Δώστε στον Μοράις εργατοώρες!

Συμπυκνώνουμε όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο σε μία στιγμή. Εκείνης του 67ου λεπτού, όταν ο Ζοζέ Μοράις φώναξε για πρώτη φορά «ήρθα» . Δεν θα κριθεί για την πράξη αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για τον τρόπο αξιοποίησης της εικόνας που είδε.

Η Ένωση μέχρι εκείνο το σημείο το είχε πάρει από εκεί που του άφησε ο Κετσπάγια στη Λάρισα. Με το 4-3-3 και τους Γιόχανσον, Μάνταλο και Μπακασέτα στη ράχη της ομάδας. Ο νέος τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» δεν θα μπορούσε να έχει κάνει τομές στη στρατηγική με μερικές προπονήσεις, οπότε – και σε συνδυασμό με τις απουσίες – όλα καλά μέχρι το λεπτό 67’!

Το ζητούμενο είναι ο Πορτογάλος προπονητής να διαχειριστεί άριστα τα στοιχεία που πήρε στο τελευταίο 28λεπτο με το 4-4-2 και τους: α) Αλμέιδα και Πέκχαρτ μπροστά να μην μπορούν ούτε να συνεργαστούν χαμηλά, ούτε να κερδίσουν κατά κράτος και με αποτελεσματικότητα τις ψηλές μπαλιές. β) Τον Μάνταλο στα αριστερά να αποξενώνεται. γ) Τον Μπακασέτα από τα δεξιά να βγαίνει εντελώς εκτός παιχνιδιού.

Εδώ είναι ο Μοράις και περιμένουμε να δούμε την αντίδρασή του μετά τα δεδομένα που πήρε από την εμφάνιση των παικτών του και φυσικά το φταίξιμο του για το 0-0 περιορίζεται στο 1%.

Ας δούμε και το παιχνίδι λίγο «κρύα». Δε βρισκόμαστε στο 1990 ή στο 2000. Είμαστε στο 2016 όπου η κατά τα φαινόμενα τέταρτη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος έπαιζε με την πέμπτη. Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, ούτε όμως απείλησε κόντρα σε μία ομάδα ακραία οργανωμένη και με ατομικό αμυντικό ταλέντο! Περιστασιακά κρατούσε και κυκλοφορούσε την μπάλα με υπομονή και έφτασε σε πέντε φάσεις που δεν ήταν κακές. Και όλα αυτά με μάλλον ανορθόδοξο σχήμα, αφού πρώτον έλειπαν βασικά στελέχη και δεύτερον, δεν έχει σκαρφιστεί ακόμη κανείς το σωστό σχηματισμό και την κατάλληλη φιλοσοφία αυτού του ρόστερ.

Να πούμε εδώ ότι για την κακή διαχείριση του ρόστερ δεν φταίει πάντα η κεφαλή της διοίκησης. Η ΠΑΕ λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό και σε όποιον αρέσει. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν στελέχη, ανώτερα και κατώτερα. Η ΠΑΕ σίγουρα ευθύνεται για την επάρκεια ή ανεπάρκεια ενός ρόστερ, αλλά έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως αυτή η ΑΕΚ νίκησε πέρσι πέντε ντέρμπι και το ένα μάλιστα ήταν ο τελικός του Κυπέλλου, άρα κάτι μας λέει πως για τα αρνητικά αποτελέσματα δεν φταίνε τόσο οι παίκτες, αλλά η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει αυτά τα παιδιά.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η ΑΕΚ με τον Πανιώνιο αγωνίστηκε πάλι με πολλούς ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τη Football League. Ανέστης, Μπακάκης, Γιόχανσον, Αραβίδης, Μάνταλος, Πλατέλλας. Η διοίκηση με εξαίρεση την ειδική περίπτωση Κορδέρο (που κι αυτόν τον κράτησε ένα χρόνο στη Super League) δεν επιδίωξε να ξεφορτωθεί μία σειρά παικτών για να φέρει καραβιές από το εξωτερικό. Επιχειρεί μία σταδιακή ανόρθωση της ποιότητας του ρόστερ, και έπραξε διαφορετικά μόνο με τον Μπαρμπόσα, που ήταν και λίγο υποχρεωτικό.  Το πράγμα τσουλάει αργά, όπως τσουλάει αργά και το γηπεδικό, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς για την ΑΕΚ, αυτά πάνε μαζί. Η εκτόξευση θα έρθει όταν ο Ηρακλής και Πανιώνιος θα έρχονται στη γεμάτη «Αγία Σοφία» για να κρατήσουν την ΑΕΚ μακριά από το κυνήγι του τίτλου.  Μέχρι τότε τεράστια υπομονή από όλους και καλό κουράγιο στον Ζοζέ Μοράις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα