Είχαν αποκρύψει άλλα 3 ατυχήματα

ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΠΑΡΤΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ» ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Το σοβαρό ατύχημα που έγινε χθες το πρωί στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό έξι εργαζόμενων, δεν είναι το μοναδικό, όπως προσπάθησε να περάσει επικοινωνιακά η επιχείρηση.
Όπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι, τον τελευταίο μήνα έχουν συμβεί 3 περιστατικά στον Ασπρόπυργο, τα οποία η προηγούμενη διοίκηση, υπό τους κ.κ. Παπαθανασίου-Κωστόπουλο και με παρέμβαση Άγγελου Στράνη φρόντισε να τα αποσιωπήσει και να μην δουν το φως της δημοσιότητας. Φυσικά δια της γνωστής τακτικής «μπουκώματος» των ΜΜΕ με διαφημίσεις.
Συγκριμένα πριν από ένα μήνα κινδύνευσε ένας μόνιμος εργαζόμενος των ΕΛΠΕ, ο οποίος λιποθύμησε από αναθυμιάσεις υδροθείου, ενώ τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρξαν δύο μικρής έκτασης φωτιές, που σβήστηκαν γρήγορα δίχως να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός. Κάπως έτσι φθάσαμε στο χθεσινό περιστατικό, όπου κατά την διάρκεια συντήρησης ξέσπασε μεγαλύτερη πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου. Αρχικά την κατάσταση αντιμετώπισε κλιμάκιο του διυλιστηρίου, ενώ στο σημείο επενέβησαν τελικά και οχήματα της πυροσβεστικής.
Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καταγγέλλουν ότι δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν έγκαιρα οι εργαζόμενοι και ότι δεν είχαν τρόπο διαφυγής. Επιπρόσθετα, το σχέδιο διαφυγής εκτάκτου ανάγκης προβλέπει την ύπαρξη πούλμαν έξω από το διυλιστήριο για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι. Πούλμαν όμως δεν υπήρχαν πουθενά…
Με επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα και πως έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. «Το περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου έγινε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Το περιστατικό δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του προγραμματισμένου shutdown του διυλιστηρίου, ενώ δεν προβλέπεται να έχει επίπτωση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της εταιρείας» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ΕΛ.ΠΕ.
Μάλιστα ο πολυπράγμων διευθυντής εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ, Άγγελος Στράνης, τόνισε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες των εργαζομένων. «Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις δικές μας δυνάμεις» είπε. Φυσικά δεν είπε κουβέντα για τα όσα είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, ούτε για τα άλλα τρία περιστατικά που αποσιωπήθηκαν. Κάτι που θα γινόταν και τώρα εάν δεν υπήρχαν οι σοβαροί τραυματισμοί.

Οι κανόνες ασφαλείας
Το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο είναι το τρίτο των ΕΛΠΕ μετά την Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη και όλοι γνωρίζουν ότι ο χώρος των διυλιστηρίων είναι επικίνδυνος για ατυχήματα γι’ αυτό και οι κανόνες ασφαλείας είναι το Α και το Ω. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά συνολικά για την περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η μονάδα του Ασπροπύργου, όσο και αυτή της Ελευσίνας είναι πλησίον του οικιστικού ιστού στην περιοχή του Θριάσιου. Και δεν μιλάμε μόνο για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που είναι δεδομένη. Αρκεί κάποιος να περάσει από Ασπρόπυργο κι Ελευσίνα για να το καταλάβει. Αλλά μιλάμε και ότι υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα να μιλάμε για κόλαση του Δάντη.
Όπως έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εργασίες συντήρησης σε όλα τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη. Κι εκεί είναι το ψωμί στην υπόθεση. Σύμφωνα με τους κανονισμούς για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να γίνονται παράλληλες εργασίες σε μονάδες από διαφορετικά συνεργεία. Αυτό αναφέρουν οι κανονισμοί. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Πολλά συνεργεία δουλεύουν μαζί και φυσικά στο «κόλπο» είναι τόσο οι διευθυντές των ΕΛΠΕ, όσο και οι εργολάβοι.
Οι διοικητικοί κάνουν τα στραβά μάτια πιέζοντας τους εργολάβους να τελειώνουν νωρίτερα και υπογράφουν δίχως να έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας. Και από την πλευρά τους οι εργολάβοι ρισκάρουν τη ζωή των εργαζόμενων για να κερδίσουν κι άλλες εργολαβίες και να εισπράξουν νωρίτερα.
Κάπως έτσι φθάσαμε στο χθεσινό τραγικό ατύχημα, με συνέπεια έξι άνθρωποι να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα δύο νοσοκομεία με έναν εξ’ αυτών να έχει εγκαύματα σε ποσοστό 70%.

Η Ομοσπονδία και ο Εισαγγελέας
Ανακοίνωση συμπαράστασης για τους έξι τραυματίες εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ). Στην ανακοίνωση εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στα θύματα του νέου εργατικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ, και εκφράζεται η ευχή να γίνουν όλοι γρήγορα καλά και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειες τους.
Όπως τονίζεται, έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας στις χημικές βιομηχανίες, ενώ γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και καταγγέλλεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στις επιχειρήσεις χημικής βιομηχανίας. Η Ομοσπονδία καλεί το ΣΕΠΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να εξασκήσει πίεση στις εταιρίες να εφαρμόζουν τους νόμους.
Αναμφίβολα ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση. Όμως προκύπτουν κάποια ερωτηματικά. Όπως για παράδειγμα δεν γνώριζαν για τις άλλες δύο πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το τελευταίο 20ημερο; Δεν είχαν ενημέρωση από τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, ή από όσους δουλεύουν στον τομέα συντήρησης που αναλαμβάνουν εργολαβικά συνεργεία;
Όπως γίνεται αντιληπτό το λόγο πλέον τον έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Οι πληροφορίες είναι ξεκάθαρες και μετά τον τραυματισμό των έξι εργαζομένων ήδη όπως μαθαίνουμε θα ανοίξουν τα στόματα και όσες διαφημίσεις και εάν μοιράζει ο κ. Στράνης δεν πρόκειται να κλείσουν. Διότι χθες το απόγευμα αυτό που ακούγεται από τα στόματα εργαζομένων στα διυλιστήρια είναι «γίνεται πάρτι διευθυντών με εργολάβους».
Για τα θέματα της ασφάλειας στους αντιδραστήρες των ΕΛΠΕ έχει επιληφθεί κι άλλη φορά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια για το διυλιστήριο Ελευσίνας, όπου κι εκεί φυσικά δεν τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια οι κανόνες ασφαλείας. Αντίθετα όλοι είναι χαλαροί.
Να σημειωθεί ότι στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων προσπαθειών επανεκκίνησης της Μονάδας 32 τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος. Με τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν σημαντικά ρυπαντικά επεισόδια, καθώς απελευθερώθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων. Το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό, αφού λίγες ημέρες αργότερα σημειώθηκε και δεύτερο όταν ένας εργαζόμενος πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή.

Η νέα διοίκηση
Όπως γίνεται αντιληπτό η νέα διοίκηση υπό τον Στάθη Τσοτσορό έχει δύσκολο έργο. Διότι θα πρέπει να επιλύσει όλα αυτά τα ζητήματα που αποκαλύπτει η «Α». Και βέβαια η νέα διοίκηση έχει την υποχρέωση να ξαναδεί τους κανόνες ασφάλειας για εργαζόμενους, κατοίκους και περιβάλλον, σε μία επιβαρυμένη περιοχή, όπως είναι το Θριάσιο. Μαζί με τον κ. Τσοτσορό στο νέο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ είναι και οι Γρηγόρης Στεργιούλης (διευθύνων σύμβουλος), ο Ανδρέας Σιαμίσης (αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος), ενώ από τον όμιλο Λάτση διορίστηκε ως σύμβουλος-εκτελεστικό μέλος ο Γιώργος Αλεξόπουλος.
Εκτός από τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα και τον αναπληρωτή διευθύνοντα, το Δημόσιο διόρισε ακόμα στον Δ.Σ. της εταιρίας ως συμβούλους μη εκτελεστικά μέλη τους Γεώργιο Γρηγορίου, Στρατή Ζαφείρη, Σωτήρη Κοντονάσιο και Γεώργιο Μαλόγλου. Η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση διόρισε τον Θεόδωρο – Αχιλλέα Βάρδα, εκτός του Αλεξόπουλου. Ακόμη δύο μέλη εξελέγησαν από τους εργαζομένους ως εκπρόσωποί τους και παραμένουν στο Δ.Σ. οι Παναγιώτης Οφθαλμίδης και Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, ενώ από την Ειδική Συνέλευση των Μετόχων της Μειοψηφίας εξελέγησαν και παραμένουν στο Δ.Σ. οι Θεόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς. H θητεία του νέου Δ.Σ. λήγει στις 26 Ιουνίου 2018.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ονόματα απουσιάζει εκείνο του «αρχηγού» των ΕΛΠΕ –από την ημέρα που έχει μετονομαστεί η PETROLA– Ιωάννη Κωστόπουλου που με τη αμέριστη συμπαράσταση του «πακετοφόρου» κ. Στράνη κάθε ατύχημα ή δυσλειτουργία των διυλιστηρίων ποτέ δεν έβλεπε το φώς της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα