«Δεν πρέπει να μας συμπεριφέρονται σαν κράτος -παρία»

Αυστηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς για την στάση που κρατάνε απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ελλάδα τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι κράτος-παρίας επειδή χρωστάει» και υπογράμμισε ακόμα ότι  «η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να κάνει διαπραγματεύσεις».

 Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν κράτος παρία επειδή οφείλει χρήματα, τόνισε αρχικά σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι άλλο είναι αυτό και άλλο το να εγκαταλείπει κανείς τα δικαιώματά του.

«Στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο, οι συνάδελφοί μου κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν κράτος-παρία, γιατί χρωστάει λεφτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία.

«Αλλο χρωστάω λεφτά και άλλο δεν αξιοποιώ και εγκαταλείπω τα δικαιώματα που έχω στην ΕΕ», πρόσθεσε, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ενώ αναφερόμενος στην υποχρέωση της ΕΕ να κάνει διαπραγματεύσεις, σημείωσε: «Δεν μπορείς να διατάσσεις αν δεν θέλεις να είσαι διατασσόμενος. Αυτό είναι το βασικό που κατάλαβα και νομίζω ότι κερδίσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση. Μπορεί στο μέλλον να χάσουμε μια άλλη, αλλά αποκαταστήσαμε την κυριαρχία της χώρας και την έννοια της ισοτιμίας κάθε κράτους-μέλους μέσα στην ΕΕ.

Η διαπραγμάτευση από ό,τι παρατηρώ -ήταν χιλιάδες τα μηνύματα που πήρα, για πρώτη φορά πήραμε τόσο πολλά στο υπουργείο- έδωσε μια αίσθηση αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό, μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ένα μικρό αεράκι αισιοδοξίας».

«Η Ελλάδα κατάφερε να περάσει τη θεμελιακή της γραμμή»

Σε ερώτηση για το κλίμα που αντιμετώπισε στη σύνοδο των Βρυξελλών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι χάρη στην τακτική, με τις οδηγίες Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα κατάφερε να περάσει τη θεμελιακή της γραμμή, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί την επιβολή άλλων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι δέχθηκε πρόσκληση από τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ προανήγγειλε τηλεφωνική συζήτηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό που αναδείχθηκε, γιατί πήρα πρόσκληση να πάω στο Κίεβο και έχω την πρόσκληση από τον κ. Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει τμήμα του προβλήματος ούτε να κόψει τις ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο διαμεσολάβησης και ανάπτυξης της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα