«Βραχυκυκλώματα» και… ηλεκτροπληξίες

Το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και πέρασε από τη Βουλή δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία από τη Δευτέρα κιόλας θα κληθεί να τρέξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.

Αφήνοντας στην άκρη το γνωστό αγκάθι του ασφαλιστικού, η δημοσιονομική ατζέντα περιλαμβάνει επιμέρους δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Για την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφιταλαντεύονται αν θα συμφωνήσουν στο ελληνικό σχέδιο. Τι προβλέπει αυτό; Την παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο και την διατήρηση του 49% στην ΔΕΗ σε προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι δανειστές επιμένουν ότι μαζί με τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% των μετοχών, θα πρέπει να προβλεφθεί η ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών (ιταλικό μοντέλο).
Κάπως έτσι έχει «βραχυκυκλώσει» η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, την ίδια ώρα που στη ΔΕΗ έχουν πάθει ηλεκτροπληξία από τα φέσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οικονομικά αποτέλεσμα 9μήνου 2015 που ανακοίνωσε προ ημερών η επιχείρηση επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επισφαλείς απαιτήσεις (σ.σ. μικρή αύξηση εσόδων, μείωση 2,6% στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αύξηση προβλέψεων κατά €386,6 εκατ., γεγονός που οδήγησε σε ζημίες ύψους €101,7 εκατ.)

Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εξηγώντας ότι ο βαθμός είσπραξης των οφειλών είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Αναφορικά με το πώς θα γίνει ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η ΔΕΗ θα εντείνει τις δράσεις της έναντι όλων των οφειλετών της, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης. Στη ΔΕΗ ποντάρουν, τέλος, σε ρυθμίσεις εκ μέρους των αρμοδίων αρχών αναφορικά με τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή, ώστε αυτή να είναι δυνατή μόνο αφού έχουν τακτοποιηθεί οι υποχρεώσεις προς τον προηγούμενο. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και στον υγιή ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα