Αποκλείει τρίτο πακέτο ο Χαρδούβελης

Για τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλεστο περιθώριο συνεδρίου του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- και την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα μίλησε στη «Deutsche Welle» ο Γκίκας Χαρδούβελης.  Στη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του συζητήθηκε η πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και  το γεγονός πως το τέλος της χρονιάς τελειώνει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα και ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να ισχύσει μια «νέα σχέση» ανάμεσα σε πιστωτές και την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα τόνισε πως «ζητούμενο είναι μια «νέα σχέση» με τους εταίρους», απέκλεισε τρίτο πακέτο, ενώ αναφερόμενος στο τετ α τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε πως «έθεσα θέμα χρέους».

Σύμφωνα με τη  συνέντευξη,  με τον Γερμανό ομόλογό του δεν συζήτησαν για την αξιολόγηση της τρόικας αλλά εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του σε ένα θέμα που αποτέλεσε και το «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης: η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του. Το ζητούμενο είναι, πως κανείς το πετυχαίνει.

«Θα γίνουν κτήμα εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται.

Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε», είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

 

Όπως επισημαίνει στο άρθρο της η Deutsche Welle η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και δεν θα υφίσταται πλέον τον έλεγχο αλλά και την έξωθεν πίεση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μάλλον εφιάλτες στους πιστωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία θα προτιμούσε τη συνέχιση της καταβολής δόσεων από το ΔΝΤ για το 2015 και 2016, και σε περίπτωση ανάγκης, ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδούβελης «δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης».

 

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι φόβος των πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Ένας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος ”Securities Markets Programme” της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

 

«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως.”

 

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον ομόλογο του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε πως «φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα