«Εξορίζει» την τρόικα στο Παρίσι

«Κάθε φορά που η τρόικα επισκέπτεται για έλεγχο στην Αθήνα, οι πολίτες τρομάζουν και η αγορά παθαίνει καθίζηση». Αυτή η ρήση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη είναι ότι θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση για τον τελευταίο έλεγχο των εκπροσώπων των δανειστών τον Σεπτέμβριο. Και ο έλεγχος αυτός είναι βέβαιο σημαντικός, καθώς από τα αποτελέσματα του θα εξαρτηθούν το πώς και το πότε θα ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους.

Παράλληλα με το να μεταφερθεί η έδρα του ελέγχου στο Παρίσι, σηματοδοτεί και την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, κάτι που είχαν επισημάνει πολλάκις τα κυβερνητικά στελέχη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από τις ευρωεκλογές.

Για να επιτευχθεί αυτό, που αν μη τι άλλο προσθέτει ένα σημαντικό επικοινωνιακό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές επαφές. Ήδη την περίοδο κοντά στον ανασχηματισμό όταν οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου πραγματοποιούσαν ταξίδια σε Παρίσι (για την Κριστίν Λαγκαρντ) και Βρυξέλλες, με αντικείμενο την εφεξής στρατηγική έναντι της διαπραγμάτευσης.

Ο διάδοχος Στουρνάρα, Γκίκας Χαρδούβελης ακολούθησε το σχέδιο, όταν ανακοίνωνε ότι η επικείμενη αξιολόγηση θέλει να περιοριστεί στα ορόσημα του Σεπτεμβρίου και να μην περιλάβει και τους επόμενους μήνες ώστε να αποτραπεί η… μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Μίας τρόικας που, σημειωτέον, όπου βρεθεί και όπου σταθεί – ακόμη και σήμερα – επιχειρηματολογεί ότι η ελληνική πλευρά δουλεύει μόνον όταν οι τροϊκανοί είναι παρόντες στην Αθήνα.

Πρώτη κίνηση

Ωστόσο, σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, η κυβέρνηση πέτυχε να δοκιμαστεί, τουλάχιστον, η εξ αποστάσεως επιτήρηση του προγράμματος. Οι Γκίκας Χαρδούβελης, Σταύρος Παπασταύρου, Κυριάκος Μητσοτάκης (απολύσεις και αξιολόγηση), Νίκος Δένδιας (αγορές, ΟΟΣΑ και κόκκινα δάνεια) και Γιάννης Βρούτσης (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις) θα μεταβούν στο Παρίσι, μεταξύ 3 και 5 Σεπτεμβρίου, για ένα κύκλο διαβουλεύσεων με την τρόικα που έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της τελικής αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές θα βάλουν κάτω τα δεδομένα του προγράμματος, τις αστοχίες αλλά και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους και θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη που θα επιτρέψει την τελική αξιολόγηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων ημερών!

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιτυγχάνει την… αποδραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, τους πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ, τις αντιδράσεις και τον ορυμαγδό σεναρίων από την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, εμπεδώνει το χαρακτήρα… κανονικότητας του προγράμματος και, κυρίως, ανοίγει το δρόμο για την αρχή του… τέλους της τρόικας στην Αθήνα.

Ούτως ή άλλως, το ευρωπαϊκό σκέλος της χρηματοδότησης προς την Αθήνα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο ενώ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο διατυπώνονται απόψεις για… υιοθέτηση του προγράμματος που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ από την ευρωζώνη, ώστε το Ταμείο να απεμπλακεί από την Ελλάδα.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα