«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα, αλλά μπορεί να τα καταφέρει»

Ως ειδική περίπτωση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κλάους Ρένγκλινγκ, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικώς θα τα καταφέρει και θα βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτό εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε άρθρο του στην South China Morning Post.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ένδειξη «χρηματοδοτικής αλληλεγγύης» την πρόσφατη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία θα περιορίσει το χρέος της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη ήδη είναι success stories: Η Ιρλανδία και Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πορτογαλία και Κύπρος έχουν επίσης εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ όπως και το ΔΝΤ, ο ESM προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια υπό αυστηρούς όρους σε μια προσέγγιση «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων». Υπάρχει όμως και σημαντικές διαφορές: μια εξ αυτών το γεγονός ότι το κόστος χρηματοδότησης του ESM είναι περίπου το 1/3 αυτού του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, που είναι οι μέτοχοι του ESM θεωρούν τους εαυτούς τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες με τις χώρες που απαιτούν βοήθεια.

Το γεγονός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο ESM προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα μεγάλες λήξεις και ευνοϊκούς όρους που επιτρέπουν να δημιουργείται κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ το χρόνο (4,5% του ΑΕΠ) από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα