Επί τάπητος η βιομηχανική πολιτική

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση των επενδύσεων είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης και γι’ αυτό ο ίδιος ο Σαμαράς ασχολείται πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα. Γι’ αυτό την ώρα που όλοι δίνουν βάση στα απόνερα της επιλογής Αβραμόπουλου για την θέση του Επιτρόπου στο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του Σαμαρά για την βιομηχανική πολιτική.

 Στην σύσκεψη θα μετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. Μάλιστα όλη την εβδομάδα οι κυβερνώντες θα δώσουν έμφασης το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.

Τι θα συζητηθεί

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό κόστος, η διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Για το ενεργειακό κόστος, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που προβλέπουν μειώσεις για τις βιομηχανίες οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, ακολούθησαν οι αποφάσεις για μειώσεις έως 3,4% στα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ισχύουν από την τις 25 Ιουλίου). Την Παρασκευή επίσης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέρους της αύξησης στα βιομηχανικά τιμολόγια που οφείλεται στην άνοδο της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής Ιω. Μανιάτη, αφού εξασφαλίσθηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τους δικαιούχους και τη διαδικασία επιστροφής.

Εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει ζητήσει την εξαίρεση της βιομηχανίας από ενδεχόμενη αύξηση των τελών ΥΚΩ, ενώ αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση μέχρι το φθινόπωρο νέας ρύθμισης που θα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (δηλ. προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) και θα αποσκοπεί στη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Για τον Επίτροπο

 

Στο μεταξύ από το Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση, τόσο για την επιλογή Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου, όσο και για το ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως η επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας έδωσε μία αποστομωτική απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ καις τον Τσίπρα, που την επομένη των ευρωεκλογών προειδοποιούσε ότι δεν δεχθεί κανένα διορισμό Επιτρόπου.

Όπως λένε από το Μαξίμου Τσίπρας και Αβραμόπουλος διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις και πολιτικής συνεννόησης και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταγγείλει την επιλογή Σαμαρά.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα