Ακλόνητος ο Σαμαράς

Η ήττα φέρνει γκρίνια και όπως είναι απόλυτα λογικό ήδη μετά την ανακοίνωση των exit polls πολλά στελέχη της Ν.Δ. εξέφρασαν δημοσίως την αντίθεση τους για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, αλλά απέφυγαν να θέσουν ζήτημα ηγεσίας.

Ήδη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ των εκλογών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δελφίνους ότι θα παραμείνει στη θέση του και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συνηθισμένη τακτική της Ν.Δ., όπου μετά από ήττα παραιτείται ο πρόεδρος του κόμματος.

Έτσι, λοιπόν, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συγκαλέσει όλα τα όργανα του κόμματος, την Εκτελεστική Γραμματεία και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου και θα ανακοινώσει την διοργάνωση συνεδρίου του κόμματος.

Όπως λένε οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την ηγεσία της, αλλά το αντίθετο θα επιδιώξει την ενίσχυσή του, ελπίζοντας σύντομα σε πολιτική επαναφορά. Μάλιστα, τονίζεται με έμφαση ότι η Ν.Δ. παρά την περιοριστική πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση άντεξε και το 27,81% ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. οικοδόμησε την πολιτική της άμυνα ως βασική γραμμή υπεράσπισης, ότι απώλεσε μόλις 108.000 ψήφους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών που συμμετέχουν στην «κλειστή ομάδα» του Αντ. Σαμαρά είναι εμφανές ότι δεν έχουν αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των εκλογών, καθώς διαβάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως προφανώς εξυπηρετεί τη σημερινή ηγεσία και τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.

Η δημόσια δήλωση του Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο ήταν σαφής για τις προθέσεις του. Η αναφορά του ότι εγγυάται πως η Ν.Δ. θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, αναδεικνύει και το σχέδιό του, το οποίο το έχει πει εδώ και καιρό στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, ο σύμβουλός του, Χρύσανθος Λαζαρίδης, περί «αριστερής παρένθεσης».

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη γκρίνια για το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα στελέχη που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ δήλωσαν πως πρέπει να ανοίξει διάλογος για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, αλλά και η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. Εξάλλου, πολλά στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μπει σε μια φάση ανασυγκρότησης και να υπάρξει μια διαδικασία αυτογνωσίας, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στην κεντροδεξιά παράταξη.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα