Διαπραγμάτευση για την παράταση

 Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι. Έτσι, λοιπόν, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και την τρόικα παρατείνεται για ένα μήνα τουλάχιστον, όπως αποφάσισαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι όμως εμμένουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό διότι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος εκτιμούν πως θα καταφέρουν μέσω της παράτασης για ένα μήνα τουλάχιστον να πείσουν τους εταίρους, ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο με τους τεχνοκράτες-ελεγκτές, οι οποίοι ασκούν αφόρητες πιέσεις για νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο το εκτιμούν ότι θα είναι μεγαλύτερο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Η απόφαση για ολιγοήμερη παράταση του μνημονίου επί της ουσίας λήφθηκε αμέσως μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από τη γαλλική πρωτεύουσα. Χαρδούβελης, Παπασταύρου και Λαζαρίδης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, και πλέον τις διαπραγματεύσεις τις αναλαμβάνει ο ίδιος ο Σαμαράς, που καλείται να πείσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν μοιάζει να θεωρεί μονόδρομο την παράταση του ισχύοντος μνημονίου, ακόμη και διάστημα 6 μηνών, το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι το μόνο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση του μνημονίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί, εντός του Ιανουαρίου, η αξιολόγηση της τρόικας αλλά και το πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας στη μετά το μνημόνιο περίοδο.

Οι ίδιοι προσέθεταν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας έχοντας λύσει την εκκρεμότητα, επαναλάμβαναν δηλαδή αυτό που, προ ημερών, έχει πει και ο Ευ. Βενιζέλος, ότι στην προεδρική εκλογή οι πολίτες θα έχουν καθαρό το πλαίσιο της συμφωνίας και το διακύβευμα.

Ωστόσο, για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη προϋποτίθεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή –με βάση τα όσα ισχύουν τώρα– η λήψη μέτρων τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και στους τομείς των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Ακόμη κι αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει στην τελική ρύθμιση με την τρόικα, ακόμη και με δυσάρεστα μέτρα, ισχύει το ίδιο και για τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.

Στο εσωτερικό τής Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που αντί μίας ολιγόμηνης, όπως θεωρούν, παράτασης του κυβερνητικού βίου, προκρίνουν μία… ηρωική έξοδο που, τουλάχιστον, θα εξασφαλίσει στο ΠΑΣΟΚ ένα, μικρό, κομμάτι της εκλογικής πίτας.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα τελευταίο αλλά επίσης πιθανό σενάριο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συμφωνήσουν στην… παράταση της εκκρεμότητας και με αυτή να πάνε στη Βουλή για την εκλογή του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια, προβάλλοντας τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της χώρας, αλλά και αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, και πάλι, ακόμη κι αν εξασφαλιστούν οι 180, αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, αν αντέχει να λάβει και ποια μέτρα.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα