Κέρδη 164 εκατ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο του 2014

Κέρδη 164 εκατ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο του 2014 εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα εμφάνισε:

– Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν το 2ο 3μηνο 2014 στα €295 εκατ, αυξημένα κατά 17% έναντι του 1ου 3μήνου του έτους (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης εξαγορών ύψους €28 εκατ και εκτάκτων λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης ύψους €144 εκατ).

– Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούνιο στις 262 μ.β. από 288 μ.β. τον Μάρτιο και 305 μ.β. το Δεκέμβριο 2013, συνέβαλε στη βελτίωση του καθαρού εντόκου αποτελέσματος.

– Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ στο 2ο 3μηνο, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

– Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου 3μήνου ’14 ανήλθαν σε €49 εκατ, επηρεαζόμενα θετικά από το πρόγραμμα αποεπενδύσεων της Τράπεζας και εστίασης στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.

– Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €138 εκατ, ενσωματώνοντας έσοδο από την αναδιάρθρωση προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων.

– Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €781 εκατ από €553 εκατ στο 1ο 3μηνο 2014.

– Το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα €371 εκατ, συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης τωνεξαγορασθεισών τραπεζών ύψους €28 εκατ.

– Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκε στο 54% στο 2ο 3μηνο 2014 από 56% στο αμέσως προηγούμενο 3μηνο.

– Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €476 εκατ ή 2,6% επί των μέσων δανείων προ προβλέψεων για το 2ο τρίμηνο, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 3μηνο 2014.

– Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €164 εκατ αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το 1ο 3μηνο ’14 (-€247 εκατ).

Εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

 Δηλώσεις Μιχάλη Σάλλα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας δήλωσε:

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα κατά το 2ο 3μηνο του έτους ανήλθαν σε €1,2 δισ (+13%), εκ των οποίων €0,7 δισ (+ 16%) προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του την τελευταία διετία,συμμετέχει στη Συνολική Αξιολόγηση (ComprehensiveAssessment) της ΕΚΤ που περιλαμβάνει την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και StressTest,μετα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην άσκηση ξεκινώντας από υψηλό σημείο εκκίνησης με δείκτη κεφαλαιακήςεπάρκειας 14% στις 31.12.13, που ενισχύθηκε περαιτέρω τόσο με την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς νασυμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα