«Γαλάζια» έφοδος για αποδόμηση της κυβέρνησης

Για  στρεβλή απεικόνιση μιας ολόκληρης οικονομίας που εμφανίζεται να «εξυγιαίνεται», ενώ στην πραγματικότητα ασφυκτιά και αργοσβήνει, κάνουν λόγο ανοιχτά τόσο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Α» και επιβεβαίωσαν ότι η έκθεση του ΔΝΤ έχει διπλή ανάγνωση και ότι αυτοί που γνωρίζουν από τα οικονομικά δεδομένα όχι μόνο δεν κατανοούν τη στάση της κυβέρνησης αλλά –ακόμα και οι μέχρι χθες υποστηρικτές τους– αρχίζουν πλέον να πιστεύουν ότι ο μοναδικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να παραμείνει στην εξουσία όποιο κι αν είναι το κόστος…

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Οι συσκέψεις στην οδό Πειραιώς είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Οι συναντήσεις των κορυφαίων στελεχών όμως σε οικίες μακριά από περίεργα μάτια αποτελούν σίγουρα είδηση…

 

Δείπνο για τη… ΔΕΗ

 

Το ενεργειακό κομμάτι και ειδικά αυτό της ΔΕΗ είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για τη Ν.Δ. Και αυτό διότι ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στην πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, αλλά με τέτοιο τρόπο που να δείχνει την πλήρη διαφωνία του στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε αυτήν τη συνάντηση «κλείδωσε» το τελικό κείμενο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε τις θέσεις του για την Ενέργεια με συμμετοχή εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της ΔΕΗ. Επίσης, επανέφερε την Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια, που έχει αδρανοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η εξυγίανση της ΔΕΗ μέσα από τους τέσσερεις πυλώνες, όπως αυτοί προκύπτουν από την ομιλία Μητσοτάκη, περιέχει και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η αναφορά δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται στο τέλος και με ιδιαίτερα «διακριτικό τρόπο», προκειμένου να αποτρέψει τις όποιες αντιδράσεις των συνδικαλιστών που είναι αντίθετοι στο όποιο τέτοιο ενδεχόμενο:

«Πρώτον, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Δεύτερον, να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της.

»Τρίτον, κεφάλαιο της Δ.Ε.Η. είναι οι άνθρωποί της. Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις.

»Και τέταρτον, η Δ.Ε.Η. πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί». 

 

Έπεσε το οχυρό του Αλέξη…

Το οχυρό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό των πλεονασμάτων, έχει μεταβληθεί σε  βέρτιγκο για τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ισχυρίζονται στη Ν.Δ., και μάλιστα αναλύουν την έκθεση του ΔΝΤ αποδομώντας πλήρως τις βλέψεις της κυβέρνησης. Όπως παρατηρούσε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ακόμα και οι ίδιοι πλέον έχουν καταλάβει τις δυσκολίες και προσπαθούν να μαζευτούν και να συμμαζέψουν τα… ασυμάζευτα!!!». Είναι μάλλον γεγονός ότι η κυβέρνηση ακροβατεί (και μάλλον έχει εγκλωβιστεί) μεταξύ του αφηγήματός της και της σκληρής πραγματικότητας, καθώς από τη μία προσπαθεί να περάσει στον ελληνικό λαό ότι όλα τελικά βαίνουν καλώς, από την άλλη όμως δεν έχει ούτε η ίδια τα ψυχικά αποθέματα να το στηρίξει επικοινωνιακά διότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Δεν είναι τυχαίο ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν την έκθεση του ΔΝΤ με ένα απλό non paper 180 λέξεων που αναφέρεται μόνο στην «αναθεώρηση των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Τα στοιχεία πλέον, που φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κυβερνόντων, έχουν αρχίσει να δημιουργούν γκρίνιες και μάλιστα κανείς δεν πιστεύει στο success story του Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε γι’ αυτό και του επιβάλλουν –και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται, τελικά– να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να πιάσει μετά από δύο χρόνια πλεονάσματα… μικρότερα από αυτά που υποτίθεται ότι έχει ήδη πιάσει από πέρσι!

 

Τι δεν καταλαβαίνετε στο Μαξίμου…;

Μεγάλο στέλεχος, αξιωματούχος της Ε.Ε., ελληνικής καταγωγής, ξεκαθαρίζει στην «Α» ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια που «πανηγυρίζει» η κυβέρνηση (σχεδόν 4% του ΑΕΠ) δεν είναι «πρωτογενές πλεόνασμα» από τη στιγμή που δεν έχει καλύψει προηγουμένως όλες τις τρέχουσες δαπάνες της!

Αυτό θεωρείται ταμειακό πλεόνασμα και μόνο.

Είναι ό,τι της έμεινε στο ταμείο, επειδή άφησε απλήρωτους πολλούς από τους τρέχοντες λογαριασμούς της.

«Άμα είναι έτσι, όλες οι χώρες έχουν ή μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν τέτοια “πλεονάσματα”:

»Δεν πληρώνουν τίποτε, κι ό,τι τους μένει στο ταμείο το εμφανίζουν ως “πλεόνασμα”. Αυτά είναι αστεία πράγματα…

»Ή μάλλον είναι τραγικά», λέει στην «Α» χαρακτηριστικά…

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Τσίπρα είναι το πιο χειροπιαστό τεκμήριο αποτυχίας της οικονομικής του πολιτικής και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πάντες είτε γνωρίζουν οικονομικά είτε δεν γνωρίζουν.

Ας δούμε όμως τις μέρες και τα έργα του Αλέξη Τσίπρα και της διακυβέρνήσης του, που παρέλαβε τα ληξιπρόθεσμα στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα τα έχει φτάσει στα 8 δισεκατομμύρια (τουλάχιστον, κατά το ΔΝΤ!).

Και στο μεταξύ, έχει ήδη δανειστεί 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, για να καλύψει προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, ο ίδιος προσέθεσε στα «ληξιπρόθεσμα»: 8-3+3,7=8,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και δημιουργήθηκαν το 2015 και το 2016 (και στον πρώτο μήνα του 2017 – τα «φέσια» των επόμενων μηνών δεν έχουν «μετρήσει» ακόμα)…

Συνολικά από τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα 5 περίπου είναι αποκλειστικά της χρήσης του 2016. Κι έχουμε ακόμα άλλα 0,55 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 550 εκατομμύρια περίπου) που αφορούν ΜΗ επαναλαμβανόμενες εισπράξεις (one-offs) του 2016 που ασφαλώς δεν μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Σύνολο ποσών που πρέπει να αφαιρεθούν: 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 7,2 που μας εμφανίζει ως «ταμειακό πλεόνασμα»).

Δηλαδή, το πραγματικό «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι μόλις 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού για το οποίο… «πανηγυρίζει» σήμερα!

Ή, αλλιώς, 0,9% του ΑΕΠ. Και όχι 4% του ΑΕΠ…

Προσέξτε και κάτι ακόμα:

Όταν υπάρχει ανάπτυξη, για κάθε ευρώ που προστίθεται στο ΑΕΠ, το κράτος βάζει στην τσέπη του (από φόρους) –και χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στους φορολογικούς συντελεστές– γύρω στα 33 λεπτά, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, όλοι δέχονταν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος (το 2017) με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ! Δηλαδή, το κράτος περίμενε φέτος παραπάνω έσοδα γύρω στο 0,9% του ΑΕΠ. Συν το 0,9% που έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα πέρσι, θα έπιανε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ! Έναντι στόχου ελάχιστα μικρότερου (1,75%)…

Γι’ αυτό και όλοι έλεγαν πως για το 2017 δεν υπήρχε πρόβλημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμα και το ΔΝΤ έλεγε, έως πρόσφατα, πως πρόβλημα θα υπάρξει από το 2018 και μετά. Γι’ αυτό και ζητούσε «προνομοθέτηση» επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας από το 2018 και σίγουρα από το 2019 και πέρα.

Τώρα, όμως, το ΔΝΤ αναθεώρησε (προς τα κάτω) την πρόβλεψή του για φέτος και προβλέπει πως το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί λιγότερο: κατά 2,2%. (Μεταξύ μας, όλοι οι ανεξάρτητοι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ακόμα λιγότερο: γύρω στο 1% ή και πιο κάτω…)

Αλλά και το 2,2% που είναι η τωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ σημαίνει πως το κράτος θα εισπράξει παραπάνω έσοδα μόλις 0,7% του ΑΕΠ.

Κι αυτό σημαίνει πως το πλεόνασμα για φέτος πέφτει στο (0,9 από πέρσι + 0,7 για φέτος, =) 1,6%, δηλαδή κάτω από τον στόχο! Άρα, είναι πιθανό να ζητήσει (μικρά) πρόσθετα μέτρα λιτότητας και για φέτος…

Κανονικά, αν το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2016 ήταν πράγματι 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαζόταν κανένα απολύτως πρόσθετο μέτρο: Θα είχαμε ξεπεράσει από πέρσι τον στόχο του πλεονάσματος για το… 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια!

Ο στόχος για μετά το 2018 είναι 3,5%, κι εμείς θα είχαμε 4% από το 2016!

Θα έπρεπε τώρα να συζητάμε εντελώς άλλα πράγματα.

 

 

Η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες της Ν.Δ.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση είναι εντελώς πελαγωμένη, πανηγυρίζοντας(!) για τα μέτρα 3,5 δισ. ευτώ που θα φέρει και προσπαθώντας «να βαφτίσει το κρέας, ψάρι», η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών.

  • Οργανώνει σειρά εκδηλώσεων για ζητήματα αιχμής όπως η Υγεία. Ήδη πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων.
  • Λαμβάνει πρωτοβουλία για το ζήτημα της Βενεζουέλας, όπου η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη μετά τη δολοφονία διαδηλωτών, που βγήκαν στους δρόμους κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Ήδη, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν το θέμα να έρθει στη Βουλή και αναμένουν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία έως σήμερα ταυτίζεται πλήρως με το απολυταρχικό καθεστώς, μένοντας εκτεθειμένη για την ανοχή της απέναντι σε αυταρχικές συμπεριφορές.
  • Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ένα θέμα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει, πόσω μάλλον να αποδεχτεί. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Πολλώ δε μάλλον, όταν λόγω της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. «Πώς θα πείσουμε ότι θέλουμε να γυρίσουν πίσω όταν δεν τους διευκολύνουμε στην άσκηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους;» αναφέρουν πηγές της Πειραιώς. Θεωρούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει στην άρνησή της και εκτιμούν ότι, αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθήσει να τηρεί την ίδια στάση, θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος. Και αυτό διότι θα δείξει τη φοβικότητά της απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
  • Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες, καθώς και η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για τα ζητήματα πραγματικής οικονομίας, καθώς και τα ζητήματα διαχείρισης του Κράτους.

 

Όπως έλεγαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, «την ώρα που η κυβέρνηση επενδύει σε αστάθμητους παράγοντες του εξωτερικού (π.χ. νίκη Λεπέν στη Γαλλία ή Σουλτς, κ.λπ.), η Νέα Δημοκρατία θα κυριαρχήσει σε επίπεδο ατζέντας στο εσωτερικό. Από τη μία, θα ασκήσει στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της. Από την άλλη, με τις πρωτοβουλίες της και με την παρουσίαση του το προγράμματός της, θα πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή και το μέλλον της χώρας δεν ταυτίζεται με την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

 

 

 

Οργή Καραμανλή…

Η καρατόμηση Παπακώστα είχε πολλές και παράπλευρες απώλειες στη σφαίρα της ηρεμίας του κόμματος. Η μεγαλύτερη αφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο Κώστα Καραμανλή. Η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου, που ετάχθη εμφανώς στο πλευρό της κας Παπακώστα, πυροδότησε αντιδράσεις «μητσοτακικών» και «σαμαρικών», υπονοώντας ότι πίσω από τη σκληρή κριτική τής πρώην υπουργού στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής.

Στο άκουσμα αυτών των σχολίων ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Κάποιοι λένε ότι εξοργίστηκε και ζήτησε –μαζί με τις προφανείς γι’ αυτόν εξηγήσεις ότι δεν έχει καμία σχέση με τα λεγόμενα της Παπακώστα– να μεταφέρουν το αυστηρό μήνυμα να μην τον πιάνουν στο στόμα του: «Επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα και για τα αυτονόητα να μην μα πιάνουν στο στόμα τους», φέρεται να είπε στους συνομιλητές του.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν άμεσα, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα της ενότητας στην παράταξη. Στις συζητήσεις μάλιστα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει συνάντηση και των τριών μαζί. Του νυν και των δύο πρώην! Όσο πλησιάζουμε σε εκλογικό χρόνο, μία τέτοια συνάντηση –πιστεύουν στην Πειραιώς– είναι εφικτή

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα