«Θα υπάρξει αποστασία στον ΣΥΡΙΖΑ»

Συμβιβασμό στο εξωτερικό και ρήξη στο εσωτερικό θα φέρει για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία με τους δανειστές, σύμφωνα με την Eurasia Group. Η εταιρεία ανάλυσης και παροχής πληροφοριών, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, σε πολιτικά και οικονομικά θέματα κάνει λόγο για αποστασία στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως εκτιμά ο Mujtaba Rahman θα αποχωρήσουν από το κόμμα της Κουμουνδούρου 5 έως 10 βουλευτές.

Αναφέρει, δε, πως, παρά την ακραία ρητορική της Αθήνας κάποιες φορές, η βασική εκτίμηση είναι ότι θα σφυρηλατηθεί συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο. Αυτό που πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, όμως, θα είναι μια αποστασία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Γράφει συγκεκριμένα ο Rahman: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα χάσει 5-10 βουλευτές από τον συνασπισμό του όταν το πακέτο της συμφωνίας παρουσιαστεί στη Βουλή και ενδεχομένως θα συνδέεται και με μια ψήφο εμπιστοσύνης.
Αλλά υποψιαζόμαστε πως θα χάσει λιγότερους από 12 βουλευτές – κάτι που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του».

Εξάλλου, τα σενάρια για τα «ναι» και τα «όχι» από βουλευτές της κυβέρνησης στη συμφωνία που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή έχουν ξεκινήσει, όπως έγραφε και το iefimerida.gr χθες.

Ο Λαφαζάνης

Κατά τον Rahman, καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επηρεάζει περίπου 30 βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Όπως αναφέρει, «ιδεολογικά ο Λαφαζάνης είναι ένας παίκτης ομάδας και καταλαβαίνει ότι οι ανάγκες της κυβέρνησης και του κόμματος προηγούνται εκείνων της Αριστερής Πλατφόρμας. Επιπλέον, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, θα ήθελε να αποφύγει τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν περιορισμένος».

Όσο για το τι θα πράξει, ο Rahman εκτιμά: «Ο Λαφαζάνης δεν θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Αυτός και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν θα παραμείνουν στις γραμμές τους. Επιπλέον, ο Λαφαζάνης έχει μεγάλη δύναμη και έξω από το Κοινοβούλιο και την ικανότητα να καθυστερήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη στιγμή που αυτές θα έχουν ψηφιστεί. Θα μπορούσε να τις αμφισβητήσει ακόμη και στα δικαστήρια.

Αυτό του προσφέρει μια άλλη, λιγότερη καταστροφική οδό για να εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία, αντί να ανατρέψει την κυβέρνηση».
Κατά τον Rahman, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσουν οι ΑΝΕΛ, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως αναμένεται να διεκδικήσει από τον Τσίπρα το καθήκον και τον μανδύα της αντι-λιτότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα