Θυμήθηκαν ακόμα και τον… Κοσκωτά

 «Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος. Δεν είναι ο δικός μου. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με χωρά». Η απόφαση ειλημμένη για τον συνομιλητή μας. Μετά από 10 και πλέον χρόνια αγώνα για τη δημιουργία του χώρου, αποχωρεί. Οι κινήσεις σε διάφορα επίπεδα των οργάνων, εκτιμά πως, έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του κόμματος όπως αυτές είχαν διατυπωθεί.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι λάθος επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Τελευταίο κρούσμα οι εκλογές στο ΤΕΕ. Πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος της αντιπροσωπείας ήταν η Τώνια Μωροπούλου. Και σε όσους το όνομα δεν λέει τίποτε, θα πρέπει να πάνε αρκετά χρόνια πίσω, σε εκείνα της παντοκρατορίας του Γιώργου Κοσκωτά. Η κα Μωροπούλου, σύμφωνα με τα σχόλια της εποχής, είχε προσωπικές σχέσεις με τον επιχειρηματία μέχρι που εκείνος βρέθηκε στη φυλακή.

Εκείνη συνέχισε τη ζωή της κυρίως μέσα από το σύστημα του ΠΑΣΟΚ με πορεία συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή, μέχρι τη στιγμή που η κα Πέρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ (σύζυγος του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Βίτσα) είδε στο πρόσωπό της την ιδανική υποψήφια και την πρότεινε.

Μάλιστα, η κα Μωροπούλου στηρίχθηκε ανεπίσημα και από τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη απόπειρα… συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά, απέτυχε να εκλεγεί, αλλά πέτυχε να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου. Η κα Μωροπούλου ανήκε στο παρελθόν στην ΠΑΣΚ, Μηχανικών, από χρόνια όμως έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της παράταξης ΔΗΠΑΜ.

Μάλιστα η κα Μωροπούλου κατά το παρελθόν και μέχρι το 2006, οπότε διαχώρισε τη θέση της, είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Μόνο που οι αντιπάθειες που είχε σε τοπικό επίπεδο δεν επέτρεψαν ποτέ να δοκιμαστεί η τύχη της σε εκλογές.

Διετέλεσε μέλος της αντιδικτατορικής ΕΦΦΕΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και είναι η πρώτη εκφωνήτρια στον Πομπό το 1973. Υπήρξε ειδικός Σύμβουλος των Υπουργείων Προεδρίας, Εξωτερικών, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ΥΠ.Ε.Π.Θ. και ΥΠ.ΠΟ. το διάστημα 1982-86, στα χρόνια δηλαδή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ διοίκησαν το ΤΕΕ από το 2003 μέχρι το 2009, τοποθετώντας τον Γ. Αλαβάνο στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ. Την πρώτη περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ «συγκυβερνούσε» το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συμμαχία με τις δυνάμεις της Ν.Δ. Ο Γ. Αλαβάνος ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του κεντρικού οργάνου διοίκησης ήταν από τον χώρο της Ν.Δ., ενώ υποψήφια πρόεδρος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αντίπαλος τότε του Γ. Αλαβάνου, ήταν η Τώνια Μωροπούλου, που σήμερα προκρίθηκε ως η «ριζοσπαστική» υποψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολυδιάσπαση που οδήγησε σε ναυάγιο και ο ρόλος Βίτσα!

Στις εκλογές πάντως του ΤΕΕ ο διασπασμένος ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει τρίτος και καταϊδρωμένος με το «αναιμικό» 10,92%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παράταξη ήταν νέα και όλες οι επιλογές είχαν γίνει στην Κουμουνδούρου με στόχο να φέρει φρέσκο αέρα σε έναν χώρο που η Αριστερά έχει παραδοσιακά ισχυρότατη παρουσία. Αντί αυτού, οδήγησε στην πολυδιάσπαση.

Το γιατί το εξήγησε στο άρθρο της η γνωστή αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Μπέττυ Βακαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες. Η κα Βακαλοπούλου, που μετείχε στο «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο, άρχιζε το άρθρο της με ένα «αγαπημένο λαϊκό τετράστιχο»: «Χάνος είμαι χάνομαι, Πέρκα είμαι πιάνομαι, Γύλος είμαι και γελώ και το δόλωμα χαλώ», χτυπώντας κατευθείαν τη μηχανικό Πέτη Πέρκα που τοποθετήθηκε επικεφαλής του επίσημου ψηφοδελτίου!

Μέσα από το άρθρο ασκήθηκε σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος, η οποία δημιούργησε την παράταξη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία απέναντι στην «παραδοσιακή» Συσπείρωση, με την οποία συντάσσονταν οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Η Συσπείρωση όμως, στην οποία συνυπήρχαν στελέχη γύρω από την εφημερίδα «Εποχή», δηλαδή κυρίως από την ΑΚΟΑ (που ανήκει στην εσωκομματική πλειοψηφία), παλιοί Ρηγάδες και λίγο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο κατέβηκε τελικά αυτόνομη –«όπως πάντα»– αλλά ανέβασε τα ποσοστά της στο 5,7%!

Το αποτέλεσμα των εκλογών εξέθεσε κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία όχι όμως δεν πήραν το μάθημά τους αλλά προχώρησαν σε δεύτερη πολιτική γκάφα. Η παρουσία δε της κας Πέρκα δείχνει πως όλες οι επιλογές είναι κεντρικές.

Άλλωστε, στις εκλογές έντονη ήταν η εμπλοκή του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είχε στείλει εσωτερική «εγκύκλιο» στους μηχανικούς με την οποία τους καλούσε να ψηφίσουν τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία της (συζύγου του) Πέτης Πέρκα και τα «απειλητικά» –όπως κάποιοι τα χαρακτήρισαν– τηλεφωνήματα που δέχτηκαν μηχανικοί από «σκληρό», κομμουνιστογενές κομματικό στέλεχος της εσωκομματικής πλειοψηφίας που ζητούσε από μηχανικούς να ψηφίσουν το «κομματικά ορθό» ψηφοδέλτιο της κας Πέρκα και όχι τη Συσπείρωση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα