Διασωληνωμένο το ποδόσφαιρο της χώρας

Η διαγραφή της Ελλάδας από τον ποδοσφαιρικό χάρτη δεν είναι ένα σενάριο που απλά σηματοδοτεί την αποχή μας από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις για ένα ή δύο χρόνια. Είναι κάτι πιο πολύπλευρο, με άξονες και συνισταμένες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των θιγμένων ΠΑΕ και της εθνικής μας ομάδας.

Και δεν αναφερόμαστε καν στο πλήγμα της εικόνας του ποδοσφαίρου μας, που έφτασε στα ουράνια χάρη στο ταλέντο και τη συνοχή των παικτών μας το 2004 και κινδυνεύει να βρεθεί στα τάρταρα σήμερα λόγω των παλινωδιών της ΕΠΟ και του κυβερνητικού πείσματος! Αναφερόμαστε σε αθλητικές και οικονομικές προεκτάσεις, αυτές που θα αναδειχθούν εν καιρώ και θα συνοδεύουν το δημοφιλές σπορ στην Ελλάδα για χρόνια.

Ας κάνουμε μία ανάλυση που ξεκινά από την πρώτη μέρα της αποβολής μας και φτάνει έως το 2020. Μία ανάλυση που δεν προκύπτει αποκλειστικά από τη δική μας Άποψη, αλλά διαχέεται από τις ίδιες τις ομάδες, από τους παράγοντες και τους υπευθύνους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και πρέπει επίσης να σημειωθεί το εξής: Ότι μιλάμε για μία αποβολή ενός έτους. Διότι αν κρατήσει από δύο χρόνια και πάνω, τότε θα πρόκειται για εφιάλτη…

Καταστροφή και απαξίωση των ΠΑΕ

Οι μεγάλες ελληνικές ομάδες (με εξαίρεση ίσως την ΑΕΚ) και ένα ακόμη γκρουπ δυνατών διοικητικά συλλόγων (Ατρόμητος, Skoda, Αστέρας, Παναιτωλικός) διαλύονται αγωνιστικά και οικονομικά. Τα διαφυγόντα κέρδη του Ολυμπιακού πλησιάζουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και οι λοιπές ομάδες που θα έβγαιναν Ευρώπη χάνουν σημαντικά έσοδα, αλλά και όλες οι ΠΑΕ θα πρέπει να υπολογίζουν σε λιγότερα χρήματα τη νέα σεζόν από χορηγίες, τηλεοπτικά κ.λπ. Οι μεγάλοι ξένοι παίκτες θα θελήσουν να φύγουν, οι καλοί Έλληνες να βρουν ομάδα στο εξωτερικό. Απαξίωση και τάση φυγής πολλών ποδοσφαιριστών.

Πρωτάθλημα της πλάκας

Ξεκινά το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-2016 και οι ομάδες είναι χαμηλότατου επιπέδου. Ο κόσμος δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον, αν και λόγω αύξησης του ανταγωνισμού ίσως προσελκύσει κάποιους ρομαντικούς φιλάθλους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το θέαμα, όσο για την αγωνία. Όσοι παίκτες παίξουν καλά στον πρώτο γύρο, ίσως αποχαιρετήσουν τον Γενάρη για τα ξένα. Εννοείται πως το τηλεοπτικό πακέτο θα είναι μειωμένο κατακόρυφα, ενώ είναι ήδη γνωστό πως η επιχορήγηση του ΟΠΑΠ θα είναι περιορισμένη.

Εθνικές ομάδες παροπλισμένες

Οι Έλληνες διεθνείς που παίζουν στα ξένα πρωταθλήματα, την περίοδο των επίσημων και φιλικών αγώνων , θα κάθονται στα… προπονητικά κέντρα των συλλόγων τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Τεράστιο πισωγύρισμα για την καριέρα τους. Όλα τα εγχώρια ταλέντα ηλικίας 20 ετών και κάτω δεν θα αποκτούν εμπειρίες με τις μικρές Εθνικές, αφού η απαγόρευση πιάνει το φάσμα όλων των ηλικιών. Θα χαθούν ταλέντα, κάποια δεν θα αξιοποιηθούν. Πλήγμα για το ποδόσφαιρό μας σε βάθος χρόνου, πέραν του 2020. Ενδεχομένως να χαθούν και ελληνοποιήσεις, αφού μέσα σε ένα χρόνο ένα σωρό αναποφάσιστα παιδιά με περισσότερες από μία ιθαγένεια, μόνο την ελληνική δεν θα επιλέξουν.

Μιλάμε ότι η εθνικές μας ομάδες –ανδρών και γυναικών– δεν θα μπορούν να παίζουν ούτε ανεπίσημα φιλικά. Πλήρης ανυπαρξία του εθνόσημου. Καμία αναγνώριση της χώρας, της ΕΠΟ και της Super League.

Κατακρήμνιση των ειδικών βαθμολογιών

Ακόμη και αν επιστρέψουν μετά από 1-2 χρόνια οι ομάδες μας στις διεθνείς διοργανώσεις, αυτό θα συμβεί από άλλη βάση. Να δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η εθνική μας ομάδα μάχεται για να βρίσκεται ψηλά στην ειδική βαθμολογία της FIFA. Αυτή τη στιγμή είναι 24η. Ένας ετήσιος αποκλεισμός θα σημάνει αυτόματα μηδενισμό σε όλα τα ματς του ομίλου που ακολουθούν. Αποτέλεσμα: Θα πέσουμε μάλλον στην 40ή θέση και τότε σε όλες τις κληρώσεις θα μας τυχαίνουν μεγαθήρια. Φτου κι από την αρχή, δηλαδή. Για να ξαναδούμε την εθνική μας ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση, θα πρέπει να υπερκεράσουμε στα προκριματικά ομάδες επιπέδου Ιταλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας κ.τ.λ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό (π.χ.), ο οποίος κουβαλάει κάθε χρόνο την ειδική βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας. Με έναν ωραιότατο μηδενισμό για τη σεζόν 2015-2016, ακόμη κι αν επιστρέψει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, θα κουβαλάει για μία πενταετία τη μηδενική βαθμολογία. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να προβιβαστεί από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας στο δεύτερο, αλλά ένας αποκλεισμός θα τον ρίξει στο τέταρτο και θα παίζει στους ομίλους του Champions League μόνο αν προκρίνεται στα προκριματικά επί μεγαθηρίων. Αυτό ισχύει φυσικά για κάθε ομάδα που θα βγαίνει στην Ευρώπη όταν με το καλό αρθεί η τιμωρία…

Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου και πέντε ημέρες νωρίτερα (30 Απριλίου) υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Μισέλ Πλατινί, όπου λογικά οι δύο άνδρες θα μιλήσουν για το καυτό θέμα του αυτοδιοίκητου. Η UEFA έχει ενημερώσει εγγράφως την ΕΠΟ για τις ενστάσεις της, η Ομοσπονδία τις έχει μεταφέρει στο υφυπουργό, άρα δεν υπάρχει λόγος για σάλτσες, μα μόνο για κουβέντα απ’ ευθείας στο ψητό. Θα την πάρει την παράγραφο πίσω ο Κοντονής ή δεν θα την πάρει; Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει έστω και λίγος…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα