Βαρυχειμωνιά για τη Φώφη

Με βάση τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έλαβε ποσοστό 6,29%. Δηλαδή μιλάμε για ένα μικρό κόμμα που προσπαθεί σε καθημερινή βάση για την πολιτική επιβίωσή του. Κι όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη και πέριξ αυτής εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με έναν μεγαλοϊδεατισμό, αναπολώντας την ιστορία τους κι ελπίζοντας πως «πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι».

Την ίδια ώρα που οι πρώην υπουργοί του Κινήματος στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου προσπαθούν να στήσουν έναν νέο φορέα και να κάνουν στην άκρη το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της επιμένουν πως όλες αυτές οι συζητήσεις δεν αφορούν το Κίνημα και βαδίζουν έχοντας ανοίξει διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην ΠΑΣΟΚική κοινωνία. Κι αυτό διότι, πέραν των αντιρρήσεων που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας για τη στρατηγική της ηγεσίας, στα πολιτικά γραφεία κυκλοφορούν και φήμες οι οποίες προκαλούν –ειδικά εάν επαληθευθούν– αναταραχή. Τι λένε αυτές; Ότι η κα Γεννηματά εμπλέκεται στη λίστα Μπόργιανς, η οποία βρίσκεται προς διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι επίσημο, αλλά και μόνο η φημολογία έχει κάνει πολλούς στο ΠΑΣΟΚ να νιώθουν άβολα, ενώ έχουν δώσει ώθηση σε όλους τους πρώην που επιμένουν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε αυτοδιάλυση και μαζί με το Ποτάμι και άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς να προχωρήσουν σε έναn νέο πολιτικό φορέα του ριζοσπαστικού, εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου.
Επισήμως, η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να πάρει θέση σε αυτή την υφέρπουσα φημολογία και απλά διατυμπανίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα ενισχυθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι «μεταγραφές»
Και για του λόγου το αληθές, ήδη η Χαριλάου Τρικούπη με διαρροές αναφέρει τον τρόπο που θα προχωρήσουν σε «μεταγραφές» βουλευτών και στελεχών από το Ποτάμι, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις καταγγελίες τού παρ’ ολίγον συνοδοιπόρου τους, Σταύρου Θεοδωράκη.
Έτσι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πιθανή μια συνεργασία με την Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένουν και από τον Αχμέτ Ιλχάν, με τον οποίο συναντήθηκε κατά την περιοδεία της σε Ροδόπη και Κομοτηνή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Από κοντά παρακολουθούν και τις κινήσεις άλλων βουλευτών του Ποταμιού, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Κώστας Μπαργιώτας, για τους οποίους οι «πράσινοι» επιμένουν ότι συζητούν με στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη εκ μέρους τους για τη στάση που θα κρατήσουν.

Το άνοιγμα στους αγρότες
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας σε νομούς της Θεσσαλίας και τα Ιωάννινα, η κα Γεννηματά έκανε ένα τεράστιο άνοιγμα προς τον αγροτικό κόσμο. Μία κοινωνική ομάδα που το ΠΑΣΟΚ είχε προνομιακές σχέσεις, ειδικά την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Και χρησιμοποιώντας πανομοιότυπη φρασεολογία επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καπηλεύτηκαν την οργή του Έλληνα αγρότη, ανέβηκαν στα τρακτέρ και τα έκαναν βήμα για τη φτηνή δημαγωγία τους», είπε, και εν συνεχεία αναφέρθηκε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι υπό διωγμό, λέγοντας ότι η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής από τις ατέλειωτες «ανατιμήσεις» του ΦΠΑ, αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια κ.ά.

Επίσης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ λιμνάζουν, την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.

Κόσμος και κοσμάκης στα γεύματα των αντιφρονούντων

Την προηγούμενη Δευτέρα που η Φώφη Γεννηματά μιλούσε στα Ιωάννινα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργοί συνέτρωγαν σε ψαροταβέρνα της Νέας Σμύρνης. Στο τραπέζι βρέθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Φλωρίδης (προ ημερών είχε ζητήσει από τους Βενιζέλο – Διαμαντοπούλου – Θεοδωράκη να προχωρήσουν σε νέο φορέα), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ήταν και στο δείπνο στο σπίτι του Κοντογιαννόπουλου), η Άννα Διαμαντοπούλου (προσφάτως αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις της με τον Βενιζέλο), o διαγραφής από την κα Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Παναγιώτης Ρήγας( πρώην βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος) και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (εκ των στενών συνεργατών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ).

Μεταξύ των συνδαιτυμόνων βρισκόταν και ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Κοινή διαπίστωση ότι το εγχείρημα για μια μεγάλη Κεντροαριστερά έχει ναυαγήσει και πλέον οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να πάρουν τις εξελίξεις στα χέρια τους.

Στο δείπνο δεν είχε προσκληθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μετέχει των συζητήσεων και σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε: «Η ιδέα είναι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο ισχυρό προοδευτικό κόμμα το οποίο θα έχει την εξής ειδοποιό διαφορά: ότι δεν θα είναι το κόμμα των 5 επωνύμων αλλά θα είναι το κόμμα των προοδευτικών πολιτών. Προφανώς για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο μία πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει κάποιοι που έχουν την εμπειρία, τη βούληση και την αποφασιστικότητα, να κάνουν το πρώτο βήμα. Αλλά αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, όχι το κρίσιμο. Γιατί το κρίσιμο βήμα είναι η συμμετοχή του πολίτη, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει για όλα όσα σας προείπα, από την ηγεσία έως τα βασικά και μείζονα πολιτικά θέματα που απασχολούν τη χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα