«Διχόνοια» εν μέσω διαπραγματεύσεων

Οι εσωτερικές κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στην δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Και φυσικά τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν γίνει εξπέρ στο να σβήνουν φωτιές. Κάπως έτσι χαρακτηρίζουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις τη νέα κρίση που απειλεί εκ νέου τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Ειδικά αυτή την εποχή όπου ανεβαίνει το θερμόμετρο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους πιστωτές για ένα νέο light μνημόνιο.

Το κλίμα για την κυβέρνηση έχει επιβαρυνθεί και από το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ που είπε ευθέως ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο στις αγορές από το πρόγραμμα στήριξης δημιούργησε αβεβαιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το βάρος της κυβέρνησης θα δοθεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως την 8η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Το αρνητικό για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και επί της ουσίας ο δικομματικός συνασπισμός θα…«χορέψει» στο ρυθμό των πιστωτών.

Αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη, στη σκιά της αντιπαράθεσης των δυο εταίρων για το ενιαίο μισθολόγιο, ακούγονται και πάλι «απειλές»«, όπως αυτή του «γαλάζιου» κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αδωνι Γεωργιάδη, ότι όποιος δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις, ας ρίξει την κυβέρνηση! Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται δύσκολες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου, το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αναπροσαρμογές στο καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και την απαίτηση για τις 5.500 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το τέλος του έτους.

 

Η κόντρα με τον Κυριάκο

 

Και βέβαια δεν πέφτουν με αφορμή τις διαρροές περί αλλαγών στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο επί της ουσίας καταλογίζει πονηριά για τις τροποποιήσεις στους μισθούς του δημοσίου αποκαλύπτοντας ότι με πλάγιο τρόπο ο υπουργός έβαλε το θέμα και στο Παρίσι, στις συναντήσεις με την τρόικα, αλλά τότε τον φρέναραν οι παρόντες εκπρόσωποι του κινήματος , Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Το διοικητικής μεταρρύθμισης αρνείται ότι έχει κάνει τις διαρροές για επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού στον δημόσιο τομέα και ουσιαστικά φωτογραφίζει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο με την σειρά του δείχνει προς την Βασιλίσσης Σοφίας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι εμφιλιοπολεμικό και δείχνει πλέον και την κόπωση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που ενοχλούνται πλέον ακόμη και από την συγκατοίκησή τους.

Για την οργίλη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ πάντως είναι ενημερωμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έδωσε οδηγίες στα στελέχη του να δηλώσουν την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος σε αλλαγές στα μισθολογικά στο δημόσιο, αλλά και σε αυθαίρετες πρωτοβουλίες, όπως χαρακτηρίζεται αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την Άλλη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη απάντησε στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές για τον βασικό μισθό στο Δημόσιο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «Ό,τι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό όταν σχολιάζει δημοσιεύματα που μάλιστα δεν απηχούν τις απόψεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα