Η άμυνα φέρνει ακόμα πιο κοντά Αθήνα και Κάιρο

Τάχιστα σε όλα τα επίπεδα θα προωθήσουν Αθήνα και Κάιρο τη στρατιωτική τους συνεργασία, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο που έχουν αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό.

Αυτό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και με τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Οι δύο αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις. Πρέπει, εδώ, να σημειώσουμε πως υπήρχε και προηγούμενο Μνημόνιο το οποίο το 2012 και μετά την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων -του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι- είχε ουσιαστικά ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής «Α», η ελληνοαιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινές ασκήσεις τόσο στην έρευνα και διάσωση όσο και σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν τάχιστα κοινές επιτροπές για τον καθορισμό πεδίων συνεργασίας, ενώ η ελληνική πλευρά θα απευθύνει πρόσκληση για την παρακολούθηση από Αιγύπτιους αξιωματικούς ελληνικών ασκήσεων. Επί τάπητος τέθηκε και η ανταλλαγή στρατιωτικών, με τους Αιγύπτιους να στέλνουν ήδη αξιωματικούς για εκπαίδευση στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), ενώ ο σκοπός είναι η αιγυπτιακή πλευρά να δραστηριοποιηθεί στο πρόγραμμα εκμάθησης της αραβικής γλώσσας στη σχολή που υπάρχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο αντιστράτηγος Χεγκάζι θα έχει διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της ΕΑΒ, καθώς το Κάιρο έχει εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για συνδρομή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε θέματα επισκευών των πολεμικών αεροσκαφών της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα