Δώρο στον Σαμαρά το «plan Λαφαζάνης»

Η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεδιπλώνεται ημέρα με την ημέρα ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου αποτελεί το καλύτερο όπλο στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά ενόψει της εκλογικής μάχη του Μαΐου.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Την απαίτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την Ε.Ε. ακολούθησε πλειάδα σχολίων από την Κουμουνδούρου σχετικά με την ανάγκη δημοψηφίσματος σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Και η αλήθεια είναι πώς μάταια προσπάθησαν να λειάνουν την εικόνα για το κόμμα τους οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης. Το κακό για την αξιωματική αντιπολίτευση έχει γίνει και ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Αυτό διεφάνη και στην πρώτη επί της ουσίας προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών: «Φυγή προς τα εμπρός ή παραμονή στο χθες με μιζέρια και καταστροφολογία». Και παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας και όχι της Ν.Δ. «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά μόνο την παράταξή μας. Αφορά τη χώρα. Αφορά το μέλλον της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ενημερώσουν τον κόσμο για την κρισιμότητα της ψήφου και να εξηγήσουν στους πολίτες ποιους θέλουν στο τιμόνι της χώρας τους επόμενους κρίσιμους μήνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, βάζοντας ψηλά τον πήχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημεία: τα επιτεύγματα από τις θυσίες της κοινωνίας και τη σταθερότητα. Σε μια περίοδο που το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει αρχίσει να ατονεί, το νέο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός στους πολίτες είναι ξεκάθαρο: Το ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στα επόμενα βήματα είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να διαλέξουν οι πολίτες, γεγονός που το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία στους βουλευτές της Ν.Δ. να θέσουν πλέον ανοιχτά το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εκμεταλλευόμενοι τα όσα είπε όχι μόνο ο Π. Λαφαζάνης, αλλά και μία σειρά άλλων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι στις δηλώσεις τους ομιλούν ότι το ευρώ δεν είναι το πρώτιστο θέμα.

Αυτές οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν τα επιχειρήματα του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σημειώνει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να μην αφήσει τα επιτεύγματα που πέτυχε με πόνο να πάνε χαμένα και να διαφυλάξει τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης. Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός σκοπεύει στις περίπου 40 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να τη μετατοπίσει προς τα ζητήματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, καλώντας καθημερινά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση, την ώρα που η κοινωνία θα παρακολουθεί.

Το νέο προφίλ

Όμως πέραν της εκλογικής μάχης από την ομιλία Σαμαρά είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η μετεξέλιξη της Ν.Δ., όπως την οραματίζεται ο πρωθυπουργός, έχει εισέλθει στις ράγες, εάν κρίνουμε και από τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Το στοιχείο της ανανέωσης είναι βασικό στον σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα» (ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό) και για αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, αγρότες, άνθρωποι που ξεχώρισαν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όλοι άφθαρτα στην πολιτική πρόσωπα, μαζί με λίγα έμπειρα πολιτικά στελέχη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Ν.Δ.

Το δεύτερο στοιχείο, η ενότητα, εκφράζεται από το άνοιγμα του κ. Σαμαρά σε όλους του χώρους, καθώς παρουσιάστηκαν και ονόματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ν.Δ. «Οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι το κάλεσμα για συστράτευση όλων γύρω από μια ευρωπαϊκή – πατριωτική πολιτική δύναμη θα συνεχιστεί πιο έντονα στο επόμενο διάστημα.

Το προφίλ του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. αναδεικνύει την κατεύθυνση της Ν.Δ. προς το κέντρο. Δίνει παράλληλα το σύνθημα για συνολική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος και αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι ο Σαμαράς στρίβει ακόμη πιο δεξιά τη Ν.Δ., φλερτάροντας ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή. Η ηγεσία της Ν.Δ., υπό τις πιέσεις εντός και εκτός κόμματος –στους απόηχους της υπόθεσης Μπαλτάκου–, αναγκάστηκε να αποσύρει τους «υπερ-δεξιούς» υποψηφίους με τους οποίους ευελπιστούσε ότι θα προσεγγίσει το κοινό της Χρυσής Αυγής.

 

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Tα ονόματα του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου είναι: Αμυράς Γιώργος (δημοσιογράφος), Ανέστης Γεώργιος (αγρότης, γ.γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ), Βασιλειάδης Αναστάσιος (μέλος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελίζα (πρώην βουλευτής), Γιαννόπαπα-Κατριβάνου Χριστίνα (υψηλόβαθμο στέλεχος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος), Δαββέτας Δημοσθένης (τακτικός καθηγητής στο Παρίσι και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά), Δημητρίου Λευτέρης (γεωπόνος), Δημοσχάκης Αναστάσιος (πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.), Ζαγοράκης Θεόδωρος (αρχηγός της εθνικής ομάδας το 2004), Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης (πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου), Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη Ιωάννα (δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ), Καραγεωργίου Δημήτριος (γ.γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Καρακωστάνογλου Βενιαμίν (διεθνολόγος, διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Καραλευθέρης Παντελής (ανήκει στο προσωπικό των ορυχείων της ΔΕΗ), Καράνταη Ιλιάς του Φαΐκ (υπάλληλος του ΚΕΠ του δήμου Μύκης στην Ξάνθη και δάσκαλος τουρκικής και αγγλικής γλώσσας), Κεφαλογιάννης Μανώλης (βουλευτής Ηρακλείου), Κορκίδης Βασίλης (πρόεδρος της ΕΣΕΕ), Κράτσα Ρόδη (ευρωβουλευτής), Κυμπαρίδης Γεώργιος (πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης), Κυρανάκης Κωνσταντίνος (πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Κύρτσος Γεώργιος (δημοσιογράφος και εκδότης), Κώτσηρας Γιώργος (δικηγόρος, πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών), Λιούτας Αθανάσιος (αγρότης), Μαυρομμάτης Μανώλης (δημοσιογράφος, ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Ε.Ε. και πρώην ευρωβουλευτής), Μομφερράτος Γιώργος (χρηματοοικονομικός σύμβουλος, γιος του δολοφονηθέντα εκδότη της «Απογευματινής», Νίκου Μομφερράτου), Μουζάλα Έλενα (βραβευμένη πιανίστα και αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα), Μουσουρούλης Κωνσταντίνος (βουλευτής Χίου), Ξαρχάκος Σταύρος (συνθέτης, πρώην ευρωβουλευτής), Παναγιωτοπούλου Πηνελόπη (εκπαιδευτικός), Πέππας Νίκος (Έλληνας αθλητής της Παραολυμπιακής Ξιφασκίας, Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (σύμβουλος επενδύσεων), Ράγιου-Μεντζελοπούλου Νατάσα (δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Αχαΐας), Ράπτη Ζωή (δικηγόρος Αθηνών), Σπυράκη Μαρία (δημοσιογράφος), Στεργίου Νικόλαος (πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Στεφανάδης Χριστόδουλος (καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας), Τάσιος Γρηγόριος (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής), Τζαβέλα Νίκη (ευρωβουλευτής), Τομαή-Κωνσταντοπούλου Φωτεινή (διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών), Χαλιλοπούλου Χριστίνα (σύμβουλος της Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας), Χατζηνάσιου Μαρία (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»), Χολέβας Κωνσταντίνος (αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος).

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα