«Αλεξίσφαιρες ιδέες σε περίοδο κρίσης»

Παρουσίαση βιβλίου

Το EL VIAJE music bar και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Ουλή «Αλεξίσφαιρες ιδέες σε περίοδο κρίσης» (Εκδόσεις Α/συνέχεια).

cover (2)Πόσο μας αφορά η ταινία «V for Vendetta»; Πόσο επίκαιρη είναι, αλήθεια; Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του Δημήτρη Ουλή «Αλεξίσφαιρες ιδέες σε περίοδο κρίσης – Μια ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta»:

Βαθιά συμβολική και απροκάλυπτα επαναστατική, η ταινία V for Vendetta θεωρήθηκε «ακατάλληλη για ανηλίκους» – και όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, κρίθηκε εσπευσμένα ως μία ακόμα «φουτουριστική» περιπέτεια, η οποία συναρθρώνει στο εσωτερικό της μοτίβα και θεματικές από τον Batman, το Phantom of the Opera και το 1984. Η παρούσα μελέτη αποπειράται να αμφισβητήσει ανάλογα ερμηνευτικά στερεότυπα, προκειμένου να καταστήσει την ταινία αντικείμενο στοχασμού: ενός στοχασμού, ο οποίος θα ήθελε να εγκύψει με σεβασμό και αγάπη τόσο στο πνεύμα των δημιουργών της, όσο και στο πνεύμα των σημερινών καιρών, να αντλήσει από την ταινία έμπνευση και διαισθήσεις, αλλά και να καταδείξει την πολιτική της επικαιρότητα, να αποσαφηνίσει τους νοηματικούς της γρίφους, αλλά και να προκρίνει την ανάγκη μιας διαφοροποιημένης επαναστατικής πράξης. Από την άποψη αυτή, η παρούσα μελέτη επιδιώκει να προσφέρει στον αναγνώστη της μια καινούργια θέαση της ταινίας V for Vendetta – με την ελπίδα ότι η θέαση αυτή θα τον βοηθήσει, μεταξύ των άλλων, να ανακαλύψει και την αλεξίσφαιρη δύναμη των ιδεών.

267256cΟ Δημήτρης Ουλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Θεολογία, Φιλοσοφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε επίσης ακορντεόν, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Δίδαξε θρησκευτικά και επιστημολογία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, Αρσάκειο), ανθρωπολογία της θρησκείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνιολογία της θρησκείας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο. Παράλληλα, εργάστηκε ως μουσικός και ως καθηγητής θεωρητικών της Μουσικής σε διάφορα ωδεία της Αθήνας.

Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων:  1) «Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε Περίοδο Κρίσης: Μια ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta», Αθήνα, Α/συνέχεια, 2014. 2) «Unplugged: Αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός Εφέδρου Λοχία», Αθήνα, Θρησκειολογία – Ιερά/Βέβηλα, 2006. 3) «Ο Έρωτας και η Νεοπλατωνίνη: μια θεολογία της Σωματικής Επαφής», Αθήνα, Εξάντας, 2001. Έχει συμμετάσχει με μελέτες και βιβλιοκριτικές του σε διάφορα λεξικά, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι επίσης τακτικός συντάκτης της εφημερίδας «Ο Δρόμος της Αριστεράς».

Η παρουσίαση θα γίνει στο EL VIAJE music bar (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας) σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ» (Αρχιμήδους 2-6, Παγκράτι, τηλ. 213-0263337), την Κυριακή, 5 Απριλίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα