Ανέτοιμος, αλλά με σωστή νοοτροπία!

Σημασία έχει ο Παναθηναϊκός – ανεξαρτήτως εμφανίσεων – να περάσει φέτος τις δύο προκριματικές φάσεις και να συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League. Αν προκύψει οποιοδήποτε άλλο σενάριο, η πληγή θα είναι μεγάλη. Η περσινή τώρα επουλώνει και ο οργανισμός ΠΑΟ δεν θα αντέξει να την δει να υποτροπιάζει. Υπό αυτή την έννοια, το 1-0 επί της ΑΪΚ Σόλνα είναι καλοδεχούμενο.

Η «πράσινη» ομάδα, με το σύστημα που έπαιξε και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε, δεν έπεισε τους 14.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, οι οποίοι όμως δεν άγχωσαν τους παίκτες παρά το ότι έμενε το 0-0 μέχρι το τελευταίο τέταρτο. Ο κόσμος μετά και το περσινό στραπάτσο, αλλά και την εικόνα του Παναθηναϊκού την Πέμπτη το βράδυ – ο οποίος δεν μπορούσε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα – ήταν υπομονετικός και έδειξε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τους οπαδούς του Ολυμπιακού την προηγούμενη μέρα.

Το αποτέλεσμα μετράει στα προκριματικά

Με 3-4-3 έπαιξε ο ΠΑΟ στο πρώτο του επίσημο αγώνα και ο κόσμος στο «Απόστολος Νικολαΐδης» προσπαθούσε να θυμηθεί από πότε είχε να δει την ομάδα του να αγωνίζεται με τρία στόπερ. Ο Στραματσιόνι γνώριζε πως η ΑΪΚ δεν είναι επικίνδυνη επιθετικά, αλλά θέλησε η ομάδα του να μπει με προσοχή στο χορτάρι για να μη γίνει η «στραβή» . Όντως, ο ΠΑΟ δεν απειλήθηκε, ωστόσο το 0-0 δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό για εντός έδρας ματς, οπότε ο Ιταλός άλλαξε το σύστημα στην επανάληψη σε 4-1-4-1. Η χρησιμοποίηση δύο συστημάτων στο πρώτο επίσημο αγώνα ήταν λογικό να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να αποκτήσει ρυθμό. Ωστόσο, στόχος ήταν η νίκη χωρίς να δεχθεί γκολ και αυτό το πέτυχε.

Από δω και στο εξής τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος; Σίγουρα ένα σύνολο που για εβδομάδες ακόμη θα ψάχνεται. Λουντ, Ιμπάρμπο, Ουακάσο, Λέτο, Βιγιαφάνιες και Μπουμάλ είναι πολλοί παίκτες για μία ομάδα που θα έχει στάνταρ Ζέκα, Λεντέσμα και Μπεργκ στην ενδεκάδα. Είτε παίζει με τέσσερις αμυντικούς, είτε με τρεις, θα περισσεύουν το πολύ τρεις θέσεις για έξι «ενδεκαδάτους» παίκτες και ο Ιταλός είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι προπονητής που εμμένει σε μία ενδεκάδα και σε ένα σχήμα, του αρέσουν οι δοκιμές. Άρα θα δούμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Εδώ μέσα σε ένα 90λεπτο – και μάλιστα το πρώτο – μετέτρεψε το 3-4-3 σε 4-1-4-1. Δύο πιο διαφορετικά συστήματα δεν μπορούν να υπάρξουν.

Κουρασμένος ο Μπεργκ, κάτι τρέχει και με τον Λέτο

Κι αν Ιμπάρμπο και Ουακάσο δεν κατάφεραν να δείξουν τι αξίζουν κόντρα στην ΑΪΚ και δικαιολογημένα, καθώς είναι καινούριοι στην ομάδα, ο Στραματσιόνι προβληματίστηκε με την απόδοση του Μπεργκ. Ο Σουηδός έδειξε «ξεζουμισμένος» (άλλωστε μετείχε στο Euro) και το μόνο που δεν θέλει ο Ιταλός κόουτς είναι να μην μπορεί να ποντάρει πάνω στα γκολ του κορυφαίου του επιθετικού.

Επίσης, ο Λέτο ήρθε στον Παναθηναϊκό για να βρει ξανά τον καλό του εαυτό. Πέρσι, σε ένα τελειωμένο πρωτάθλημα, ήρθε και έδειξε πράγματα. Φέτος, όμως, με τα παιχνίδια να μην είναι αδιάφορα όπως τα περσινά του πρωταθλήματος, αλλά «φωτιά», καθώς ο ΠΑΟ και να μπει στους ομίλους θέλει, και να μπει με νίκες στο μαραθώνιο για να μην μείνει πίσω από νωρίς, ο Λέτο δείχνει μία σχετική αδυναμία. Ίσως να βάρυνε από την προετοιμασία, αλλά το θέμα είναι να μπορεί να προσφέρει σε σημαντικά ματς και για αρκετή ώρα. Κόντρα στους Σουηδούς έπαιξε για 20 λεπτά, αλλά δεν φάνηκε απειλητικός και το ότι μπήκε το γκολ μετά την είσοδό του, δεν λέει κάτι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα