Η παγκόσμια κλάση, η ανερχόμενη δύναμη και το ερωτηματικό… Ελλάδα

Είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που πραγματοποιήθηκε κλήρωση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και δεν… ασχολήθηκε κανείς. Είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που δεν έγιναν δηλώσεις, δεν εκφράστηκε αισιοδοξία, δεν αντιμετωπίστηκε ως γιορτή η μεγάλη διοργάνωση.

 Είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που η εθνική ομάδα δεν φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για την πρόκριση. Τουναντίον, βρίσκεται εκ νέου στον… σωρό. Είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που κανείς δεν γνωρίζει αν το αύριο αυτής της ομάδας θα είναι σαν το χθες του Ρεχάγκελ και του Σάντος, ή σαν το χθες των προκατόχων τους, ή –ακόμη χειρότερα– σαν το χθες του Ρανιέρι.

Η Ελλάδα κληρώθηκε στο Group H της προκριματικής φάσης του Mundial 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, με αντιπάλους το Βέλγιο, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Εσθονία και την Κύπρο. Μια ματιά στους υπόλοιπους ομίλους αρκεί, προκειμένου να βγει το συμπέρασμα ότι η κλήρωση ήταν αρκετά καλή. Ήταν όμως; Διότι το «καλή» ή το «κακή» ορίζεται εν πολλοίς και από τη δική σου δυναμική. Έχει δυναμική αυτή η ομάδα;

Ας περιγράψουμε απλώς την κατάσταση. Αυτήν τη στιγμή, η ΕΠΟ ασχολείται με… άλλα θέματα. Βασικό μέλημα της ηγεσίας είναι η… περαιτέρω αποδόμηση της ομάδας. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης θέλει να «φάει» τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν παραιτήθηκε, αλλά παρέμεινε, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές κατά στενών συνεργατών του, πιθανόν και του Γιώργου Καραγκούνη. Την ίδια στιγμή, η ομάδα παραπαίει, διασύρεται, εξευτελίζεται στα προκριματικά του EURO 2016, μένοντας στην τελευταία θέση, πίσω και από τα Νησιά Φερόε, τα οποία πέτυχαν δύο ιστορικές νίκες εναντίον της Ελλάδας, εντός και εκτός έδρας! Στο δε αγωνιστικό κομμάτι, κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν το ρόστερ της ομάδας είναι σε θέση να ανταποκριθεί, ή αν υπάρχουν παίκτες που να ανανεώσουν την Εθνική και να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Ελλάδας. Την ομάδα που κατέκτησε το EURO 2004 και από τότε συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων. Ποιοι είναι όμως οι αντίπαλοι της Εθνικής στα προκριματικά του Mundial 2018;

ΒΕΛΓΙΟ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΑΣΗ

Είναι η επικεφαλής του ομίλου και δικαίως, καθώς είναι ομάδα παγκόσμιας κλάσης. Στις τάξεις της υπάρχουν ποδοσφαιριστές που συγκαταλέγονται στην ελίτ του αθλήματος. Η αναφορά μερικών ονομάτων ίσως να προσφέρει μία ιδέα. Εντέν Αζάρ, Τιμπό Κουρτουά, Άξελ Βίτσελ, Κέβιν Ντε Μπρούιν, Κριστιάν Μπέντεκε, Κέβιν Μιραλάς, Ρομελού Λουκάκου. Ο Αζάρ είναι το ανερχόμενο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο προπονητής του στην Τσέλσι, Ζοσέ Μουρίνιο, τον θεωρεί ισάξιο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Ο Ντε Μπρούιν ετοιμάζεται να πάρει μεταγραφή από τη Βόλφσμπουργκ στη Μάντσεστερ Σίτι, με το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Ο Λουκάκου αποτέλεσε πριν έναν χρόνο την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Έβερτον. Ο Μπέντεκε μετακινήθηκε στη Λίβερπουλ έναντι κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων. Ο μέσος όρος κλάσης των ποδοσφαιριστών της είναι εφάμιλλος με εκείνων των παραδοσιακών δυνάμεων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία της ομάδας στις τελευταίες διοργανώσεις.

Στο Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας, το Βέλγιο προκρίθηκε δίχως να χάσει ματς. Το ίδιο και στους ομίλους της τελικής φάσης κόντρα σε Νιγηρία, Ρωσία και Κορέα. Προκρίθηκε στην επόμενη φάση κόντρα στις ΗΠΑ και έμεινε εκτός στα προημιτελικά από την Αργεντινή, με μεγάλη δυσκολία και σκορ 1-0.

Στα προκριματικά για το EURO 2016 βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση της πρόκρισής του στα γήπεδα της Γαλλίας, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση του ομίλου, πίσω από την εκπληκτική Ουαλία.

ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Είναι η ομάδα που λογικά θα αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο της Εθνικής για τη δεύτερη θέση, η οποία, να σημειώσουμε, ότι δεν δίνει απευθείας το εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας, αλλά παραπέμπει στη διαδικασία των μπαράζ. Η Βοσνία έχει βγάλει μία εξαιρετική «φουρνιά» παικτών. Ονόματα όπως ο Ασμίρ Μπέγκοβιτς, ο Μιραλέμ Πιάνιτς, ο Βενάντ Ιμπίσεβιτς και ο Έντιν Ντζέκο φιγουράρουν στις τοπ λίστες ποδοσφαιριστών και βέβαια κοστίζουν πανάκριβα.

Στο Μουντιάλ 2014 κατάφερε και προκρίθηκε στην τελική φάση, αλλά στη Βραζιλία δεν τα πήγε καλά και αποκλείστηκε από έναν δύσκολο όμιλο, με αντιπάλους την Αργεντινή και τη Νιγηρία.

Πολύ κακή εμφάνιση πραγματοποιεί και στα προκριματικά για το Euro 2016, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση του ομίλου της, πίσω από Κύπρο (σύμπτωση πρώτη), Ισραήλ, Βέλγιο (να και η δεύτερη σύμπτωση) και Ουαλία.

ΕΣΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Είναι οι δύο θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες. Δεν έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό και δεν διαθέτουν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Όποιος χάσει βαθμούς από αυτές τις δύο ομάδες, ενδεχομένως να είναι και ο χαμένος της τριπλής μονομαχίας για τη μία συν μία θέσεις που ανοίγουν την πόρτα της Ρωσίας.

Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει υποστεί πανωλεθρία από πολύ χειρότερους αντιπάλους στην τρέχουσα διοργάνωση, γεγονός που δεν της επιτρέπει να αισθάνεται φαβορί ή ανωτερότητα. Περισσότερα στο γήπεδο και πιο συγκεκριμένα το 2016, όταν θα ξεκινήσουν οι αγώνες της προκριματικής φάσης. Θα έχει συνέλθει μέχρι τότε η Εθνική; Θα έχει ανακάμψει; Για να συμβούν αυτά, θα πρέπει να γίνει πιο… ποδοσφαιρική η Ομοσπονδία! Υπάρχει ελπίδα; Άδηλον…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα