Ανάσταση αισιοδοξίας από τις θετικές ειδήσεις

Τα πολλά και θετικά νέα από το πεδίο της οικονομίας είναι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς εταίρους ένας προνομιακός χώρος για την τελική αντεπίθεση, ώστε να κόψουν τον… βήχα του ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν οφέλη στις εκλογές του Μαΐου.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα αναμένεται και η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat (23 Απριλίου), κάτι που δικαιώνει στο απόλυτο την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα από χθες Μεγάλη Πέμπτη έχει ανοίξει η ιστοσελίδα, όπου οι 1.000.000 και πλέον δικαιούχοι θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά και την αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ ποσό του κοινωνικού μερίσματος στις αρχές Μαΐου. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα η επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, είναι εφικτός στόχος, όπως επισημαίνεται και από την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο ΙΟΒΕ επιμένει στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προειδοποιεί εκ νέου για τους κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών. Σε ό,τι αφορά το χρέος, το ΙΟΒΕ διατυπώνει την εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος.

Επενδύσεις-ανεργία

Στο σκέλος των δημόσιων δαπανών για επενδυτικούς σκοπούς, από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ΙΟΒΕ αναφέρει πως προκύπτει επιτάχυνσή του σε σχέση με πέρυσι, κατά 80% στο πρώτο δίμηνο του 2014. Η συμβολή του δημόσιου τομέα στις επενδύσεις θα ενισχυθεί και από τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμά το Ίδρυμα.

Ωστόσο, προσθέτει, δεδομένου του εύρους των προγραμματισμένων για φέτος ενεργειών, ο βαθμός υλοποίησης είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η επίτευξη όλων των στόχων για φέτος. Παρ’ όλα αυτά οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν εφέτος, κατά περίπου 5-8%. Σε ό,τι αφορά στην ανεργία το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι αναμένεται υποχώρησή της το τρέχον έτος, για πρώτη φορά από το 2008. Αυτή η εξέλιξη θα προέλθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%), εξηγεί. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία το 2014 θα διαμορφωθεί φέτος περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26%.

Το μέρισμα

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναμένεται να ενισχυθούν 650.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τους δικαιούχους είναι αυτά που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν το 2013. Για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Όταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ.

Για τους μακροχρόνια άνεργους, επίσης θα ληφθούν υπ’ όψιν τα εισοδήματα του 2012, μηδενίζοντας όμως τα εισοδήματα από εξαρτημένη εργασία. Για τους νέους άνεργους εντός του 2013, μετά τις 30 Ιουνίου οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φέτος, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος δικαιούχων.

Το κοινωνικό μέρισμα όπως ορίζεται στον νόμο είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις έως το τέλος Απριλίου, θα δουν το επίδομα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 10 Μαΐου. Ενώ στους ένστολους θα καταβληθεί μία ημέρα νωρίτερα.

Το ακατάσχετο

Στο μεταξύ οι θετικές ειδήσεις που έχουν σχέση με την τσέπη των πολιτών συνεχίζεται κανονικά κι έτσι ανακοινώθηκε, ότι το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ από τα 1.000, ενώ το ελάχιστο ύψος ληξιπρόθεσμης οφειλής πέραν της οποίας ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης αυξήθηκε στα 500 από τα 300 ευρώ. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση των οφειλετών δεν θα αφορά επιστροφή κατασχεθέντων ποσών αλλά προσαρμογή των κατασχέσεων στα νέα όρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των νέων διατάξεων) για ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες του ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη. Κατά τον ίδιο τρόπο αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, και εμπίπτουν στο ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ.

Στο μεταξύ καταβλήθηκε η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, που αφορούσε το πρώτο τρίμηνο του 2014 για τους δικαι¬ούχους που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013. Ο αριθμός των δικαιούχων είναι 669.702 και καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 136.817.889 ευρώ.

Το ποσό της προκαταβολής ήταν ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Και το ΚΕΠΕ

«Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, ενώ οι προοπτικές για τη χώρα μας αναβαθμίζονται καθημερινά από διεθνείς αναλυτές», επισημαίνεται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με τίτλο Ελληνική Οικονομία.

Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα πρέπει να τα διατηρήσει και να τα ενισχύσει, ώστε να επιτύχει την σταθεροποίησή της, ενώ το αναπτυξιακό όραμα που αναμένεται να ανακοινωθεί θα συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά κυρίως για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων εισροών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα