Γερμανική ανησυχία για το ρευστό πολιτικό σκηνικό

Τα δύο πιθανά σενάρια για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναλύει σε έκθεση της η Deutsche Bank, ενώ κάνει λόγο για μακρύ και «βαρύ» χειμώνα με δυσκολίες που ίσως φτάσουν και μέχρι την άνοιξη λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται σε κενό αβεβαιότητας στο οποίο εισέρχεται και πάλι η χώρα, ενώ δηλώνουν αδυναμία να προβλέψουν εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πάμε σε εκλογές και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για εσωτερική κατανάλωση την ρητορική εξόδου από το Μνημόνιο. Βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα και προσμετρώντας και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, η Deutsche Bank καταλήγει στις δύο πιθανότερες επιλογές για την τύχη του ελληνικού χρέους μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

 

  1. Αναδιάρθρωση με αυστηρό πακέτο όρων

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πακέτο, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα, τη σταδιακή απελευθέρωση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και των υπόλοιπων κερδών που έχει βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και την πιθανή προσφυγή σε μια νέα γραμμή πίστωσης από τον EMS. Όλα αυτά, όμως, θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που η τρόικα διαπιστώσει ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο

 

2.Στρίμωγμα ως την άνοιξη αν…

Η εναλλακτική θέλει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος να καθυστερεί για μετά την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι το ελληνικό κράτος θα “στριμωχτεί” έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο καλείται να αποπληρώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ.

 

Την ίδια ώρα, οι συντάκτες της έκθεσης της γερμανικής τράπεζας, φαίνονται να έχουν αναλύσει σε βάθος την ελληνική πολιτική πραγματικότητα καθώς επισημαίνει ότι το μεσοδιάστημα, «το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να διατηρήσει μία ρητορική περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα εν όψει της εκλογής Προέδρου» και προβλέπει: «Ετσι, η Ελλάδα θα μείνει σε ένα κενό αβεβαιότητας έως το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μία ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη μορφή ενός πιθανού νέου προγράμματος, έως ότου κλείσει το θέμα του Προέδρου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα