Αλλάζει το ποδόσφαιρο για τα καλά!

Ο  Μάρκο Φαν Μπάστεν παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild και τάραξε τα ήρεμα νερά του ποδοσφαίρου, αφού αποκάλυψε τις δέκα σκέψεις του Τζιάνι Ινφαντίνο για αλλαγές στο άθλημα, αλλαγές που θα προκαλέσουν σεισμό.

Ο υπεύθυνος τεχνικής ανάπτυξης της FIFA και σπουδαίος Ολλανδός επιθετικός του παρελθόντος αναφέρθηκε σε αυτές τις ριζικές αλλαγές με την κατάργηση του οφ σάιντ να είναι μακράν ότι πιο ριζοσπαστικό έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικά αυτά που είπε στην Bild:

  1. Ολοκληρωτική κατάργηση του οφ σάιντ

«Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι’ αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο»

  1. Αντικατάσταση της κίτρινης κάρτας με δεκάλεπτες κόκκινες

«Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσο μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11».

  1. Κατάργηση της παράτασης και απ’ ευθείας διαδικασία πέναλτι… με φόρα

«Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση».

  1. Χρονόμετρο για το τελευταίο δεκάλεπτο των ημιχρόνων

«Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του χρόνου. Οι θεατές θέλουν να δουν δράση, γκολ, μονομαχίες. Όσο πιο αργή η αλλαγή, η εκτέλεση ενός φάουλ ή οι πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία παίκτη, τόσο περισσότερος χρόνος χάνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Γι’ αυτό, συζητούμε επίσης να κάνουμε τα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα μία περίοδο αποτελεσματικού χρόνου. Η μπάλα πρέπει να κυλάει συνεχώς σε αυτά τα δέκα λεπτά, επειδή όταν μία ομάδα προηγείται πριν από το τέλος, κάνει τα πάντα για να ‘ροκανίσει’ τον χρόνο, με τις αλλαγές για παράδειγμα».

  1. Στιγμιαίες αλλαγές

«Το συζητάμε επίσης, είναι μία πιθανότητα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο σε διοργανώσεις νέων. Πρέπει να σκεφτούμε και τον διαιτητή, ο οποίος πρέπει πάντα να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο».

  1. Αύξηση του αριθμού αλλαγών

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένας προπονητής θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό σημαίνει μάξιμουμ δώδεκα αλλαγές. Θα ήταν σπατάλη χρόνου. Συζητάμε για μία ή δύο επιπρόσθετες αλλαγές στην παράταση, που το βρίσκω καλό. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι και η ροή του πρέπει να προστατευθούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από αυτό».

  1. Αποβολή όσων διαμαρτύρονται!

«Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες στους διαιτητές, οι οποίοι κοστίζουν σε χρόνο. Γι’ αυτό, θα ήταν καλή ιδέα εάν, όπως στο ράγκμπι, μόνο ένας παίκτης μιας ομάδας, ο αρχηγός, μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή».

  1. Μέγιστος αριθμός φάουλ και έπειτα αποβολή!

«Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα».

  1. Μικρότερες διαστάσεις για μικρότερες ηλικίες

«Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να παραμείνουμε στο 11 εναντίον 11 σε έναν μεγάλο αγωνιστικό χώρο. Αλλά στους νέους ή στους βετεράνους άνω των 45 ετών, το 8V8 θα ήταν τέλειο, σε ένα μικρότερο μέρος. Θα είχαν περισσότερες φορές την μπάλα, θα συμμετείχαν περισσότερο στο παιχνίδι, θα διασκέδαζαν πιο πολύ, επειδή θα έπρεπε να τρέχουν περισσότερο».

  1. Λιγότερα παιχνίδια το χρόνο

«Βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα του παιχνιδιού. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των 80 αγώνων σε ένα επίπεδο που δεν είναι το μεγαλύτερο για έναν παίκτη σε 50 αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρέπει να βοηθήσουμε αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραχίμοβιτς, τους οποίους θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, ώστε να είναι πνευματικά και σωματατικά έτοιμοι, επειδή θα έχουν λιγότερα παιχνίδια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα