Ελίζα Σολωμού: «Ο νους μας είναι η δύναμή μας»

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν», είπε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο συγγραφέας του πασίγνωστου «Μικρού Πρίγκιπα». Και η Ελίζα Σολωμού βοηθάει τα παιδιά να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν.

2Πώς; Μα ελευθερώνοντας τη θετική ενέργεια, με στόχο μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο και αισιοδοξία, όπως η ίδια μας λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που με τόση ευγένεια μάς παραχώρησε.

Έτσι, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Η Μαργαρένια και το Μεγάλο Ταξίδι», η Ελίζα Σολωμού επιστρέφει με το καινούργιο μιούζικαλ για παιδιά με τίτλο «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια», που μπορούμε να απολαύσουμε στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας).

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

4

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το μιούζικαλ «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια» και πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα (την απελευθέρωση της θετικής ενέργειας);

«Η καθημερινότητα των περισσότερων είναι δύσκολη και απαιτητική, οι ρυθμοί στη ζωή μας γρήγοροι. Όλοι τρέχουν να προλάβουν κάτι. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν στο άγχος και σιγά-σιγά σε μια διάσταση καταστροφική παρά θετική. Σε μια δική μου προσπάθεια, κάποια χρόνια πίσω, να  αποτοξινωθώ από αρνητικά συναισθήματα, θλιβερούς ανθρώπους και καταστάσεις, έκανα καθημερινή εξάσκηση να προσεγγίζω την καθημερινότητά μου με τρόπο θετικό και αισιόδοξο.Σε μια τέτοια διαδικασία είχα τις πρώτες μου εμπνεύσεις για το δεύτερο παραμύθι μου. Την περίοδο που έγραφα, βίωνα μια βαθιά αλλαγή μέσα μου. Ένιωθα πως γινόμουν καλύτερος άνθρωπος.Αυτό αναζητούσα, να ελευθερώσω τη Θετική Ενέργεια, μέσα μου. Και κάθε μέρα βρισκόμουν και πιο κοντά στον σκοπό μου. Οι ήρωές μου λειτούργησαν ως συνεργάτες μου, που με βοήθησαν, σκηνή-σκηνή,  να αγγίξω έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Ελεύθερο, ώριμο, θετικό, ευτυχισμένο!»

5

Πόσο δύσκολο είναι να περάσει κανείς ένα μήνυμα στο παιδί χωρίς να καταφύγει σε ξύλινους διδακτισμούς;

«Τόσο στον ενήλικα όσο και σε ένα παιδί, όταν είσαι ξεκάθαρος και απλός, καταφέρνεις να το προσεγγίσεις θετικά. Μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία, σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, χρησιμοποιώντας τις τέχνες ως εργαλεία μας. Ο χορός και το τραγούδι συμπληρώνουν τη θεατρική μας παράσταση με διάθεση περισσότερο εκπαιδευτική παρά διδακτική!»

Για ποιους λόγους θα πρέπει να έρθουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια»;

«Τα παιδιά πρέπει να έρθουν να δουν την παράστασή μας γιατί θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους και όταν πάνε σπίτι θα έχουν κάτι να σκεφτούν!»

Και για ποιους λόγους οι μεγάλοι; 

«Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ίσως και έναν περισσότερο. Μην ξεχνάτε πως και εμείς κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, και στην περίπτωση τη δική μας το παιδί αυτό μπορεί να είναι πληγωμένο, φοβισμένο ή και τρομοκρατημένο. Τα παραμύθια μου εύχομαι να  ενεργοποιήσουν τον νου του παιδιού αλλά και του γονιού, με τρόπο θετικό, να διεγείρουν το πνεύμα τους, να αγγίξουν τρυφερά την ψυχή τους,ώστε η σύγχρονη οικογένεια να εξελιχθεί μέσα από αυτές τις έννοιες».

9

Υπάρχει μια φράση από την παράσταση που ξεχωρίζετε; Αν ναι, ποια και γιατί; 

«Αυτές τις μέρες περπατάω στον δρόμο και σιγοτραγουδώ. Ένας από τους στίχους που μου έχει κολλήσει είναι “Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια, είναι ζήτημα ζωής!”»

Οι ήρωές σας δρουν ομαδικά. Τελικά, οι παρέες μπορεί να γίνουν το αντίδοτο στην κρίση και τη θλίψη των ημερών;

«Η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι αρχή μου. Πιστεύω στις ομάδες και στη δυναμική τους. Όπως λέω στο παραμύθι μου,“ο καθένας μας, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, έχει ένα χάρισμα, μια υπερδύναμη και όλοι μαζί, στοχεύοντας το καλό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!” Το έγραψα και το υπηρετώ πιστά! Έτσι και το θέατρο. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας. Μόνο του ένα κείμενο παραμένει ένα κείμενο. Με τους ηθοποιούς γίνεται παράσταση. Με τον χορογράφο, τον μουσικό, τον σκηνογράφο και τους σκηνοθέτες είναι μιούζικαλ. Και η δική μας παράσταση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ομαδικής δουλειάς με ένα κοινό όραμα».

7

Η θετική ενέργεια είναι μια παρεξηγημένη έννοια από πολλούς. Θεωρούν ότι δεν μπορείς να «πατήσεις» ένα κουμπί και ξαφνικά να είσαι ευτυχισμένος. Θέλει δουλειά για να απελευθερώσουμε την κρυμμένη μέσα μας θετική ενέργεια;

«Δεν υπάρχουν κουμπιά ούτε μαγικά ραβδάκια που ξαφνικά μας κάνουν ευτυχισμένους. Εμείς προγραμματίζουμε τις ζωές μας. Εμείς επιλέγουμε σε πια συχνότητα θέλουμε να εκπέμπουμε, θετική είτε αρνητική. Το σύμπαν είναι νους.Ο νους μας είναι η δύναμή μας.Είναι ζήτημα ζωής λοιπόν να μάθουμε να ελέγχουμε τον νου μας, αντικαθιστώντας τις αρνητικές σκέψεις με θετικές».

Τι μπορεί να προσφέρει η θετική ενέργεια στη ζωή μας; 

«Πνευματική και σωματική υγεία. Αυτά άλλωστε είναι αλληλένδετα. Όταν καταφέρουμε και να ελέγξουμε τις αδυναμίες μας, η διαίσθηση, η φαντασία και η πραγματική ευτυχία παίρνουν τη θέση τους, οδηγώντας μας σε μια νέα εποχή ειρήνης… με τον εσώτερο εαυτό μας».

%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-carousel

Βγαλμένο σαν από λούνα παρκ…

Ένα παραμύθι με πολλή μουσική, που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη δύναμη της Αγάπης, του Ονείρου, της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Ευτυχίας, του Σεβασμού και –φυσικά– της Θετικής Ενέργειας. Χωρίς διδακτισμούς αλλά μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από λούνα παρκ, οι μικροί θεατές θα αντιληφθούν πώς ο καθένας μας, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, έχει ένα χάρισμα, μια υπερδύναμη και πως όλοι μαζί, στοχεύοντας το καλό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλίτσα Καλογεράκου, Τζένη Μελιτά, Γιώργος Μοσκιού, Ορνέλα Λούτη, Χρήστος Μπαλτάς, Φώτης Βερνέζης, Άννα Κουκουλιάτρα
Special guest: Νίκος Καραγιώργης

Κείμενο, σκηνοθεσία και στίχοι τραγουδιών: Ελίζα Σολωμού

Πρωτότυπη μουσική – επιμέλεια ήχου: Γιάννης Ανδρουλακάκης
Χορογραφίες: Ηλίας Μπαγεώργος
Σκηνογράφος/ενδυματολόγος: Θεοδόσης Δαυλός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Γεροθανάση, Βάντα Δαββέτα
Φωτισμοί: Σοκόλ Τσιμτσίνης
Αφίσα: Στέλιος Τρεχαντήρης
Φωτογραφίες: Μαρία Ρεσμπίθα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα