Ενός «πράσινου» συνεδρίου μύρια (κακά;) έπονται…

Ούτε που περίμενε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα όσα θα ακολουθούσαν της επιστολής του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ζητούσε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ως διά μαγείας, πολλοί ήταν εκείνοι που συντάχθηκαν στη θέση αυτή και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πολύ σκληρό για να πεθάνει, τουλάχιστον οργανωτικά, αποδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ, σε πείσμα της σημερινής του ηγεσίας η οποία ήλπιζε πως θα μπορούσε να κάνει restart με μια νέα… ταμπέλα. Πλέον όμως είναι υποχρεωμένη να αποδείξει πως μπορεί να ελίσσεται, ώστε να μην οδηγηθεί στην οριστική ρήξη και τη διχοτόμηση με ανυπολόγιστες απώλειες. Άλλωστε το 4%-5% που φαίνεται να αγγίζει το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει τέτοια πειράματα. Και πολύ περισσότερο δε όταν σε μετρήσεις ο πρόεδρος του Κινήματος σαρώνει σε αρνητικές γνώμες πίσω από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επιβεβαιώνοντας με πανηγυρικό τρόπο την πρόβλεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Και επειδή οι εκλογές είναι προ των πυλών (δεν αποτελεί μυστικό πως στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις κάλπες) η ηγεσία του κόμματος καλείται να πετύχει την ελάχιστη συσπείρωση, έτσι ώστε να σώσει τα προσχήματα. Ακριβώς αυτό έγινε την Παρασκευή το πρωί όταν το φως της δημοσιότητας είδε ένα νέο logo, της Δημοκρατικής Παράταξης. Στο περίπου δηλαδή, καθώς πρόκειται για το γνωστό logo του ΠΑΣΟΚ όπου κάτω από τον πράσινο ήλιο και μετά το όνομα του κινήματος προστέθηκε και η… σημείωση «Δημοκρατική Παράταξη».

«Δεν αλλάξαμε το σήμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάρτες αποκλειστικά για χρήση στα social media. Τις έφτιαξε η ομάδα διαδικτύου και περιέχουν τα μηνύματά μας στην πορεία προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», έσπευσε να διευκρινίσει ο Δημήτρης Καρύδης, παρουσιάζοντας ως ένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΠΑΡ: «Η  επιλογή  “ΠΑΣΟΚ  ή  Δημοκρατική  Παράταξη” αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα πράγμα, έχουν μια κοινή προοπτική και έναν κοινό στόχο: τη διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων».

Τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη μια προσπάθεια να δείξουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Μέχρι και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου επανήλθαν στο προσκήνιο, έστω και αν οι ερμηνείες ήταν κατά το δοκούν.

Και αυτό καθώς όντως υπάρχουν οι σχετικές αναφορές, με τη διαφορά πως υπήρχε και η διευκρίνιση πως το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργούσε κάτω από τη σκέπη του την παράταξη αυτή.

Απανωτά χτυπήματα…

Τα χτυπήματα όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολλά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ταυτόχρονα πάλευε με την τρόικα. Ένα επικοινωνιακό φάουλ, όμως, ήρθε να δείξει πως στη Χαριλάου Τρικούπη κινούνται υπό την πίεση των εξελίξεων. Έτσι, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή βουλευτών οι οποίοι στηρίζουν την απόφαση για συνέδριο της ΔΗΠΑΡ. Με τη διαφορά ότι την υπέγραφαν μόλις επτά εκ των 28 που ανήκουν σήμερα στο ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο Κώστας Τριαντάφυλλος, βουλευτής Χίου, πέτυχε άλλο ένα χτύπημα κατά της ηγεσίας του κόμματός του, λαμβάνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει ποια θα είναι η μετεξέλιξη του ιστορικού κόμματος και περιέγραψε την πρόταση Παπανδρέου ως «συμμετοχικό σοκ».

Οι Νομαρχιακές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρώην υπουργοί επέστρεψαν στο προσκήνιο συντασσόμενοι στο αίτημα του Γ. Παπανδρέου, νομαρχιακές επιτροπές από όλη την Ελλάδα επίσης, ενώ άρθρα «πράσινων» στελεχών κατέκλυσαν κυρίως το διαδίκτυο.

Αντιμέτωπος με τη σκληρή αυτή πραγματικότητα, ήρθε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στις Σέρρες δέχθηκε την οργή του τοπικού στελέχους του κινήματος Πασχάλη Τόσσιου: «Είναι ντροπή να κρυβόμαστε. Είναι ντροπή για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να παίρνονται αποφάσεις από την ηγεσία του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα και η βάση να παρακολουθεί τις εξελίξεις», τόνισε στρέφοντας την προσοχή όλων πάνω του.

«Στην ύψιστη εκλογική διαδικασία, τις ευρωεκλογές, πήρατε απόφαση να κατεβείτε με την Ελιά. Γιατί; Ντρέπεστε να πείτε ότι είστε ΠΑΣΟΚ; Βρήκατε κάποιους ανθρώπους από το πουθενά και τους παρουσιάσατε ως άφθαρτους. Και τι καταφέρατε με αυτό; Δεν κοροϊδέψατε κανένα. Αντί να βγείτε μπροστά, να βγούμε όλοι μαζί μπροστά και να μετρήσουμε τις πληγές μας, να δούμε τα λάθη μας, να συζητήσουμε με την κοινωνία για να δούμε τι κάναμε στραβά, να διορθώσουμε τις παθογένειές μας. Εσείς, μόνοι σας, με αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες αποφασίσατε να κατέβετε με την Ελιά. Βέβαια, πήρατε την απάντησή σας από τον κόσμο», συνέχισε για να προτείνει: «Η λύση είναι μία και αποδεδειγμένη διαχρονικά. Πάμε τώρα, όλοι μαζί συντεταγμένα σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη μας, τα μέλη μας, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Να αποφασίσουμε από τη βάση τι πρέπει να γίνει. Αλλά προσέξτε, όχι να πάμε σε συνέδριο για να δούμε αν θα είμαστε ΠΑΣΟΚ. Πάμε σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ άμεσα. Πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις πόρτες μας, τα αφτιά μας στην κοινωνία, αλλιώς η κοινωνία θα μας ξεπεράσει μια για πάντα».

Οι προθέσεις του Γιώργου

Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή τηρείται σιγή ιχθύος, περιμένοντας το πρώτο μεγάλο λάθος της σημερινής ηγεσίας του κινήματος. Έχει όμως γίνει ξεκάθαρο πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος παρά μόνο να οδηγήσει τις εξελίξεις. Όπως ήδη από το προηγούμενο Σάββατο έγραφε η «Α», ο πρώην πρωθυπουργός ούτε νέο κόμμα έχει στις προθέσεις του προς το παρόν. Στόχος είναι να ανατρέψει τα σχέδια του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς εκτιμά πως πρόθεση δεν είναι άλλη από το να πέσουν τίτλοι τέλους στο ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση από την Χαρ. Τρικούπη

Πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις πως «η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα (52 στις 61) μετά από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν, υποστηρίζουν ανοικτά τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κινήματος (ΚΠΕ – Πολιτικού Συμβουλίου) για την διενέργεια του Πολιτικού – Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες».

Προειδοποιούν δε δείχνοντας τον Γ. Παπανδρέου πως «το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων ετών για την πορεία και το μέλλον της χώρας –λίγο πριν από την αλλαγή σελίδας– δεν θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υποστηρίζουν μάλιστα πως η πρόταση  του Γ. Παπανδρέου κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό.

«Το ΠΑΣΟΚ κινείται συνεπώς συντεταγμένα, ήρεμα και αποφασιστικά στη γραμμή που έχει χαραχθεί από τα συλλογικά του όργανα και έχει στραμμένη την προσοχή στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα γιατί αυτή είναι η εθνική και παραταξιακή του υποχρέωση», τονίζεται, ενώ απευθύνεται και προειδοποίηση προς τον πρώην πρόεδρο πως «οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν. Όλα και όλοι κρίνονται».

Όταν η Β3 του ΠΑΣΟΚ πρόλαβε τον Γιώργο Παπανδρέου

Ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, η Β3, διαχώρισε τη θέση της από την επίσημη γραμμή του κόμματος και έθεσε ως προαπαιτούμενο συνέδριο του κόμματος πριν από οτιδήποτε. Στην επιστολή που εστάλη, μεταξύ άλλων, και στη Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η ομόφωνη απόφαση προβλέπει να έχει προηγηθεί ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση διεύρυνσης, μέσω του προαναγγελλόμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Θέλουμε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο, με καθαρές θέσεις και πρωτοποριακές ιδέες για να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας», λέει η Β3 στην επιστολή της και συνεχίζει: «Θέλουμε εύλογο χρόνο για πραγματικό προσυνεδριακό διάλογο για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις όλων των μελών μας. Θέλουμε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ με σεβασμό στις διαδικασίες και στα μέλη μας που θα συμμετέχουν, με καθαρό και αψεγάδιαστο μητρώο μελών. Θέλουμε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και θα αποτελέσει το κυρίαρχο όργανο που θα αποφασίσει τα πάντα».

Πριν από λίγες ημέρες, και ο γραμματέας της Ηλίας Αρβανίτης με δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως «μόνο ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να καθορίσει την ευθύνη μας για την ανασύνταξη και την αναγέννηση του κινήματος». Εξηγεί πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει την ιστορική του διαδρομή και την αποκατάσταση των δυνάμεων του. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρνηθεί την στρατηγική ταύτιση με τον ιστορικό, φυσικό και πολιτικό του αντίπαλο που είναι η δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σεβαστεί την ιστορία του και την προσφορά του στον τόπο.  Μόνο ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να καθορίσει την ευθύνη μας για την ανασύνταξη και την αναγέννηση του κινήματος».

«Δεν συμβιβαζόμαστε σε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ όπου με ένα μεγάλο προσκλητήριο όσοι επιθυμούν και συμφωνούν με τις αρχές και τις ιδέες μας να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του κινήματός μας χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς», συμπληρώνει για να συνεχίσει:

«Θέλουμε να κατοχυρώσουμε μέσα από ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ  την επανασύνδεσή μας με τα μέλη και τους φίλους μας, που με αγωνία περιμένουν κινήσεις επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας μας. Το ΠΑΣΟΚ, μόνο μέσα από ένα ουσιαστικό πολιτικό συνέδριο αρχών και ιδεών όπου θα συζητηθούν όλα, θα μπορέσει να απευθυνθεί και πάλι στην κοινωνική του βάση. Δεν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να είναι ουρά ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει και δεν αρμόζει να είναι τρίτος πόλος αλλά ο βασικός πόλος. Είναι δε αυτονόητη  η στήριξή μας στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο ΠΑΣΟΚ όπου θα συζητηθούν όλα πολιτικές και πρόσωπα».

ΗΛΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄3 ΠΑΣΟΚ Δυτικής Αθήνας):

«Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι ανέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ του 44%»

Μιλώντας στην «Α», ο Ηλ. Αρβανίτης τονίζει πως το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ αλλά οι πολιτικές επιλογές που το έφεραν σε απόσταση από την κομματική και κοινωνική του βάση. Και αφήνει να εννοηθεί πως, αν δεν αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα, δεν θα αλλάξει κάτι με την αλλαγή τίτλου…

Ήδη από τον Σεπτέμβριο διαχωρίσατε τη θέση σας από τις προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος και ζητήσατε συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Τα ζητήματα που αφορούν το κίνημα δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν στο συνέδριο της ΔΗΠΑΡ;

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄3 ΠΑΣΟΚ Δυτικής Αθήνας, που έχω την ευθύνη από τον Σεπτέμβρη έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για να γίνει πρώτα από οτιδήποτε άλλο, συνέδριο  ΠΑΣΟΚ. Η ίδια απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από όλες οι ολομέλειες των Δημοτικών Οργανώσεων, της περιοχής ευθύνης μας. Εμείς θέλουμε ένα καθαρό αψεγάδιαστο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό μητρώο μελών, ώστε όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση και αποφάσεις που αφορούν το κίνημά μας».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα του ΠΑΣΟΚ; Γιατί έχει χάσει τις δυνάμεις του;

«Το σημαντικότερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχουν ΚΟΚΚΙΝΕΣ γραμμές με την Ν.Δ. Μη έχοντας λοιπόν κόκκινες γραμμές έχει χάσει το κοινωνικό του αντίκρισμα στους πολίτες, οι οποίοι δεν το εμπιστεύονται πια. Για να γυρίσει και πάλι η ψήφος του λαού στο ΠΑΣΟΚ, γιατί η ψυχή του είναι ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική, και να σταματήσει να είναι ουρά της Ν.Δ.»

Θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία φέρει ευθύνες για την πορεία του κινήματος; Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη βάση του;

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ, άλλοι μεγαλύτερη, άλλοι λιγότερη και πολύ περισσότερο αυτοί που συνέβαλαν στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 44%. Η ηγετική ομάδα πρέπει να καταλάβει ακόμα και τώρα που είμαστε “στο και 5’” ότι, αν δεν αλλάξει πολιτική, θα είναι αργά για όλους μας και φυσικά για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα».

Τυχόν απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία θα μπορούσε να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει δυνάμεις;

«Εμείς ζητάμε, όπως σας προανέφερα, αλλαγή πολιτικής και να μην είμαστε ουρά της Ν.Δ. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, όπου η βάση θα μας κρίνει όλους».

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο σήμερα στους κόλπους του κόμματος που θα μπορούσε να συσπειρώσει το όλον ΠΑΣΟΚ που έχει διασπαστεί σε δεκάδες κομμάτια;

«Στο κίνημά μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πρόσωπα που έχουν πρωτοποριακές και σοσιαλιστικές ιδέες, όμως όλα αυτά δεν μπορούμε να τα λύσουμε μερικοί άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι. Αυτά όλα κουβεντιάζονται και αποφασίζονται μόνο σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα