Από «κόσκινο» 2.700 φοροφυγάδες

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθεί με συντονισμένους ελέγχους να εξαλείψει όσο το δυνατόν,  το φαινόμενο.  Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει 2.700 άτομα, μετά από στοιχεία που έχουν συλλέξει για αυτά τους τελευταίους επτά μήνες,   καθώς  εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στα συγκεκριμένα άτομα αναμένεται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε καταθέσεις, δάνεια και συναλλαγές.

 Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει από τον Ιανουάριο στις τράπεζες εκατοντάδες αιτήσεις κατάθεσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση υποβάλλονται 18 αιτήσεις κοινοποίησης στοιχείων, ήτοι 90 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται πως το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. Από τη ώρα που σταλεί το αίτημα σε μία τράπεζα, αυτή υποχρεούται να απαντήσει εντός 24 ωρών.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος θα ελέγχεται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν -σύντομα- να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές που έχει κάνει και σχετίζονται με μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, δομημένα προϊόντα, παράγωγα, κ.α..

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα