«Κάρμεν» του Μπιζέ στο Ηρώδειο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της Κάρμεν του Μπιζέ –της τελευταίας παραγωγής της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2015/16–, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, στο κατάμεστο Ηρώδειο, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ.

Πρεμιέρα Κάρμεν_Ρινάτ Σαχάμ, Διονύσης Σούρμπης (c) Stefanos-05392Η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή από την ΕΛΣ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ παρουσίασε μια Κάρμεν σημερινή, αιχμηρή και επίκαιρη, στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Με συμμάχους τους Γιώργο Σουγλίδη στα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, Τζουζέππε Ντι Ιόριο στους απόκοσμους φωτισμούς και Τόμας Μπέργκμαν στις ατμοσφαιρικές προβολές, ο Λάνγκριτζ δημιούργησε ένα σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό συνάμα, περιβάλλον για την ιστορία της Κάρμεν, “μια ιστορία για τα όρια και τη φτώχεια, την ελευθερία και τη σκλαβιά. Μια ιστορία για το σήμερα” όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 24/07/2016
Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 24/07/2016

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε ένα καστ διεθνούς επιπέδου. Η Ρινάτ Σαχάμ, η αρχετυπική Κάρμεν, όπως έχει χαρακτηριστεί, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και έπλασε μια Κάρμεν, δυναμική και ευαίσθητη, ελεύθερη και φλογερή. Η σκηνική και η φωνητική της ερμηνεία ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο την αποθέωσε. Μαζί της χειροκροτήθηκαν θερμά για την ερμηνεία τους οι Λεονάρντο Καπάμλπο (Δον Χοσέ), Διονύσης Σούρμπης (Εσκαμίγιο) και Σαϊοα Ερνάντεθ (Μικαέλα). Στους μικρότερους ρόλους απολαύσαμε τους διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς Πέτρο Μαγουλά, Νίκο Κοτενίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Δάβου, Κωστή Ρασιδάκι και Αλέξανδρο Τσιλογιάννη.

Πρεμιέρα Κάρμεν πανοραμική_Ορχήστρα, Χορωδία, Μονωδοί ΕΛΣ (c) Stefanos-06342

Εξαιρετική ήταν η απόδοση της Χορωδίας (διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος), της Παιδικής Χορωδίας (διεύθυνση Μάτα Κατσούλη) και του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε χορογραφία Νταν Ο’ Νηλ και Φώτη Νικολάου.

Ο Λουκάς Καρυτινός –χωρίς παρτιτούρα– είχε την ευθύνη της, πολύ επιτυχημένης, μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής, ενώ η Ορχήστρα της ΕΛΣ ανέδειξε τις ιδιαίτερες αποχρώσεις της μουσικής του Ζωρζ Μπιζέ.  

Επόμενες παραστάσεις 26, 27, 29 Ιουλίου 2016 / 21.00΄.

Πρεμιέρα Κάρμεν_Ρινάτ Σαχάμ, Λεονάρντο Καπάλμπο (c) Stefanos-05238

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα