Ετοιμάζει νέα έκπληξη ο Σαμαράς

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στα όρια της πανωλεθρίας για την κυβέρνηση, καθώς οι 160 θετικοί ψήφοι στον Σταύρο Δήμα δείχνουν περισσότερο τον δρόμο προς τις κάλπες, παρά το ενδεχόμενο στις 29 Δεκεμβρίου να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα κέρδη για την δικομματική κυβέρνηση ήταν πενιχρά και μόλις ένας κεντροδεξιός ψήφισε την κυβερνητική πρόταση. Αντίθετα οι τέσσερις κεντροαριστεροί που ψήφισαν υπέρ της εκλογής Προέδρου έχουν συνυπογράψει μία πρόταση που επί της ουσίας βάζει σε κατάσταση ομηρίας τον Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό είναι που έχει εκνευρίσει το Μαξίμου, καθώς ανέμενε ότι οι περισσότεροι ανεξάρτητοι κεντροδεξιοί βουλευτές θα ψήφιζαν τον Δήμα. Βέβαια από την πρώτη ψηφοφορία ουδείς περίμενε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, όμως θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα να ήταν 170 «ναι» από το 160.

Το ζήτημα είναι ότι έχοντας απόσταση 20 ψήφων από το επιθυμητό 180, το εγχείρημα γίνεται δυσκολότερο, αν και οι ουσιαστικές κινήσεις, τώρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στην πολιτική σκακιέρα. Εκτιμάται ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να κρύβει στο μανίκι του ένα «άσσο» που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Αν μπορεί να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία και να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Κριτήριο η 2η ψηφοφορία

Όλα τώρα θα κριθούν στη δεύτερη ψηφοφορία. Αν ο στόχος των 180 ψήφων δεν προσεγγισθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει τον τελευταίο του χαρτί: Θα ορίσει ημερομηνία εκλογών πριν από την τρίτη ψηφοφορία και θα κινήσει τη διαδικασία συγκρότησης «Εθνικής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές, όπου θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα. Με την κίνηση αυτή ελπίζει ότι θα πεισθούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα πολλοί βουλευτές – ανεξάρτητοι, των ΑΝΕΛ και κάποιοι της ΔΗΜ.ΑΡ. – που έχουν  δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν για ΠτΔ υπό τον όρο ότι θα γίνουν εκλογές εντός του 2015.

Παράλληλα θα προσπαθήσει να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους Ευρωπαίους, ώστε αφ’ ενός να επιμερισθεί το πολιτικό κόστος και αφετέρου να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση βασικά «όπλα» και επιχειρήματα της αντικυβερνητικής καμπάνιας της. Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει βέβαια την παγίδα και δεν πρόκειται να μπει καν σε συζήτηση για «Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης» – πολύ περισσότερο δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει

Προς το παρόν, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή παρατείνει την αβεβαιότητα, αφήνοντας ανοιχτό το «στοίχημα» για την τελική έκβαση, αν και δείχνει ότι οι πιθανότητες εκλογής του κυβερνητικού υποψηφίου είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα