Ενοίκιο, αντί δόσης, στην τράπεζα

Ιρλανδικό μοντέλο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων  αφού οι  ιδιοκτήτες θα γίνουν πλέον ενοικιαστές. Ειδικότερα, ενοίκιο αντί δόσης για να μην χαθούν σπίτια από τα κόκκινα δάνεια προωθεί το οικονομικό επιτελείο και πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες θα νοικιάζουν στους δανειολήπτες τα σπίτια τους ενώ το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιο.  Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στον χειμώνα καθώς από την 1/1 του 2015, απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί.

«Το κράτος θα πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς, και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις» δηλώνει από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΈΑ» υπό τον τίτλο “Δίχτυ ασφαλείας σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους”, οι τράπεζες σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία σ’ αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας”, δηλώνει στην εφημερίδα α ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Παράλληλα το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. είναι προβληματικά, δηλαδή παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Η εξεύρεση μίας λύσης στο θέμα είναι επιτακτική, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράταση.

Τι προβλέπει το σχέδιο

– Αλλαγή του νόμου Κατσέλη ώστε να μειωθεί δραστικά τόσο ο αριθμός των υποθέσεων που θα καταλήγει στα δικαστήρια όσο και ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων. Θα υπάρξει στάδιο διαμεσολάβησης

-Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στο σκέλος πραγματοποίησης του πλειστηριασμού. Ειδικά για τις οφειλές προς το δημόσιο το τίμημα μεταβίβασης ενός ακινήτου θα μπορεί να πέσει και κάτω από την αντικειμενική αξία

-Οριστικοποίηση του Κώδικα που θα ακολουθούν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα