Κίνδυνος προφυλάκισης για τον πρόεδρο

Η δίωξη Κορέα, που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, χωρίς να δημοσιοποιηθούν ονόματα διωκομένων, δημιούργησε σάλο στο αθλητικό και όχι μόνο κόσμο. Οι εικασίες για τα ονόματα που διώκονται από πολλά Μέσα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού έδιναν κι έπαιρναν.

Όπως είναι γνωστό, μετά την άσκηση δίωξης ο φάκελος της υπόθεσης παραδόθηκε στον ανακριτή κ. Ανδρεάδη, ο οποίος πλέον, σύμφωνα με τη δικονομία, εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει να έχει περατώσει την ανάκριση συντάσσοντας συγκεκριμένο κατηγορητήριο για κάθε διωκόμενο, αλλά και κατά την κρίση του εμπλεκόμενο, αφού εκ της θέσεώς του έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δίωξη και σε άλλα άτομα τα οποία θεωρεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση που εξετάζει.

Μετά το πέρας των καταθέσεων των μαρτύρων, αρχίζει… το μαρτύριο των διωκομένων, αφού θα πρέπει να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή, να απολογηθούν και στη συνέχεια να αναμένουν την απόφαση ανακριτού και εισαγγελέα για το αν θα τεθούν ή όχι περιοριστικοί όροι που τους αφορούν.

Και εδώ ακριβώς είναι η κρίσιμη στιγμή, αφού οι δυνατότητες της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα είναι πολλές και ποικίλες. Ξεκινούν από την ελευθερία του διωκόμενου χωρίς περιοριστικούς όρους, τον περιοριστικό όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την παρουσίαση μία ή δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του, και τέλος την πλέον επαχθή απόφαση, την προφυλάκισή του μέχρι την ημέρα της δίκης, με ανώτερο χρονικό διάστημα προφυλάκισης τους 18 μήνες.

Ο περιοριστικός όρος της προφυλάκισης αποφασίζεται από τις ανακριτικές αρχές εάν κριθεί ότι ο διωκόμενος είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης ομοίων αδικημάτων ή ικανός να καλύψει τις παρανομίες του στην κρινόμενη υπόθεση λόγω της θέσεώς του εφόσον αφεθεί ελεύθερος.

 

Για 3 κακουργήματα και 1 πλημμέλημα διώκεται ο Γ. Σαρρής

 

Η «Α» σε προηγούμενο φύλλο της είχε αποκαλύψει ότι στη δίωξη του Κορέα περιλαμβάνονται και δύο τέως δικαστικοί που είχαν εμπλοκή σε πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου.

Σήμερα η «Α» αποκαλύπτει ότι οι κατηγορίες που προσάπτει το πόρισμα Κορέα στον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή είναι τρεις κακουργηματικές παραβάσεις του ποινικού κώδικα και μία πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι είναι αθώος και ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πολλές φορές όμως η αθωότητα κάποιων κατηγορουμένων αποδεικνύεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στα έδρανα του δικαστηρίου, χωρίς να αποκλείεται και η διά βουλεύματος αθώωσή του σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Μέχρι όμως να καταλήξει η υπόθεση στα έδρανα του δικαστηρίου, ή μέχρι να εκδοθεί αθωωτικό βούλευμα, ο χρόνος που απαιτείται είναι πολύ μεγάλος, αφού η δικονομία για κακουργηματικές πράξεις επιτρέπει τη διαλεύκανσή της σε χρονικό διάστημα μέχρι 15 έτη!!! Υπενθυμίζουμε ότι η δίωξη της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών κας Πόπης Παπανδρέου για τους «στημένους αγώνες» τον Ιούνιο του 2011, μετά από τριάμισι χρόνια, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υποβολής πρότασης του αντιεισαγγελέως Εφετών κ. Παναγιώτη Πούλιου προς το Συμβούλιο Εφετών.

Κατά συνέπεια, αυτό που ερευνάται σε πρώτο στάδιο, και είναι το πλέον επικίνδυνο, είναι οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ή μη περιοριστικών όρων και κυρίως της απόφασης για προφυλάκιση.

 

Οι δυσκολίες για τον Γ. Σαρρή

 

Κι εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες για τον Γιώργο Σαρρή. Οι προϋποθέσεις της δικονομίας για την απόφαση της προφυλάκισης, όπως αναφέραμε, είναι να χαρακτηριστεί ο διωκόμενος ως ύποπτος τέλεσης ομοίων αδικημάτων, ή ικανός εκ της θέσεώς του να καλύψει τις κατηγορίες που του προσάπτονται από το πόρισμα Κορέα και εξετάζονται από τον ανακριτή Ανδρεάδη, εάν αφεθεί ελεύθερος.

Πλην όμως ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήδη διώκεται κακουργηματικά για την υπόθεση της περίφημης Κάρτας Υγείας, που κόστισε στην Ομοσπονδία ήδη 12 εκατ. ευρώ και έχει… ουρά υποχρέωσης καταβολής άλλων 18 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σαρρής παραμένει στη θέση του ως πρόεδρος της ΕΠΟ, άρα ενδέχεται –πάντα υποθετικά– να καλύψει τυχόν παραπτώματα που του καταλογίζει το πόρισμα Κορέα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σύντομα ενδέχεται να εκραγούν δύο βραδυφλεγείς βόμβες, που αφορούν τη θητεία του Γιώργου Σαρρή. Η πρώτη βόμβα αφορά το πόρισμα του εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Χάρη Λακαφώτη για το γνωστό θέμα με τις πλαστές ενημερότητες που κατέληγαν στην ΕΠΟ, υπόθεση για την οποία ο κ. Γ. Σαρρής είχε κληθεί ως ύποπτος.

Η δεύτερη βόμβα αφορά το πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη σύμβαση παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος στην κυπριακή εταιρεία Media Goal, δικαιώματα τα οποία κατέληξαν στον ΟΤΕ TV.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν και ο πλέον αδαής περί τα νομικά ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ακόμη κι εάν τελικά αποδειχθεί αθώος από κάθε κατηγορία, διατρέχει τον κίνδυνο της προφυλάκισης λόγω των δικονομικών προϋποθέσεων που αναφέραμε αναλυτικά παραπάνω.

 

Γ. Σαρρής: «Δεν παραιτούμαι»

 

Πολλοί φίλοι συμβουλεύουν τον Γιώργο Σαρρή να παραιτηθεί από την προεδρία, ώστε όταν η ανάκριση τελειώσει να μην υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις για την ύπαρξη περιοριστικών όρων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αλλά και με όσα ο ίδιος έχει δηλώσει, ο Γ. Σαρρής αρνείται τη λύση της παραίτησης, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Του το ευχόμαστε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα