Εδώ τα καλά (λαθραία) «σιδερικά»

«Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας; Αυτός που πουλάει τα όπλα για να σκορπίσουν τον θάνατο ή αυτός που τα χρησιμοποιεί;» Όταν ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ρόμπερτ Σέργουντ έθετε τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, προφανώς δεν είχε κατά νου την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Αφενός γιατί θα ήταν προφήτης (σ.σ.: ο Σέργουντ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1955), κυρίως όμως γιατί θα έπρεπε να επαναδιατυπώσει το απόφθεγμά του ως εξής: Πόσα λαθραία όπλα διακινούνται στην ελληνική αγορά; Πού μπορείς να τα βρεις και πόσο τιμολογείται η απόκτησή τους; Και επειδή τα παραπάνω ερωτήματα δυστυχώς δεν είναι ρητορικά, οι απαντήσεις υπάρχουν στο ρεπορτάζ που ακολουθεί…

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Ένα καλάσνικοφ κάθε… 36 ώρες και δύο χειροβομβίδες την ημέρα(!) ήταν ο μέσος όρος κατασχεμένου βαρέως τύπου οπλισμού όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, για το 2012. Όσο, δε, για το 2013 –και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους–, ανώτατοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για αυξητικές τάσεις στις κατασχέσεις βαρέως τύπου οπλισμού και πολεμικού υλικού (χειροβομβίδες) που βρίσκονταν στην κατοχή επικίνδυνων κακοποιών και όχι μόνο…

Τα νούμερα τρομάζουν, αλλά δεν ξενίζουν. Άλλωστε για την πικρή αλήθεια της στατιστικής είχε προϊδεάσει προ καιρού την κοινή γνώμη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, όταν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η χώρα είναι γεμάτη με Kalashnikov».

Κι αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα. Οι πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι όχι απλώς με επικινδύνους και αδίστακτους εγκληματίες αλλά και με βαριά οπλισμένους κακοποιούς. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας και να συλλάβουν τους εκάστοτε δράστες διαθέτοντας μικρότερης ισχύος οπλισμό πυρός.

Άνιση μάχη με αθώα θύματα

Τα παραδείγματα του παραπάνω ακήρυχτου και μάλλον άνισου πολέμου όχι μόνο πληθαίνουν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θύματά του είναι αθώοι πολίτες. Όπως λ.χ. η εκτέλεση της 25χρονης στα Ίσθμια από αδίστακτους Αλβανούς κακοποιούς, την ώρα που αυτή επέστρεφε από τη δουλειά της, είχε προκαλέσει τρόμο στο πανελλήνιο. Η νεαρή κοπέλα είχε τη δυστυχία να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, σε καταδίωξη αστυνομικών και Αλβανών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων, ύστερα από ληστεία. Έπεσε νεκρή από τις σφαίρες Kalashnikov των Αλβανών δραπετών.

Εξάλλου, στις αρχές του περασμένου μήνα η κατάσχεση φορτίου με 281 διόπτρες σκόπευσης για Kalashnikov και αντιαρματικά όπλα, απασχόλησε τις τελωνειακές αρχές του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου. Ο 30χρονος Βέλγος –συριακής καταγωγής– οδηγός του βαν εντοπίσθηκε, προερχόμενος από Τουρκία, συνελήφθη, και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Τα παραπάνω δύο περιστατικά που κατέγραψε η επικαιρότητα είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που αποτυπώνουν πεντακάθαρα οι αριθμοί: την τελευταία 5ετία, οι κατασχέσεις πολεμικού υλικού (χειροβομβίδες) καταγράφει σωρευτική αύξηση της τάξης του 450%(!), ενώ το ίδιο διάστημα οι κατασχέσεις σε βαρύ οπλισμό (βλ. Kalashnikov) εμφανίζουν αυξομειώσεις.

«Έχουμε περιστατικά, με συναδέλφους, οι οποίοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν κακοποιούς, οπλισμένους με Kalashnikov και χειροβομβίδες. Πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από αδίστακτους αλλοδαπούς κακοποιούς. Στα πρόσφατα γεγονότα στις φυλακές –Μαλανδρίνου και Τρικάλων– ισοβίτες ποινικοί κατείχαν βαρύ οπλισμό, και χειροβομβίδες. Στις φυλακές των Τρικάλων, έγινε χρήση Kalashnikov και εκτόξευση 18 χειροβομβίδων, προς τους σωφρονιστικούς και αστυνομικούς οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Εξερράγησαν οι 6, ενώ οι υπόλοιπες 12 χειροβομβίδες εξουδετερώθηκαν από πυροτεχνουργούς του Στρατού…» επισημαίνουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στατιστικά του τρόμου

Οι αριθμοί των κατασχεμένων όπλων και εκρηκτικών καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. και είναι αποκαλυπτικοί. Ειδικότερα για το 2012 κατασχέθηκαν 194 πολεμικά όπλα, 513 πιστόλια και 138 περίστροφα, το 2011 τα πολεμικά όπλα ήταν 172 και τα πιστόλια 126, το 2010, 2009, και 2008, κατασχέθηκαν 200, 110 και 165 πολεμικά όπλα αντίστοιχα. Τα ίδια έτη αντίστοιχα, κατασχέθηκαν 159, 124 και 134 πιστόλια. Ενώ την περασμένη τετραετία, κατασχέθηκαν 549, 565, 538 και 501, πιστόλια. Συνολικά την τελευταία 5ετία κατασχέθηκαν 8.481 πολεμικά όπλα, πιστόλια, περίστροφα και κυνηγετικά όπλα.

Τρόμο προκαλούν και τα στοιχεία για τις κατασχέσεις χειροβομβίδων: το 2012 κατασχέθηκαν 817 χειροβομβίδες, το 2011, 175, ενώ το 2010, 2009, 2008, κατασχέθηκαν 354, 166 και 294 αντίστοιχα. Οι κατασχέσεις εκρηκτικών υλών, για το 2012 υπολογίστηκαν περίπου στα 100 κιλά, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 3.675 κιλά, 67.630 κιλά είχαν κατασχεθεί το 2010, 1.653 κιλά το 2009 και 174 κιλά το 2008.

40.000 «κομμάτια» περιμένουν αγοραστή!

Το ερώτημα, πόσα είναι τα παράνομα όπλα στη χώρα μας, δεν μπορεί να απαντηθεί, αφού οι… στατιστικές της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνουν τις τάσεις αύξησης χρήσης του οπλισμού σε εγκληματικές πράξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα όπλα που κυκλοφορούν παράνομα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 40.000 «κομμάτια».

Οι γεωγραφικές περιοχές κατασχέσεων οπλισμού δεν καταγράφονται στην επίσημη έκθεση, ενώ ελλιπή είναι και τα στοιχεία κατασχέσεων στρατιωτικού υλικού (χειροβομβίδων) που παρουσιάζει αύξηση, αφού ελέγχονται βάσει ΝΑΤΟ και των κανονισμών του.

Τα κατασχεμένα όπλα σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, μετά από κάποιο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκτήσει κατά καιρούς σημαντικές ποσότητες οπλισμού, όπλα τα οποία έχει καταστήσει υπηρεσιακά, ενώ πιο σπάνια κατασχεμένος οπλισμός διατίθεται και στον στρατό, σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, ο οπλισμός που δεν μπορεί να διατεθεί για υπηρεσιακή χρήση (όπλα ειδικού διαμετρήματος, μοντέλα τα οποία είναι δύσκολα στη συντήρηση λόγω περιορισμένης διάθεσης ανταλλακτικών ή μη εύχρηστα), καταχωρούνται και αποθηκεύονται.

Η ταρίφα, οι πιάτσες και οι φυλές της «μαύρης αγοράς» όπλων

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, η απόκτηση ενός μαύρου «σιδερικού» –χωρίς δηλαδή τα απαραίτητα έγγραφα– δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, στις μέρες μας, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να προμηθευτεί σχετικά εύκολα ένα όπλο κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Αλβανοί κακοποιοί «κρατούν» την αγορά των παράνομων όπλων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα όπλα από όσα έχουν κατασχεθεί προέρχονται από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού, στο πλιάτσικο που ακολούθησε την εξέγερση, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αλβανικά όπλα είναι τα φθηνότερα στη «μαύρη αγορά», είναι κινεζικής κατασκευής και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Βάσει, δε, του «μαυραγορίτικου τιμοκαταλόγου» η τιμή του αλβανικού Kalashnikov προσδιορίζεται στα 800 ευρώ και δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι… προσφορές: σε υπόθεση της Δίωξης Ναρκωτικών, συλληφθέντες είχαν αποκαλύψει ότι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών με την αγορά 1 κιλού χασίς τούς έδιναν… «δώρο» ένα Kalashnikov!

Φθηνότερη «εναλλακτική» είναι τα παλαιάς κατασκευής πιστόλια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ, ενώ οι χειροβομβίδες δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στη ρώσικη «μαύρη αγορά» ένα καλά συντηρημένο Kalashnikov στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως και 4.000 ευρώ (για τα πιο εξελιγμένα μοντέλα). Οι επιθετικού τύπου χειροβομβίδες των Ρώσων μαφιόζων κοστολογούνται από 400 ευρώ μέχρι 600 ευρώ. Στη ρώσικη μαφία υπάρχουν προς διάθεση Uzi και Scorpion, με μεγάλη βλητική δύναμη, σε τιμές από τα 3.000 ευρώ.

Οι πιάτσες

Τα όπλα που διακινούνται στην πλατεία της Ομόνοιας είναι ως επί το πλείστον Kalashnikov (κινεζικής κατασκευής), περίστροφα και αλβανικής προέλευσης χειροβομβίδες.

Στον Πειραιά μπορεί κανείς εύκολα να προμηθευτεί όπλα κυρίως αλβανικής προελεύσεως, αλλά κακής ποιότητας.

Στον Κολωνό, Ρώσοι κακοποιοί στις γιάφκες τους διαθέτουν χειροβομβίδες και υποπολυβόλα Scorpion, Tokarev και Kalashnikov, σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης από των Αλβανών. Η πρόσβαση ωστόσο σε αυτή την «αγορά» προϋποθέτει αυστηρό… face control, που σημαίνει ότι ο αγοραστής θα πρέπει να πάει «συστημένος».

 

ΠΙΝΑΚΑΣ:

 # Πτυσσόμενο υποπολοβόλο: €2.000

# Glock: €4.000

# Zastava (πιστόλι): €1.500 – €2.000

# Τokarev (TT pistol): €2.000

# Makarova: €1.500 – €2.000

# Χειρομβοβίδες (Alb): €100 – €150

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα