Αντεπίθεση και ανάσα

Η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής μέσα σε 12 χρόνια αποτέλεσε την καλύτερη ανάσα για την ελληνική κυβέρνηση σε μία δύσκολη εποχή, όπου θέλει μέχρι τις 8 Αυγούστου να ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολλές και δύσκολες διατάξεις, όπως η μείωση στο εφάπαξ των ένστολων.

Όμως οι εξελίξεις στην Αργεντινή προσφέρον ένα θαυμάσιο επικοινωνιακό όπλο στην κυβέρνηση για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού και το σημαντικότερο να πλήξει απ’ ευθείας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τα όσα είχε πει από του βήματος της Βουλής «μακάρι να γινόμαστε Αργεντινή».

Έτσι είναι πολύ λογικό η κυβέρνηση να ανεβάσει τους τόνους για τις εξελίξεις στο θέμα της χρεοκοπίας της Αργεντινής και να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις εσωτερικές εξελίξεις για το πολυνομοσχέδιο και την δύσκολη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα.

«Κάποιοι δώσαμε μάχη για να μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Ευτυχώς που δεν κυβερνούσε την Ελλάδα ο κύριος Τσίπρας και οι τσάμπα μάγκες», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μάλιστα, τόνισε πως το «τραπεζικό σύστημα δεν φοβήθηκε και χρεοκόπησε μία μεγάλη χώρα που έχει παραγωγή».

Ο μοναδικός που απάντησε στον Κωνσταντινόπουλο ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μάλιστα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση μέσω twitter: «Επιχαίρουν για την Αργεντινή κ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η BlackRock έχει την Ελλάδα, 1η στην λίστα κινδύνου. Φαιδρά επικίνδυνοι…» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φυσικά αμέτοχος στις εξελίξεις δεν μπορούσε να μείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε: «Ο Τσίπρας έλεγε μακάρι να γίνουμε Αργεντινή. Ο Τσίπρας έλεγε πριν από δύο χρόνια μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή».

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την οργή του βουλευτή, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος απάντησε: «Αργεντινή είμαστε εδώ και δύο χρόνια».

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως συνέχισε την κριτική του στην Κουμουνδούρου, λέγοντας: «Όλοι οι μέγα Αλέξανδροι μαζεμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ; Μα τι κόμμα είστε εσείς;», διερωτήθηκε.

Ο Βενιζέλος

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγαν να τοποθετηθούν, όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν σημαντικότατες εξελίξεις χωρίς, πάντως, να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν εξελίξεις και τι είδους θα είναι αυτές.

Από το σύνολο της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, ωστόσο, συνάγεται ότι οι εξελίξεις αφορούν τόσο στη χώρα όσο και στη δημοκρατική παράταξη.

Πρωτίστως αφορούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα λεγόμενα εθνικά θέματα, για τα οποία ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αγωνιζόμαστε ώστε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση σε αυτά.

 

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια, ούτε νέα μέτρα. Σχετικά με το χρέος ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτοντας ότι σε 10 χρόνια οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα μεταβάλουν τα δεδομένα με γεωμετρική πρόοδο. Αλλά αυτό, είπε, δεν αναγνωρίζεται επειδή υπάρχει κομματική μικροψυχία, διότι θα έπρεπε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα