Επιχείρηση επαναπατρισμού συνδικαλιστών στο ΠΑΣΟΚ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται συνεχώς και ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μας επιτίθεται». Σε αυτή την πρόταση περικλείεται το σχέδιο της Χαριλάου Τρικούπη για ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την παλιννόστηση του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μπορεί να ακούγεται περίεργο που ένα κόμμα του 6% ονειρεύεται να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη «δείχνουν» το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που με τον αντιμνημονιακό αγώνα του εκτοξεύθηκε από το 4% στο 34%. Με αυτό το σκεπτικό στο ΠΑΣΟΚ «τρέχουν» το σχέδιο έμπνευσης Κώστα Λαλιώτη, που περιλαμβάνει την αφόρητη πίεση στο Ποτάμι με το να υπόσχονται στους εν ενεργεία βουλευτές τιμές, δόξα και θώκους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με το να επαναπατρίσουν πρώην δικούς τους βουλευτές (αυτοί ήδη θεωρούνται «τοξικοί»), όσο με το να πείσουν τους συνδικαλιστές που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το συζητούν να επιστρέψουν και να αναλάβουν δράση.

Έτοιμοι για την «πράσινη στολή»
Θυμίζεται ότι οι συνδικαλιστές για δεκαετίες αποτέλεσαν τη γραμμή πυρός του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κυβερνητικές του περιόδους. Ανδρώθηκαν επί Ανδρέα Παπανδρέου, δεν τους άγγιξε ο Κώστας Σημίτης, ενώ ήταν αυτοί που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2007 στη μεγάλη εσωκομματική μάχη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Απομακρύνθηκαν καταγγέλλοντας το μνημόνιο, εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκαν, και τώρα είναι έτοιμοι να φορέσουν εκ νέου την «πράσινη στολή τους».

Τώρα οι συνδικαλιστές θα αναλάβουν δράση για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας μία σκληρή φρασεολόγια (σ.σ. που εκτιμάται ότι ακόμη ικανοποιεί τα ώτα αγανακτισμένων πολιτών) του στυλ «ο Τσίπρας είναι ο υποτακτικός του Σόιμπλε και το καλύτερο συναιτεράκι των ακροδεξιών εθνολαϊκιστών».

Τρεις πυλώνες
Ταυτόχρονα από τη Χαριλάου Τρικούπη θα υπενθυμίζουν ότι «το 3ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και ήταν η συνέπεια της τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015». Και βέβαια σε κάθε ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά θα υπενθυμίζει τους τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου για να ξεφύγει η χώρα από το τούνελ της κρίσης.
Αυτοί είναι:

1. Να διαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο ανατροπών και προοδευτικών αλλαγών στο κράτος, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος. Αυτό το σχέδιο που ονομάσαμε εμείς «σχέδιο Ελλάδα». Να αξιοποιήσουμε υποδομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, και πάνω σε αυτές τις υποδομές να υπάρξει ανάπτυξη βάσει της αναπτυξιακής ταυτότητας κάθε περιφέρειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Τώρα, όχι αύριο. Εμείς αυτό το πρόγραμμα το δουλεύουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προτεραιότητες κάθε περιοχής. Ξεκινάμε με αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη τον επόμενο μήνα.
2. Το δεύτερο που πρέπει να διαπραγματευτεί μια ισχυρή κυβέρνηση είναι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορούμε να πετύχουμε 3,5% με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή.
3. Χρειάζεται ουσιαστική διαπραγμάτευση για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και όχι τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα «καλαθάκια» που φέρνει ο κ. Τσίπρας – που του τα παίρνουν πίσω στο τέλος – και θα αποδώσουν μετά από 25 χρόνια.

Και επίθεση στη Ν.Δ.
Το «πράσινο σχέδιο» θα ολοκληρωθεί και με ευθεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Εξ ου και το σχόλιο για τον Μητσοτάκη ότι «πήγε να γίνει ο νέος υποτακτικός του Σόιμπλε». Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο διμέτωπος κατά του δίπολου που στήνουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει καρπούς και σύντομα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει τον 3ο πόλο, που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γι’ αυτό και η κα Γεννηματά επιμένει στη στρατηγική ανασυγκρότηση και αυτόνομη πορεία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα, τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και άλλα στελέχη (βλ. Σκανδαλίδης) φρόντισαν να κλείσουν με ορμή την πόρτα που προσπάθησαν να ανοίξουν κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ για μελλοντικές συνεργασίες με πρώτο τον Νίκο Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος. Η δε κα Γεννηματά φρόντισε να είναι κάθετη δηλώνοντας «κανένας διάλογος με ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνοντας ότι αν είχαν αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. τη σταθερή θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, «η χώρα θα είχε κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι τον Ιούνιο προχωρούν «σε ένα θεσμικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο, πολιτικής και προγραμματικής εμβάθυνσης και οργανωτικής συγκρότησης ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα». Και συμπληρώνουν ότι εντός του 2017 «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα παρουσιάσει μια ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας».

Έμφαση στη συνάντηση με τον Λυκούδη
Στο μεταξύ στο επιτελείο της κας Γεννηματά δίνουν έμφαση στη συνάντηση που υπήρξε με τον βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρο Λυκούδη. Συνεργάτες της κάνουν λόγο για μια «ανοικτή και διαρκή συζήτηση», η οποία, πέραν της προετοιμασίας μιας πιθανής συμπόρευσης, αφορά ευρύτερα το ενδεχόμενο η συμπόρευση αυτή να περιλαμβάνει και το Ποτάμι και τους «3» της «Ώρας αποφάσεων». Ο κ. Λυκούδης θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη σε μια τέτοια διαδικασία, επισημαίνεται σχετικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα