Αφιέρωμα ψυχής στον μύθο Χατζιδάκι

Ενενήντα χρόνια μετά τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η «Ελληνογερμανική Αγωγή» μνημονεύει τον κορυφαίο συνθέτη και γιορτάζει τη μουσική και τα τραγούδια του με μια ιδιαίτερη έκθεση,  που θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων, στην Παλλήνη.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

kPt3zGF8Iwur34-WzbegΗ έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η ιστορικός και κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες που ανήκουν στο Αρχείο Γιώργου Χατζιδάκι και τις οποίες παραχώρησε γι’ αυτόν τον σκοπό ο Γιώργος Χατζιδάκις, γιος του αλησμόνητου συνθέτη. Απεικονίζουν στιγμές του Μάνου Χατζιδάκι με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του κατά την ηχογράφηση ιστορικών κύκλων τραγουδιών, όπως ο  «Μεγάλος Ερωτικός», «Τα Παράλογα», «Η εποχή της Μελισσάνθης» και «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς». Ακόμα, απεικονίζουν ιδιόχειρες και μη παρτιτούρες για τα ίδια και άλλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Κυριτσόπουλου για εξώφυλλα δίσκων, καθώς και ένα άγνωστο έργο του Γιάννη Τσαρούχη που προοριζόταν για το εξώφυλλο του κύκλου «Τα Λειτουργικά».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 2/12 στις 7:30 μ.μ., ο Φώτης Απέργης θα παρουσιάσει σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα πάρει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδοποιός ήταν μαθητής, όταν γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη, για να αναδειχθεί σήμερα στον σημαντικότερο τραγουδοποιό της γενιάς του.  Το 1989, ο συνθέτης έγραφε για τον 16χρονο, τότε, Φοίβο: «Πόσοι απ’ αυτούς που φωνασκούν με θλιβερή έπαρση για το ελληνικό τραγούδι, μπορούν να ισχυριστούν πως πλησιάζουν έστω και στο ελάχιστο την ομορφιά αυτού του νεαρού συνθέτη, που γράφοντας ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική κατορθώνει να φανερώσει έναν κόσμο ολόκληρο που περιέχει η σημερινή ελληνική νεότητα, με διαύγεια και ποιητική ευαισθησία;»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, λοιπόν, με την κιθάρα του θα δώσει το έναυσμα για το μουσικό μέρος της βραδιάς, που θα κορυφωθεί με τη «σημερινή ελληνική νεότητα»: Η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» θα ερμηνεύσει μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου. Συγκεκριμένα, η χορωδία θα θυμίσει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, από ιστορικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, καθώς και από τα χρόνια του συνθέτη στην Αμερική.

 

Άγνωστο ργο του Τσαρούχη για τα "Λειτουργικά"
Άγνωστο έργο του Τσαρούχη για τα “Λειτουργικά”

Η κα Χρύσα Αποστολάτου μίλησε στην «Άποψη», δίνοντας λεπτομέρειες για τα τραγούδια με τη σειρά που θ’ ακουστούν από την Παιδική και Εφηβική Χορωδία:

«Πάροδος – Είσοδος και Επίθεση Πουλιών» από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε μουσική Μ. Χατζιδάκι και στίχους Β. Ρώτα. «Η “Πάροδος – Είσοδος και Επίθεση Πουλιών” αποτελεί ένα επτάλεπτο αριστούργημα, στο οποίο εναλλάσσονται 8 μουσικά θέματα, Ευρωπαϊκά, Ελληνικά, Ανατολίτικα, μέσα σε ένα πολύχρωμο και οργιώδες πανηγύρι ρυθμών και χρωμάτων», μας εξηγεί η ίδια.

Στη συνέχεια θ’ ακουστεί «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης» από τον δίσκο «Τα Παράλογα» (1976) σε ποίηση Ν. Γκάτσου.

Ακολουθεί το τραγούδι «Περιμπανού», που έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, την οποία προθυμοποιείται και πάλι να μας εξηγήσει η κα Χρύσα Αποστολάτου: «Το “Reflections” είναι μουσικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1970 σε σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι. Το λεύκωμα συντέθηκε για το συγκρότημα New York Rock & Roll Ensemble, στη Νέα Υόρκη, όπου ο Μάνος Χατζιδάκις ζούσε από το 1966, και οι στίχοι ήταν στα αγγλικά, γραμμένοι από το συγκρότημα. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν αργότερα με ελληνικό στίχο του Ν. Γκάτσου τα τραγούδια “Κεμάλ” και “Περιμπανού”. Kαι σας εξηγώ: Από τις “Χίλιες και μία νύχτες”, βγήκε η έφηβη πριγκίπισσα Περί Μπανού και πρόσφερε στον Γκάτσο το όνομά της, την ώρα που τα τρία ξαδέρφια της, πριγκιπόπουλα της Ανατολής, παράβγαιναν στο ποιος θα την κερδίσει και τη στιγμή που ο ποιητής, ακουμπώντας στη Δύση, αναζητούσε ένα θέμα που να έχει την ευγένεια, τη χάρη και τη φευγαλέα μελαγχολία της συγκεκριμένης μελωδίας του Μάνου Χατζιδάκι».

2zc3inWlm-rCUmfdI7lYEDgg9E-QEOlQXifpONNbo2k

Ακολουθούν «Ο μύθος», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1970 σε δίσκο 45 στροφών, και τέλος το τραγούδι «Το φεγγάρι είναι κόκκινο» από τον δίσκο της ταινίας «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη (1955) σε μουσική και στίχους Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεία από τη μεγάλη Σοφία Βέμπο.

QwB9WjQvyDsVklqz9R5aQGxBQGuPXitKFYrxH04Ssso

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα