Καθημερινή ενημέρωση

Έκκληση του Πάπα για απελευθέρωση των μοναχών

Έκκληση για την απελευθέρωση των δώδεκα ελληνορθόδοξων μοναχών οι οποίες απήχθησαν από ενόπλους στη Μααλούλα αλλά και «όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι εξαιτίας των συγκρούσεων» στη Συρία απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των γυναικών που μόναζαν στην ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας στη βόρεια Συρία.

Οι μοναχές, οι οποίες είχαν υπό την προστασία τους τα ορφανά παιδιά της περιοχής, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη μονή και οδηγήθηκαν από τους ενόπλους προς το Γιάμπρουντ, στα βόρεια της Μααλούλα, όπως είχε δηλώσει ο αποστολικός νούντσιος (πρεσβευτής) της Αγίας Έδρας στη Δαμασκό, Μάριο Ζενάρι.

Η Φεβρωνία Ναμπάνε, ηγουμένη μιας μονής που βρίσκεται στη Σαντνάγια, στη νότια Συρία, διαβεβαίωσε πάντως ότι μίλησε με την ηγουμένη της Μααλούλα, την Πελαγία Σαγιάφ, το βράδυ της Δευτέρας και η τελευταία την διαβεβαίωσε ότι η ίδια, άλλες έντεκα μοναχές και τρεις νεαρές υπηρέτριες έχουν εγκατασταθεί σε ένα σπίτι στο Γιάμπρουντ.

Από τις αρχές του έτους έχουν απαχθεί στη Συρία δύο ορθόδοξοι επίσκοποι και πολλοί ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός ιησουίτης Πάολο Νταλ΄ Όλιο. Τον Οκτώβριο εντοπίστηκε στα βόρεια της Δαμασκού το κατακρεουργημένο πτώμα του ελληνορθόδοξου ιερέα Φάντι Τζαμίλ Χαντάντ, ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους. Η τύχη των υπόλοιπων ομήρων παραμένει άγνωστη.

Διαβάστε επίσης