«Κατάντησαν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι»

Πήγε στη Χίο ως υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό, παρακολουθεί  με προβληματισμό τις εξάρσεις Ερντογάν στη Χίο, και γνωρίζει τι πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών. Ο λόγος για τον βουλευτή και πρώην υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που μίλησε για όλα αυτά στην «Α».

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Κύριε Βαρβιτσιώτη, αποκαλέσατε ψεύτη τον κ. Μουζάλα, διότι όπως είπατεόσα υποσχέθηκε στους κατοίκους της Χίου δεν τα έκανε. Πού διαφοροποιείστε από την κυβέρνηση στο προσφυγικό;

«Είναι διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ μιας Ελλάδας που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και μιας Ελλάδας ξέφραγο αμπέλι, όπως την κατάντησαν σήμερα.

»Το πρώτο σημείο διαφωνίας μας έχει να κάνει με την περιφρούρηση των συνόρων. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμία διαδικασία φύλαξης. Υπάρχει μόνο διευκόλυνση εισόδου όσων μπαίνουν παράνομα. Η δεύτερη διαφορά μας έχει να κάνει με την ικανότητα απορρόφησης και τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που μας διαθέτει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Γιατί σήμερα δεν γίνεται τίποτα από τα δύο.

»Και η τρίτη διαφορά αφορά στη διαχείριση του φαινομένου που γίνεται μέσα στο έδαφός μας. Γιατί εμείς, αντίθετα με την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν τα κλειστά κέντρα. Και να το πω ξεκάθαρα: Όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και δεν χρήζουν ασύλου, πρέπει να κρατούνται. Δεν μπορεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Έχουν παραβεί όλους τους νόμους δικαίου τόσο του εσωτερικού, όσο και του διεθνούς, και πρέπει να τους προετοιμάζουμε για την επιστροφή τους».

 

Πριν από σχεδόν 2 μήνες παρακολουθήσαμε τις αντιδράσεις πολιτών για την είσοδο προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία. Πώς το σχολιάζετε;

«Η κυβέρνηση των αυταπατών και των ανοιχτών συνόρων κατάφερε, μέσα σε 22 μήνες, να μετατρέψει την πατρίδα μας σε έναν απέραντο καταυλισμό. Κατάφερε, όμως, και κάτι πολύ χειρότερο, κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Να θεριέψει στην κοινωνία μας τη σπορά της ξενοφοβίας. Γιατί όταν εμφανίζεσαι ανίκανος να διαχειριστείς ένα φαινόμενο, ξυπνάς στους πολίτες σου τον φόβο και την ανασφάλεια. Και, έτσι, οδηγούμαστε, αναπόφευκτα, σε εικόνες που δεν προσιδιάζουν στον ψυχισμό των Ελλήνων και δεν αντανακλούν τον πολιτισμό μας. Γιατί στην τελική οι μόνοι που δεν φταίνε, είναι τα μικρά παιδιά.

»Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το προσφυγικό θα υπάρχει όσο υπάρχουν πόλεμοι. Οι εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης των προσφύγων θα υπάρχουν, όμως όσο εφαρμόζουμε τις συριζαίικες μεταναστευτικές αντιλήψεις. Οι εικόνες που εμφανίστηκαν φέτος καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και κάθε έννοια σεβασμού των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Είναι εικόνες που δεν τιμούν τη χώρα μας. Γι αυτόν τον λόγο, η αλλαγή της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Στην κατεύθυνση που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, που είχα και την πολιτική ευθύνη στη διαχείριση του φαινομένου».

 

Πώς κρίνετε τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν;

«Σήμερα, οι αντιδράσεις Ερντογάν απέναντι στο φιλοευρωπαϊκό Κεμαλικό τουρκικό κατεστημένο, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Όμως, θεωρώ ότι η αναθεωρητική ρητορεία που έχει υιοθετηθεί σήμερα, τόσο για τη συνθήκη της Λωζάνης, όσο και οι απειλές για μαζική έξοδο μεταναστών στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρεαλιστικό σχεδιασμό και όχι με αφορισμούς.

»Ο σχεδιασμός μίας πολιτικής αντίδρασης είναι αναγκαίος. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό, εκτός από τις ανθρωπιστικές προβλέψεις, πρέπει να υπάρχουν σοβαρές πρόνοιες για την ασφάλεια. Γι αυτόν τον λόγο, πρότεινα να υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση ενός συστήματος επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων. Ένα τέτοιο σύστημα έχουμε σχεδιάσει από το 2014, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και των υπουργείων Ναυτιλίας και Δημοσίας Τάξεως. Έχει δε ενταχθεί ως πρώτης προτεραιότητας δράση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων, που μπορεί να χρηματοδοτήσει το 90% του έργου. Από τον Ιανουάριο του 2015, όμως, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου που, αφενός, θα βελτιστοποιούσε την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την αποτροπή κινδύνου για εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και, αφετέρου, θα ενδυνάμωνε την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής παράνομης εισόδου στη χώρα».

 

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η υφιστάμενη Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας;

«Θα ήταν καταστροφικό, διότι η εν λόγω συμφωνία μείωσε αισθητά την πίεση προσφύγων και παράνομων μεταναστών που δεχόταν η χώρα μας χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί τον μοναδικό ανασταλτικό παράγοντα σε αυτό.

»Όμως η εκβιαστική τακτική Ερντογάν, σήμερα, δεν αποτελεί τη μοναδική απειλή απέναντι στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Εξίσου επικίνδυνοι είναι και οι ατελέσφοροι ελιγμοί της Ευρώπης, η οποία υπαναχωρεί στις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία. Σε περίπτωση που οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει μονομερώς να αλλάξουν θέση απέναντι στα συμφωνηθέντα, τότε θα έχουν διαπράξει ένα ακόμα κεφάλαιο πολιτικής ανευθυνότητας απέναντι στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Και η Ελλάδα θα κληθεί και πάλι να σηκώσει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα στις πλάτες της».

 

Εκτιμάτε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιτρέπει πρόωρες εκλογές και πόσο βιώσιμη βλέπετε την κυβέρνηση Τσίπρα; Τι θα άλλαζε ο ερχομός τη Ν.Δ. ξανά στην εξουσία

«Ο κ. Τσίπρας έχει την πλειοψηφία κοινοβουλευτικά, αποτελεί όμως μειοψηφία κοινωνικά. Κάθε ημέρα που περνά, η βιωσιμότητα της κυβέρνησής του αποστερεί από τη βιωσιμότητα της χώρας. Όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόστος απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος της παραμονής του.

»Η Ν.Δ. δεν διαλάλησε ποτέ, όπως άλλοι, το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεσμεύτηκε, όμως, για έξοδο από αυτά. Με ρεαλιστικό σχέδιο και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, δηλαδή, από αυτό που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

»Γιατί, σήμερα, η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζουν αυτοί που μας οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, είναι η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων. Και το μόνο σχέδιο που έχουν, αφορά την παραμονή τους στην εξουσία. Σήμερα, η πολυπόθητη εθνική ανασυγκρότηση έχει ως μόνη και αναγκαία συνθήκη τις πρόωρες εκλογές».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα