Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ναι» σε οικουμενική λέει το 37%

Δύο και πλέον μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και ήδη η κυβέρνηση έχει υποστεί τα πρώτα πλήγματά της (βλέπε διαγραφές Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου). Η δημοσκόπηση, η πρώτη μετά τις εκλογές, της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και το κλίμα που υπάρχει για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αφού, όπως έδειξε η έρευνα, το κόμμα της Κουμουνδούρου έχει υποστεί φθορά.
Αξιοσημείωτο είναι φυσικά και το ποσοστό της Ν.Δ.. που ολοένα και πέφτει ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός αν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία σε επόμενη ψηφοφορία, το 37,8% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,8% είναι υπέρ της παραίτησης και της προσφυγής στις κάλπες, ενώ το 23,5% προτιμά να προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να συνεργαστεί με κόμματα της «κεντρώας» αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.
Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψήφιζαν αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, το 18,4% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 14,9%, τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει το 5,6%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (4,5%), ΚΚΕ (4,4%), Ενωση Κεντρώων (2,3%) Ποτάμι (2,2%), ΑΝΕΛ (2,1%) και Λαϊκή Ενότητα (1,9%). Το 18,2% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε, το 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ το 6,1% θα «έριχνε» λευκό ή άκυρο.
Η φθορά της κυβέρνησης επηρεάζει και τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου η δημοφιλία υποχωρεί, αν και εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 41,8%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,5%).
Όμως, οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά με ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες αποφάσεις της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και πιο αναλυτικά το δημοψήφισμα (63,9%), την προσφυγή σε εκλογές το Σεπτέμβριο (68,9%), τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο (70,2%), τον εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ (71,4%) αλλά και τη σύγκρουση με τους εταίρους με αιχμή του δόρατος τον Γιάνη Βαρουφάκη (63,8%).
Επικριτικοί όμως είναι οι πολίτες και με τη Νέα Δημοκρατία, με το 39,2% να εκτιμά ότι το κόμμα θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και το 36,5% να θεωρεί ότι η ΝΔ περνά μία βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συνέλθει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα