν, την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τη θεσμοθέτηση ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ με ορεινή θεματολογία. Επίσης το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι (1748), που ενώνει τους δύο μαχαλάδες της, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία, δύο βαθιές έννοιες που είναι κενές νοήματος αν δε προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εκτός του κύριου προγράμματος με εκθέσεις και προβολές, σε παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναγνώσεις κειμένων, παραστάσεις. Καλοκαιρινά φεστιβάλ με γενική θεματολογία γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όμως ορεινό και με ανάλογη θεματολογία κανένα.

bzs7707S.tif

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα