Επιχείρηση αναστροφής του κλίματος

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αντιστρέψει το κλίμα και να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι η ημέρα που η χώρα θα απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια πλησιάζει. Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό προωθεί ακόμη και δίχως οριστική συμφωνία με την τρόικα, όλα όσα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δηλαδή φοροελαφρύνσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου ουσιαστικά συνιστά την έναρξη της τελικής ευθείας για τη δικομματική. Μετά τις «παροχές», αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος της τελικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, που δεν θα περιλαμβάνει μόνον την αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ήδη, μετά τον Αντ. Σαμαρά που το περιέγραψε και ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό της τα πρόσφατα μηνύματα των αγορών, δείχνοντας δηλαδή ότι αποτελεί ειλημμένη ή επιβεβλημένη απόφαση για την Αθήνα η αποδοχή μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης, κατά προτίμηση χωρίς προηγούμενες δεσμεύσεις που θα παραπέμπουν σε μνημόνιο.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αν και ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνη τη φάση η κυβέρνηση θα έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το πλαίσιο λύσης, το οποίο θα φέρει προς έγκριση, μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας!

Με άλλα λόγια, η εξασφάλιση των 180 θα συνιστά μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση που θα προχωρήσει αμέσως μετά στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, το διακύβευμα θα μεταφερθεί στους πολίτες που μέσω της ψήφου τους θα αποφασίσουν. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ώστε να εκταμιευτούν και τα 7 και πλέον δισ. που αναμένονται από ΔΝΤ και Ευρωζώνη.

Η τρόικα

Ωστόσο, πέραν των ρυθμίσεων – που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την τρόικα ο χρόνος επιστροφής της οποίας στην Αθήνα δεν έχει οριστικοποιηθεί – στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η εφεξής στρατηγική έναντι των πιστωτών της χώρας.

Κατά πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπήκαν στη συζήτηση για τις εντάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκη για το μισθολόγιο και τις απολύσεις ή σε λεπτομέρειες για τα εργασιακά, αφού εκ των πραγμάτων και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς η ελληνική πλευρά να «δώσει» πολλά (ή τα περισσότερα) από όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Το τι θα δοθεί και τι θα χαθεί, με εξαίρεση το ασφαλιστικό που βρίσκεται εκτός συζήτησης, θα κριθεί στο τέλος των συζητήσεων και ανάλογα με την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την Ευρωζώνη για το τέλος του μνημονίου και την προληπτική γραμμή πίστωσης.

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα