ΕΠΟ: Bάζει διαιτητές, κερδίζει εκλογές…

Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει από παράγοντες της ΕΠΟ την ίδια κασέτα: «Η διαιτησία είναι ανεξάρτητη». Στην αρχή, αυτή η κασέτα προκαλούσε και λίγο ευθυμία. Γελούσαμε, πίναμε και καμία μπύρα και ξεκινούσε η ποδοσφαιροκουβέντα σε όλες τις παρέες.

Φυσικά, ουδείς πίστευε αυτή την κασέτα. Αλλά μας άρεσε να την ακούμε, για να εμπεδώνουμε σε ποιες μετριότητες έχουν δοθεί τα κλειδιά του ποδοσφαίρου. Ανθρώπους, οι οποίοι στερούνται ιδεών για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και στη βάση του αθλήματος.

Η αλήθεια σε ό,τι αφορά τη διαιτησία είναι μία: Η ΕΠΟ διοικεί, η ΕΠΟ αποφασίζει και η ΕΠΟ υπογράφει, κι έτσι η ΕΠΟ βγάζει διοίκηση κάθε 4 χρόνια.

Τα ρουσφέτια

Θεωρητικά ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Καραμελίδης, που είναι μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, θα έπρεπε όταν διαπιστώνει παρανομίες να ενημερώνει το ανώτατο όργανο όπως οφείλει. Οι κατά τόπους Ενώσεις πάντα θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους διαιτητές από την περιοχή τους, για να δείξουν ότι έχουν δύναμη στα δρώμενα της ΕΠΟ και για εξυπηρετούν φίλους, κουμπάρους, ξαδέλφους και όποιους άλλους μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Και μετά διαμαρτύρονται για τους πολιτικούς ασκώντας κριτική για τα ρουσφέτια.

Το θέμα, όμως  είναι τι αποφάσεις και τι γραμμή παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Βεβαίως, για ποια ΕΠΟ συζητάμε, εκείνη που σε μια πενταετία έχει αλλάξει τρεις προέδρους και αρκετούς συμβούλους; Η βάση όμως του Δ.Σ. της ΕΠΟ παραμένει η ίδια. Απλά αλλάζουν θέσεις και πόστα άτομα που έχουν την ευθύνη για όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου (Εθνική ομάδα), έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη για μία σειρά υποθέσεων, τις οποίες πολλάκις έχει αναδείξει η «Α», και αλλάζουν τις επιτροπές διαιτησίας όπως αλλάζουμε τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια στο σπίτι μας.

Έχουμε όμως και καινούργια φαινόμενα. Οι συμμετέχοντες στην ΚΕΔ να εμπλέκονται στο εκλογικό παιχνίδι της ΕΠΟ. Πώς έγινε αυτό; Προβλέπεται; Τους ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ; (Δεν το πιστεύω αυτό). Τους ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔ να βοηθήσουν με ενώσεις; (Ούτε αυτό το πιστεύω). Μάλλον το έκαναν με θεία φώτιση, με αποτέλεσμα ο αποχωρών πρόεδρος (Σαρρής) να εγκωμιάζει πρώην αρχιδιαιτητή (Θαν. Μπριάκο) ότι τον βοήθησε με ενώσεις από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τι βοήθεια του πρόσφερε μπορεί να μας πει, ή πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά;

Στα εσωτερικά της ΚΕΔ

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην ΚΕΔ. Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλές ΚΕΔ έκαναν πολλά λάθη στις επιλογές τους και μετά έβγαινε η ΕΠΟ και έριχνε τα βάρη στα άτομα που τις συγκροτούσαν, ξεχνώντας ότι αυτή τούς τοποθέτησε σε αυτήν τη θέση.

Η ΕΠΟ απομάκρυνε (δεν παραιτήθηκαν) κακήν κακώς σαν αποτυχημένους (για να λέμε και του στραβού το δίκιο) τους Τσαχειλίδη και Σωμαρακάκη από μέλη της ΚΕΔ, άλλαξε και ο πρόεδρος της ΚΕΔ και τοποθετηθήκαν άλλα μέλη, που από την τηλεόραση μάθαμε ότι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους αυτή για προσωπικές απολαύσεις και πυραμίδες. Και για μεν τις απολαύσεις μπορεί κανείς να εντρυφήσει στις εκλογές του Θωμαϊδη στο ΣΚΑΙ, για δε τις πυραμίδες (όχι αυτές τις Αιγύπτου) κάτι έπιασε το αφτί μας ότι σύντομα θα σκάσει βόμβα από τη Δικαιοσύνη.

Αντικαταστάθηκε και αυτή η ΚΕΔ ορθά, έστω και με καθυστέρηση, για να επανέλθουν οι αποτυχημένοι Τσαχειλίδης σαν αναπληρωτής πρόεδρος (αναβαθμίστηκε) και ο Σωμαρακάκης σαν μέλος. Τι συμβαίνει; Ή τα παλικάρια προκάλεσαν αλαλούμ στη διαιτησία όταν διοικούσαν και δεν έπρεπε να αλλαχθούν, ή δεν έπρεπε να επανέλθουν ως αποτυχόντες στο έργο τους. Τότε γιατί τους αλλάζουν; Εκτός αν το διάστημα που έμειναν έξω πέρασαν ΟΡΛ, φίλησαν χέρια, και επανήλθαν για να σφαγιάσουν διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές, να τοποθετήσουν στους πίνακες ημέτερους, με την ΕΠΟ να τηρεί σιγή ιχθύος και να σφυρίζει αδιάφορα (τρόπος του λέγειν).

Μόνο δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ο Προύντζος και ο Μποροβήλος, δεν ψήφισαν τους ανωτέρω κυρίους, ΟΧΙ γιατί δεν τους ήθελαν, αλλά γιατί από την προηγούμενη ημέρα είχαν μάθει τα ονόματα που θα προταθούν από τρίτους χωρίς να έχει ενημερωθεί αυτός!

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό και όπως αποκάλυψες η «Α», την προηγούμενη εβδομάδα, οι πίνακες διαιτητών για τα εθνικά πρωταθλήματα έγιναν με ένα και βασικό κριτήριο. Την αξιοκρατία… Βέβαια, αξιοκρατία θεωρείται να υπάρχουν διαιτητές από όλες τις ΕΠΣ, ώστε να έχουν εξασφαλισμένες τις ψήφους των… (βλαχο)προέδρων, όπως τους αποκαλούν στα πηγαδάκια των Δ.Σ. της ΕΠΟ. Κι εάν κάποια Ένωση δεν έχει αξιόλογους διαιτητές, κανένα πρόβλημα. Θα της μεταγράψουμε κάποια κοράκια, ώστε να μη μείνει κανένας παραπονούμενος.

Και, για να μην ξεχαστώ, κάτι ακόμη. Η ΚΕΔ της ΕΠΟ θα ανακοινώσει κάποιες κενές θέσεις στους πίνακες με υποψήφιους να ανέλθουν στη Σούπερ Λίγκα. Ο λόγος; Μα κάποιοι (βλαχο)πρόεδροι θα έμειναν παραπονούμενοι. Και με το τρυκ αυτό θα κρατούν σε εγρήγορση και τους ίδιους και τους διαιτητές.

Αυτά για σήμερα, αλλά θα επανέλθουμε και για διοικητικές αποφάσεις της ΕΠΟ. Και για πρώην διοικήσεις, αλλά και για τη νυν, η οποία ακολουθεί πιστά τον ίδιο δρόμο. Όπως επίσης δεν θα λησμονήσουμε να αναφερθούμε και στα μέλη της ΚΕΔ. Πώς έγιναν διαιτητές, πώς έγιναν διεθνείς, ποια ήταν η ιστορία τους όταν αγωνίζονταν. Ευτυχώς, η τεχνολογία διαθέτει άφθονο οπτικό υλικό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα