Καθημερινή ενημέρωση

Διαδηλωτές απέκλεισαν την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, της Κυριακής, όπου  χιλιάδες 350.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη επιρροής της Ρωσίας.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην έδρα της κυβέρνησης έχουν επίσης αποκλειστεί από μοτοσικλετιστές της αντιπολίτευσης, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν όλο το βράδυ έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

«Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για να επιτραπεί η είσοδος των υπαλλήλων», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μίκολα Αζαρόφ, προσθέτοντας ότι ούτε ο πρωθυπουργός έχει προσέλθει στο γραφείο του.

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση για την κατάληψη της έδρας της κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις προθέσεις του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει την Τρίτη  για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της προεδρίας λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται ο πρόεδρος.

Έπειτα από τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου και τις βίαιες συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, η ουκρανική αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα σε γενική απεργία. Το δημαρχείο του Κιέβου εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη, ενώ οι δημοτικοί υπάλληλοι πήραν εντολή να μείνουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης