Γερασμένη χώρα η Ελλάδα

Τεράστιο είναι το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια (το οποίο με την κρίση επιδεινώθηκε)   και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.    Πιο συγκεκριμένα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων την 1η Οκτωβρίου, η χώρα μας είναι  χώρα των γερόντων καθώς  ένας στους επτά Έλληνες είναι συνταξιούχος και να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.

 Η Ελλάδα βρίσκεται πια  παγιδευμένη μεταξύ πολιτικών λιτότητας που απαιτούνται για την επιβίωσή της σήμερα, και της ανάγκης μέτρων που θα στηρίξουν τη γεννητικότητα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030.

Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει μόνο την εικόνα της χώρας μας, αλλά κατά βάσιν την οικονομία της, καθώς οι νεώτερες γενιές θα κληθούν να επωμιστούν το βαρύ φορτίο ενός προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτήν την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν τέσσερα άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο. Το 2060 όμως, η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο.

 Τρίτος χαμηλότερος δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε.

 

Και το κακό συνεχίζεται… Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.

 

Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα