«Δούρειος Ίππος» ο αλβανικός «Καλλικράτης»

Τι κι αν η Αλβανία έλαβε πρόσφατα την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι κι αν ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρωτοστατεί ώστε η γειτονική χώρα να γίνει το συντομότερο δυνατό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Οι προκλήσεις συνεχίζονται: ύστερα από τη σκανδαλώδη απογραφή τού 2011, από την οποία αποκλείστηκε ουσιαστικώς η ελληνική μειονότητα, έρχεται τώρα η «διοικητική κι εδαφική μεταρρύθμιση» («Σχέδιο Καλλικράτης α-λά αλβανικά») να δημιουργήσει συνθήκες δημογραφικής αλλοίωσης στη Βόρειο Ήπειρο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Πώς θα συμβούν τα παραπάνω; Με τη συνένωση του σημερινού δήμου της Χειμάρρας και της κωμόπολης του Λούκοβου, που ελληνοκρατούνται κι όπου υπάρχει μια εθνική, πολιτισμική, θρησκευτική συγγένεια και κοινή οικονομική ζωή με το χωριό Βάνιστα, το οποίο βρίσκεται στην αποκαλούμενη Λιαπουριά. Εκεί κατοικούν χριστιανοί ορθόδοξοι που έχουν εξισλαμιστεί από τον 16ο αιώνα και οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν απηνείς διώκτες τού ελληνισμού.

Δεν υφίσταται, μάλιστα, καμία άμεση οδική σύνδεση της Χειμάρρας με τη Βάνιστα, παρά μόνο ένας χωματόδρομος για τον οποίο χρειάζεσαι τζιπ τέσσερα επί τέσσερα και περισσότερες από πέντε ώρες για να τον διασχίσεις.

Και το ακόμα εκπληκτικότερο; Για να φτάσεις στη Χειμάρρα από τη Βάνιστα περνάς από μία σειρά άλλων, πιο κοντινών σε αυτή δήμων… Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται ήδη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τής Αλβανίας κι αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την προσεχή Πέμπτη, 31 Ιουλίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τού Μαΐου τού 2015…

«Απροκάλυπτη σκοπιμότητα»

«Δεν υπάρχει καμία λογική γι’ αυτήν την ένωση. Η απροκάλυπτη σκοπιμότητα είναι να αλλοιωθεί η δημογραφική-εθνοτική ισορροπία, ώστε να ελέγχεται εκλογικά και διοικητικά η ελληνική μειονότητα. Στη Χειμάρρα και στο Λούκοβο είναι διαμορφωμένη μια ιστορική πραγματικότητα.

Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές δηλώνουν και είναι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τις αλβανικές Αρχές. Κι όμως έχουμε ακόμα κι αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων από τη δεκαετία τού 1930 οι οποίες αναγνωρίζουν την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας. Έρχεται τώρα η αλβανική κυβέρνηση να ανατρέψει αυτό το στάτους κβο.

Με τη νέα διοικητική διαίρεση γίνεται η “ένεση” που θα λειτουργήσει καταλυτικώς για την ανατροπή των σημερινών δεδομένων. Δεν υπάρχει κάποια πειστική απάντηση από κυβερνητικής πλευράς, εκτός από την αδιαλλαξία η οποία διατυπώνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Μας λένε μόνο, αν και ούτε αυτό ισχύει, πως η Βάνιστα έχει πολλά δάση και πηγές νερού οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τη Χειμάρρα», υπογραμμίζει στην «Α» ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ κι αντιπρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου.

Με τη νέα διοικητική διαίρεση, η Αλβανία δεν σέβεται ούτε τις διεθνείς, και δη ευρωπαϊκές, συμβάσεις για την προστασία των εθνικών, πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων και δεν λαμβάνει υπόψη συνταγματικές αρχές, ενώ δεν αποδέχεται καμία από τις θέσεις της ελληνικής μειονότητας, όπως αυτές έχουν επισήμως κατατεθεί στους αρμόδιους.

Γι’ αυτό και οι μειονοτικοί καλούν τους διεθνείς οργανισμούς, και ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην αλβανική κυβέρνηση. Μέχρι να συμβεί, πάντως, αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χειμάρρα…

Η… ανταμοιβή για την ελληνική χείρα φιλίας

Ο Δημήτρης Περδίκης είναι πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. Μιλώντας στην «Α», τονίζει πως σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα Τίρανα εδώ και πολλές δεκαετίες οφείλουν να σέβονται την αυτοτέλεια των μειονοτικών περιοχών και να μην επιχειρούν να τις αλλοιώνουν με οποιοδήποτε τρόπο. Ο ίδιος, εξάλλου, αφήνει αιχμές για τον ρόλο τού υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου.

«Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της αλβανικής Βουλής προχωρά με πλήρη αδιαφάνεια στον σχεδιασμό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Είναι θετικό πως η Χειμάρρα ενώνεται και με τους Άγιους Σαράντα και τα άλλα μειονοτικά χωριά τής περιοχής.

Οι Αλβανοί αποβλέπουν, ωστόσο, στο ότι δεν θα μπορούμε να εκλέγουμε Έλληνα δήμαρχο. Είναι μια ένδειξη για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η Αλβανία το καθεστώς της υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής τής γείτονας, πηγαινοερχόμενος στα Τίρανα. Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστώ πως μόχθησε περισσότερο για την ένταξη από τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Και ως ανταμοιβή για την ελληνική χείρα φιλίας, οι Αλβανοί πατούν πόδι στη Βόρειο Ήπειρο», επισημαίνει ειρωνικώς ο κ. Περδίκης.

«Εξόντωση της ελληνικής κοινότητας»

Για αλλοίωση της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία κάνει λόγο σε δήλωσή του κι ο πρόεδρος της ΔΕΕΜ Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος. Ο ίδιος μιλά για αδιαφάνεια σε όλη τη διαδικασία τής διοικητικής μεταρρύθμισης, για έλλειψη σεβασμού προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Σύμβαση-Πλαίσιο, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρακτικές σχετικώς με τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνει έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια εξόντωσης της ελληνικής εθνικής κοινότητας με το να προκαλεί τεχνητά προβλήματα κι εντάσεις. Ταυτοχρόνως, ζητά από τη διεθνή κοινότητα να πείσει τα Τίρανα να αποδεχθούν τα αιτήματα της ΔΕΕΜ Ομόνοιας, τα οποία στηρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα