Δεν φέρνει μόνο το χρήμα την ευτυχία (αλλά και το σκάουτινγκ)

Δεν πούλησε, δεν αγόρασε η ΑΕΚ στο χειμερινό μετεγγραφικό παζάρι, όπως άλλωστε σας είχε προειδοποιήσει η «Α» κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Η τακτική της ΠΑΕ δεν χαράχθηκε, φυσικά, κατά τη διάρκεια των μετεγγραφών, αλλά είναι προμελετημένη από τότε που έπαιζε η ομάδα στη Football League 2.

Σε κάποιους μπορεί να κάνει αρνητική εντύπωση ότι δεν δαπανούνται χρήματα για μετεγγραφές, παρά μόνο παίρνει η ΑΕΚ ελεύθερους παίκτες ή δανεικούς, ωστόσο πριν από δύο χρόνια είχε γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα, από το οποίο δρέπει καρπούς ακόμη και σήμερα η ομάδα. Όταν, λοιπόν, η Ένωση ήταν ερασιτεχνικός σύλλογος (στην τρίτη κατηγορία) και δεν υπήρχαν περιορισμοί (βλέπε Financial Fair Play) η ΑΕΚ αγόρασε ένα σωρό δεσμευμένους παίκτες. Ο Πέτρος Μάνταλος, ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος ήταν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, με την ερασιτεχνική ΑΕΚ – λίγους μήνες πριν γίνει και πάλι ΠΑΕ – να δαπανεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο για τη συγκεκριμένη τριάδα παικτών!

Παρόμοιες κινήσεις η ΑΕΚ δεν επανέλαβε στα επόμενα παζάρια, λειτουργώντας στη συνέχεια ως «σφικτή» εταιρία, ποντάροντας στο σκάουτινγκ και σε ένα συγκεκριμένο τομέα: Στην εύρεση παικτών με ταλέντο που έχουν πάρει την κατιούσα στην καριέρα τους λόγω ατυχών επιλογών και τραυματισμών. Αυτή η τακτική σε συνδυασμό με την παρουσίαση του πλάνου της ΠΑΕ για την ΑΕΚ των επόμενων τριών ετών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έφερε τέσσερις ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στα Σπάτα. Τον Μπαρμπόσα, τον Ντιντάκ, τον Μπουονανότε, τον Βάργκας. Όλους σε καταπληκτική ηλικία, παίκτες που ξαφνικά παίζουν σε ομάδα που πρωταγωνιστεί και που βλέπουν ότι το πλάνο ήδη αποδίδει. Σε ατομικό επίπεδο είναι όλοι τους βελτιωμένοι. Σε ομαδικό, του χρόνου θα επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε χρηματιστηριακό, τη τιμή τους ανεβαίνει!

Αυτές οι πονηρές επιλογές παικτών, σε συνδυασμό με την απόκτηση του Γκάλο και τα φοβερά «λαχεία» Γιόχανσον και Σιμόες, δημιούργησαν μία ΑΕΚ εξαιρετικά ανταγωνιστική με ελάχιστα χρήματα. Αποκτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο 12 παίκτες (οι 10 χαρακτηρίζονται «ενδεκαδάτοι»), δαπανήθηκα ν μόλις 150.000 ευρώ και η ομάδα είναι δεύτερη και στην τετράδα του Κυπέλλου! Γιατί, λοιπόν, να δαπανηθούν αλόγιστα λεφτά; Όταν έρθουν έσοδα από την Ευρώπη θα αλλάξει το πράγμα.

Καλώς δεν αγόρασε, γιατί δεν πούλησε;

Προτάσεις ήρθαν πολλές. Ακόμη και για τον Κρισάντους υπήρξε πρόταση και η ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε για λόγους πολιτικής. Διότι η πιάτσα πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική ομάδα διαπραγματεύεται με τους όρους της! Συνέβη με τον Μαχρέζ το καλοκαίρι, συνέβη και με τον Ισνάλντο πριν από λίγες μέρες.
Τώρα, γιατί δεν πουλήθηκαν Σιμόες και Γιόχανσον; Πολύ απλά, επειδή στην ΑΕΚ ξέρουν πως αμφότεροι δεν έχουν φτάσει ακόμη την αξία τους εκεί που μπορεί να οδηγηθεί σε ένα ή δύο χρόνια, μετά από ευρωπαϊκές συμμετοχές. Και αυτή η τακτική είναι επίσης προμελετημένη. Άλλωστε, όταν ο Μιλοβάνοβιτς διαπραγματευόταν, ένα από τα δυνατά του χαρτιά ήταν αυτό! Τους έπειθε ότι έρχονται σε ένα περιβάλλον που τους εγγυάται κατακόρυφη άνοδο.

Του χρόνου αλλάζει η τακτική

Αυτή η ορθολογική φιλοσοφία του συλλόγου την τελευταία τριετία δεν μπορεί να συνεχιστεί και του χρόνου. Οι καταστάσεις θα είναι διαφορετικές. Σε μία ΑΕΚ διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και με ευρωπαϊκά καθήκοντα, η διαχείριση του μπάτζετ θα είναι διαφορετική. Τα έσοδα θα είναι περισσότερα και η ΑΕΚ θα πρέπει να τα χειρίζεται. Τα συμβόλαια θα είναι μεγαλύτερα. Η Ένωση θα ψάχνει πιο βαριά ονόματα στο παζάρι κι ως γνωστόν, τα πιο βαριά συμβόλαια δε μένουν ούτε μέρα ελεύθερα. Το καλό σκάουτινγκ θα πρέπει να αντικατασταθεί με σωστά πονταρίσματα στο παζάρι.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ βαδίζει με σταθερότητα και δεν θα προβεί σε οικονομικές ακρότητες, όμως, αν πρώτα δεν οριστικοποιηθεί ένα πακέτο εσόδων από την Ευρώπη. Το πιο πιθανό είναι να παίξει η ομάδα στα προκριματικά κάποιας διοργάνωσης και όχι απ’ ευθείας στους ομίλους του Europa League, οπότε καμία υπέρβαση δεν θα γίνει το καλοκαίρι πριν τα προκριματικά. Υπάρχει πίστη στην ΠΑΕ ότι η υπάρχουσα ομάδα, με τη φανέλα της, το πάθος της και το γεμάτο ΟΑΚΑ, θα κάνει το καθήκον της το καλοκαίρι. Αν τα καταφέρει, τότε θα δούμε τη νέα οικονομική πολιτική της ΠΑΕ. Αν όχι, θα υπάρξει απογοήτευση και ίσως ένας ακόμη χρόνος ήπιας οικονομικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα