Έμειναν μετεξεταστέοι στην… αριθμητική

Σε αναβρασμό βρίσκονται στο Μαξίμου από την Τετάρτη το βράδυ, καθώς η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Κι αυτό, διότι οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού τον διαβεβαίωναν ότι στη χειρότερη περίπτωση οι ψήφοι που θα λάμβανε ο Σταύρος Δήμας στην πρώτη ψηφοφορία θα κυμαίνονταν από 165-170, δείγμα του «σωστού μασάζ» που είχε γίνει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών το προηγούμενο διάστημα, όπως και των τρομολαγνικών διλημμάτων για έξοδο από το ευρώ που είχε υιοθετήσει το Μαξίμου.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ άσχημη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος είδε τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους από την Κεντροδεξιά, να του γυρίζουν την πλάτη και μόνο ο Νταβρής υπερψήφισε τον Σταύρο Δήμα. Αντίθετα, για να φθάσει η κυβέρνηση τους 160 χρειάστηκε να βάλουν πλάτη τέσσερις βουλευτές προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά (Λυκούδης, Ψαριανός, Μάρκου και Αηδόνης). Και βέβαια, όλοι οι «παπαγάλοι» του Μαξίμου οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για το πώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την Κεντροδεξιά, επέλεξαν το «όχι».

Έτσι, από την Τετάρτη το βράδυ στο Μαξίμου ξεκίνησαν την αναθεώρηση των υπολογισμών για τη δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης, 23 Δεκεμβρίου. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι υπολογισμοί έπεσαν έξω κατά την πρώτη ψηφοφορία. Αλλά δεν είναι το μοναδικό φάουλ στο οποίο έχουν υποπέσει οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη και ο επικοινωνιακός σχεδιασμός που ξεκίνησε από την επομένη των ευρωεκλογών για οριστικό απεγκλωβισμό από την τρόικα και το μνημόνιο, αποδείχθηκε στην πράξη μία φούσκα. Όπως φυσικά και η ημερομηνία απεγκλωβισμού, που ήταν η 8η Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup.

Και αντί για απεγκλωβισμό από τρόικα και μνημόνια κι έξοδο στις αγορές, η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε δεινή θέση, καθώς πλέον έχει ανάγκη την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Τώρα, λοιπόν, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούν άλλους 20 βουλευτές για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. Το γεγονός ότι μόνο ο Νταβρής πείστηκε να ψηφίσει «ναι» δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να αναρωτηθούν εάν το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε από τη Ν.Δ. προσέγγιση συγγενικών ιδεολογικά βουλευτών; Ή το «μασάζ» ήταν αναποτελεσματικό, ή οι απεσταλμένοι του Μαξίμου απλά έκαναν δημόσιες σχέσεις; Για μια ακόμη φορά έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς τα στελέχη που είχαν επιφορτιστεί από τον Αντώνη Σαμαρά δεν είχαν πλήρη εικόνα του παρασκηνίου, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη στρατηγικής, αφού έγιναν ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά επίπεδα.

 

Πού ελπίζουν

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας θα είναι αρκετά βελτιωμένο και ικανό να δώσει την απαραίτητη δυναμική στην υποψηφιότητα Δήμα ενόψει της τελικής αναμέτρησης. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί με καθαρές επιλογές και όχι με πολιτικές εκχωρήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που την Τετάρτη υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης πιθανότατα να προστεθούν και οι: Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν ότι υπέρ του Προέδρου ενδεχομένως να ψηφίσουν και οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας, ενώ ελπίζουν ότι την τελευταία στιγμή θα υπερψηφίσει και ο Πάρις Μουτσινάς(!).
Εάν επαληθευτούν πλήρως οι προβλέψεις τους, τότε υπέρ του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας θα συγκεντρωθούν 169 βουλευτές, που σημαίνει πως για την επίτευξη των 180 θα χρειαστεί να ψηφίσουν τουλάχιστον 11 μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Τα δύο κόμματα όμως έχουν ξεκαθαρίσει με συλλογικές αποφάσεις ότι δεν θα ψηφίσουν. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι πίεση που θα ασκηθεί από τις δημοσκοπήσεις και από την οικονομική κατάσταση της χώρας θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις. Εκτιμούν δε πως πιθανοί συμπαραστάτες για την εκλογή Προέδρου –χωρίς όμως να είναι βέβαιοι ότι θα επαληθευτούν– θα μπορούσαν να είναι οι: Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ και οι Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά.

 

Επιμονή στις «καθαρές λύσεις»

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, από το Μαξίμου προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν έχασαν την αισιοδοξία τους και ότι πιστεύουν ακράδαντα πως τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την 29η Δεκεμβρίου, στην τρίτη ψηφοφορία.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν έχει αλλάξει τίποτα και το Μαξίμου εμμένει στις «καθαρές λύσεις», που σημαίνει ότι ή εκλέγεται ο Δήμας την 29η Δεκεμβρίου, ή στήνονται κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Από την αρχική βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάσαμε, μετά την ψηφοφορία, στο σημείο ο Αντ. Σαμαράς να ευελπιστεί ότι θα εκλεγεί ο Στ. Δήμας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ήταν κατώτερο των αρχικών προσδοκιών, αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των 180 ψήφων και να εκλεγεί ο Στ. Δήμας, απαιτούνται, και με βάση τα νέα δεδομένα, πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Οι όποιες πάντως πολιτικές πρωτοβουλίες του αναμένεται να αναληφθούν μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί από κυβερνητικά στελέχη ουσιαστική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση με τους βουλευτές που βρίσκονται πιο κοντά στο «ναι».

Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το κλίμα; Όπως παραδέχονται και πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. οι βουλευτές για να αλλάξουν στάση σε 12 μέρες πρέπει να έχουν πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν να τεκμηριώσουν πολιτικά την ενδεχόμενη θετική ψήφο τους. Δεν αρκεί η στρατηγική του φόβου, η οποία υπέστη και εκ των έσω σημαντικό πλήγμα, ούτε είναι ελκυστικό το επιχείρημα πως θα γίνουν εκλογές, ίσως κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα μπει σε περιπέτειες.

Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στην ΚΟ της Ν.Δ. και σε τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν, χωρίς πειστικά επιχειρήματα προσώρας, ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα.

 

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα με την προεδρική εκλογή ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Αντώνης Σαμαράς, Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις, που αντανακλάται και στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η πρόθεσή του είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, που διασφαλίζεται με την εκλογή Προέδρου, και θα εκφράσει την αισιοδοξία ότι οι Έλληνες βουλευτές κατανοούν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτεια.
Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους στην κατεύθυνση ότι στηρίζουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να κλείσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα και να δρομολογηθεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Δεν θα επιτρέψω, ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει, σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο τού έτους η Ελλάδα είχε το υψηλότερο πλεόνασμα στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι αυτή η θεαματική επάνοδος της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στις «χωρίς προηγούμενο θυσίες του ελληνικού λαού».

Τον Αντ. Σαμαρά συνόδευσαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο σύμβουλός του Σταύρος Παπασταύρου.

 

Προεκλογική τροπολογία την Πέμπτη το πρωί

Μπορεί το Μαξίμου, ακόμη και μετά την πανωλεθρία στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, να εκφράζουν την αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι  σκέφτονται διαφορετικά. Έτσι, την Πέμπτη το πρωί κατατέθηκε μία τροπολογία, που μπορεί να χαρακτηριστεί προεκλογική.

Μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη τροπολογία την οποία υπογράφουν έξι υπουργοί και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπεται:

α) επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση ο διορισμός σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις διακριθέντων αθλητών καθώς και προσωπικού ο διορισμός του οποίου γίνεται βάσει ειδικών-ευεργετικών διατάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νόμο 4305/2014 είχε απαγορευθεί ο διορισμός σε φορείς του Δημοσίου αν δεν υπήρχε η αντίστοιχη κενή οργανική θέση,

β) παρέχεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στο Δημόσιο, να αποσπώνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε Ομοσπονδίες και εποπτευόμενους φορείς που εκπονούν προγράμματα σχετικά με τη διάδοση του Ολυμπισμού,

γ) παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου του 2015 (έληγαν την 31η Δεκεμβρίου του 2014) οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου,

δ) παρατείνεται μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015 εφόσον είχε λήξει σε προγενέστερο χρόνο το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας για υπαλλήλους του Δημοσίου μονίμους και αορίστου χρόνου αλλά και για δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης μεταφοράς κατόπιν των σχετικών ανακοινώσεων του ΥΔΜΗΔ χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει τρίμηνο μπλόκο σε απολύσεις που θα προέκυπταν από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας,

ε) αποδοχές που καταβλήθηκαν σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, δεν αναζητούνται. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογιστεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να ισχύουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα