Αυτοί που μένουν, αυτοί που φεύγουν (κι αυτοί που έρχονται)

Δώδεκα παιχνίδια απομένουν για να ολοκληρώσει η ΑΕΚ τις φετινές της υποχρεώσεις στη Football League και μόνο με αυτοκτονία θα χάσει το εισιτήριο της ανόδου. Οι ποδοσφαιριστές του Τραϊανού Δέλλα έχουν ήδη φανερώσει τα διαπιστευτήριά τους και αυτά τα τελευταία ματς δεν αναμένεται να προκαλέσουν συνταρακτικές αλλαγές στον προγραμματισμό, εκτός αν ξαφνικά κάποιοι «βγάλουν μάτια».

Αυτήν τη στιγμή στο έμψυχο δυναμικό της «Ένωσης» ανήκουν 28 ποδοσφαιριστές, πέρα από τους έξι που αγωνίζονται ως δανεικοί και τον Σιμόες που παίζει στη Μορεϊρένσε. Ίδιος αναμένεται να είναι ο αριθμός και στο επόμενο πρωτάθλημα, αφού οι περισσότεροι προπονητές τον θεωρούν ιδανικό και ο Δέλλας δεν φαίνεται να είναι διαφορετικής φιλοσοφίας. Για να δούμε πώς πρόκειται, όμως, ο προπονητής της ΑΕΚ να χειριστεί το ρόστερ και τις μεταγραφές!

Κάτω από τα γκολπόστ

Μία αλλαγή θα υπάρξει στην τετράδα των τερματοφυλάκων της ΑΕΚ. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ ανήκουν οι Γιάννης Ανέστης, Ηλίας Βούρας, Φώτης Καραγκιολίδης και Παναγιώτης Ντούνης. Το σκεπτικό έχει ως εξής:  Ο Καραγκιολίδης είτε αποδεσμεύεται, είτε παραχωρείται δανεικός, και έρχεται στη θέση του έμπειρος τερματοφύλακας προκειμένου να διεκδικήσει από τον Ανέστη τη φανέλα του βασικού και παράλληλα να τον βοηθήσει με την εμπειρία του προκειμένου να τον βελτιώσει. Υπάρχει και η πιθανότητα αντί για τον Καραγκιολίδη να δοθεί δανεικός (αλλά όχι να αποδεσμευτεί) ο Ντούνης.

Δύο πάνε και δύο έρχονται στην άμυνα

Η ΑΕΚ διαθέτει αυτήν τη στιγμή εννέα αμυντικούς, τους εξής… επτά: Μιχάλη Μπακάκη, Άρη Σοϊλέδη, Σταύρο Πεταυράκη, Βασίλη Λαμπρόπουλο, Άνταμ Τζανετόπουλο, Δημήτρη Κολοβέτσιο, Γιώργο Σαρρή. Οι άλλοι δύο είναι ο Νίκος Γεωργέας που κρεμάει τα παπούτσια του και ο 18χρονος Στράτος Σβάρνας ο οποίος αναμένεται να δοθεί δανεικός. Αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση ενός ακραίου μπακ και ενός κεντρικού οπισθοφύλακα. Ο κεντρικός αμυντικός αναμένεται να είναι ξένος και μεγάλο όνομα προκειμένου να αποτελέσει κολόνα της «κιτρινόμαυρης» άμυνας και στο πλάι του να… σφάζονται οι Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος και Λαμπρόπουλος, για να γίνει κάποιος από αυτούς ο παρτενέρ του. Όσον αφορά στον Γιώργο Σαρρή, μπορεί να μην έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του, αλλά θεωρείται αξιόπιστη λύση και τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις για αποδέσμευσή του ή αποχώρηση.

Στα χαφ προέχει ο αντι-Μάνταλος

Στο ανασταλτικό κομμάτι της μεσαίας γραμμής, η ΑΕΚ είναι υπερπλήρης με τους Δημήτρη Ανάκογλου, Αντρέ Σιμόες, Γιακόμπ Γιόχανσον και Μιχέλ Κορδέρο να συμπληρώνουν σούπερ τετράδα. Από ’κεί κι έπειτα υπάρχουν και οι Βασίλης Ρόβας, Χέλντερ Μπαρμπόσα, Βαγγέλης Πλατέλλας, Δημήτρης Γροντής, Ντάρκο Ζόριτς, Πέτρος Μάνταλος, Μάρκος Ντούνης και Αμπλαγιέ Φαγιέ.

Η ΑΕΚ έχει σχεδόν… ανακοινώσει ότι πρόκειται να πάρει ένα «δεκάρι» και ένα εξτρέμ, γεγονός που ωθεί προς την έξοδο τους Φαγιέ και Γροντή. Το δικό τους μέλλον είναι αβέβαιο, αν και μάλλον προορίζονται για δανεικοί. Το «δεκάρι» θα είναι ένας χαφ εγνωσμένης αξίας, μάλλον από το εξωτερικό, με ποιότητα τέτοια που θα αμφισβητήσει την επιστροφή του Μάνταλου στην αρχική ενδεκάδα, όταν ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του. Όσον αφορά το εξτρέμ, πρώτη επιλογή αποτελεί ο Λούκα της Κρισιούμα.

Βαρβάτο φορ για την κορυφή

Στην επίθεση τα πράγματα είναι απλά. Η ΑΕΚ δεν θα μείνει με τους Χρήστο Αραβίδη, Μακόλεϊ Κρισάντους, Αλεξάντρ Ντ’ Ακόλ και Ιβάν Μπρέσεβιτς και είναι δεδομένη η απόκτηση σέντερ φορ ολκής, που ίσως και να αποτελέσει το μεγαλύτερο όνομα των μεταγραφών. Το ποιος θα αδειάσει θέση είναι ένα ζητούμενο, καθώς η διοίκηση δεν σκοπεύει να περιθωριοποιήσει τον Μπρέσεβιτς επειδή είναι τραυματίας, ούτε να δανείσει τον Κρισάντους ακόμη δεν ήρθε. Πιο πιθανό είναι να φύγει ο Ντ’ Ακόλ, καθώς ο Αραβίδης είναι ακούνητος.

Δεν επιστρέφουν οι έξι δανεικοί

Όσον αφορά στους δανεικούς, εδώ τα πράγματα είναι απλά, μιας και οι έξι νεαροί παίκτες που αγωνίζονται σκόρπιοι σε ομάδες της Football League και Football League 2 δεν έχουν δείξει κάτι ιδιαίτερο και μάλλον δεν χτυπάνε καν την πόρτα της επιστροφής. Πρόκειται για τους Θαναηλάκη, Ντούμπερτ, Παληαρούτα, Ζιβάνοβιτς, Δημγκιόκα και Τσεβά.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχουν και τα παιδιά που αναμένεται να ανέβουν στην ανδρική ομάδα, αλλά και η περίπτωση του 18χρονου Αντώνη Κυριαζή, του επιθετικού της ΑΕΚ που βγάζει μάτια στις μικρές κατηγορίες και, αν μείνει στα Σπάτα (τον θέλει η Μίντλεσμπρο), ίσως ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

Όλα αυτά είναι βέβαια το προσχέδιο της ΑΕΚ, αλλά κάτι διαφορετικό, δηλαδή να μην αποκτηθούν οι έξι παίκτες (τερματοφύλακας, ακραίο και κεντρικό μπακ, δεκάρι, εξτρέμ, φορ) φαντάζει μάλλον απίθανο. Το πλάνο αυτό είναι και εξαιρετικά οικονομικό, αφού ακόμη κι αν χρειαστεί η ΠΑΕ να αγοράσει και τους έξι ποδοσφαιριστές (και να μη βρει ούτε έναν ελεύθερο) δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι απαγορευτικό για μία ΠΑΕ που δεν χρωστάει πουθενά, αναμένεται να πουλήσει πολλά διαρκείας (επί Ντέμη είχε φτάσει 30.000) και ήδη πριν από μία εβδομάδα κέρδισε 1 εκατ. ευρώ από τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Και σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό για μία ομάδα που αναμένεται να ανεβάσει τα κασέ των ποδοσφαιριστών της την επόμενη διετία (άρα και να μεταπωλήσει), αρκεί να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, όπως την ονειρεύονται και την προγραμματίζουν στη διοίκηση

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα