ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι περιοχές-«προίκα» για τον νέο αρχηγό

Λιγότερο από 10 ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το πρωί (8:00) που θα ανοίξουν οι κάλπες, προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν αρχηγό για τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη οι εννέα υποψήφιοι έχουν εντείνει τις δράσεις τους, ενώ οι συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι σε καθημερινή βάση. Κι όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, αυξάνεται και η αισιοδοξία πως τελικά το στοίχημα θα κερδηθεί και θα προσέλθουν στις κάλπες περί των 200.000 ψηφοφόρων, το οποίο εάν συμβεί θα είναι μία πολύ σημαντική προίκα για τον νέο φορέα, που στοχεύει στο να σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Δεδομένα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, καθώς το εκλογικό σώμα είναι ρευστό και ουδείς μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις. Αυτό, πάντως, που μπορεί ο καθένας εύκολα να διαπιστώσει είναι ότι κατά πλειοψηφία οι συγκεντρώσεις της κας Γεννηματά είναι άκρως επιτυχημένες με πολύ κόσμο, ο οποίος βέβαια προέρχεται μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που σημαίνει ότι είναι και κάποιας προχωρημένης ηλικίας. Όμως, όπως επισημαίνουν από την Χαριλάου Τρικούπη, «και μόνο το γεγονός ότι κινητοποιούνται είναι κάτι πολύ όμορφο και πολύ αισιόδοξο».

Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειδικά σε μέρη όπου έχει πολλούς πυρήνες, όπως η Ξάνθη και η Κρήτη. Ειδικά η συγκέντρωση του Ηρακλείου την Τετάρτη το απόγευμα ήταν απίστευτη για τα σημερινά δεδομένα.

Ο Γιώργος Καμίνης έκανε κι αυτός το δικό του μπαμ με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην έδρα του, την Αθήνα, την Τετάρτη το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου, όπου ήταν κατάμεστο.

Αντίθετα, ο Σταύρος Θεοδωράκης κινείται σε διαφορετική ρότα. Οι συγκεντρώσεις του είναι πιο κλειστές, πιο μικρές, με συμπρωταγωνιστές γνωστούς καλλιτέχνες (ηθοποιούς, συγγραφείς), αλλά, όπως λένε από το επιτελείο του, «το ακροατήριο αποτελείται από πολίτες οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα, αλλά ενδιαφέρονται για την νέα προοδευτική παράταξη». Πάντως, επισημαίνουν ότι σε όλες τις συγκεντρώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού παραβρίσκονταν και οι εκλεγμένοι πρόεδροι των τοπικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, «και αυτό από μόνο του κάτι λέει», ισχυρίζονται με έμφαση από την Σεβαστουπόλεως.

 Οι κρίσιμες περιοχές

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, το πιο σημαντικό σε όλη την εκλογική διαδικασία είναι να ανακτηθεί το πλεονέκτημα στην παράταξη σε κάποιες περιοχές, που ήταν πράσινες επί πολλά χρόνια και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις βάφτηκαν με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι πρωτίστως η Κρήτη και εν συνεχεία η Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρναρνία), όπως και τα Δωδεκάνησα. «Εάν ο νέος φορέας καταφέρει να κερδίσει αυτές τις περιοχές, τότε το μέλλον για τον νέο αρχηγό θα είναι πολύ πιο βατό», λένε οι εκλογολόγοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτό το θεωρούν δεδομένο, καθώς ας μην λησμονούμε ότι από την Κρήτη προέρχονται δύο εκ των υποψηφίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης πολύ ισχυροί είναι και οι πυρήνες της Φώφης Γεννηματά (λόγω κινητοποίησης Καρχιμάκη), ενώ να σημειωθεί ότι τοπικά στελέχη, όπως ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, έχουν δραστηριοποιηθεί στο έπακρο.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται τόσο στην Δυτική Ελλάδα, όσο και στα Δωδεκάνησα. Επίσης σε όλη την Ελλάδα έχουν ενεργοποιηθεί οι δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς μπορεί η κοινοβουλευτική δύναμη του Κινήματος να είναι μικρή, αλλά διατηρεί τις δυνάμεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κόμμα εξουσίας. Ταυτόχρονα, ας μην λησμονούμε ότι λόγω και της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη έχουν ενδιαφερθεί για τις εκλογές και μία σειρά τοπικών αρχόντων, οι οποίοι είναι σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων.

 Τι θα κάνουν τα κόμματα

Το ζητούμενο είναι βέβαια το πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά δεν έχουν υποψήφιο στις εκλογές. Ο λόγος για την ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΙΔΗΣΟ και τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία. Προς το παρόν ουδείς έχει ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει. Και όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, αποκλείεται να το πράξουν.

Όμως από τις συζητήσεις όλοι μπορούν να καταλάβουν πού θα κινηθούν τα μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ και των Κινήσεων. Οι ψηφοφόροι προερχόμενοι από την ΔΗΜ.ΑΡ. δείχνουν πιο άνετα με τον Γιώργο Καμίνη, ενώ σημαντικό μέρος των ψήφων ενδέχεται να λάβει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες προέρχονται από την ΔΗΜ.ΑΡ. και εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς. Ανάλογα αναμένεται να κινηθούν και τα μέλη των Κινήσεων. Καμίνης και Θεοδωράκης είναι οι προτιμότεροι, όμως και ο Γάτσιος διεκδικεί ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που είναι κοντά στις Κινήσεις.

Η κα Γεννηματά περίμενε επίσημη στήριξη από τον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως πολύ δύσκολα θα εκτεθεί ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το αποτέλεσμα είναι ρευστό και θα πρέπει να συνεργαστεί την επόμενη ημέρα με τον νέο αρχηγό. Γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι να ζητήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα στελέχη του κόμματος είναι μοιρασμένα μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Στελέχη του κινήματος εντάσσουν στους υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά τις παλιότερες «σειρές» του ΚΙΔΗΣΟ (Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης Δημήτρης Ρέππας κ.ά.) και σε εκείνους του Γιώργου Καμίνη τις νεότερες (Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής).

Οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις 12 Νοεμβρίου η κα Γεννηματά θα κόψει πρώτη το νήμα, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται σε αυτόν που θα αναμετρηθεί μαζί της στις 19 Νοεμβρίου. Η μάχη για την δεύτερη θέση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, θα γίνει μεταξύ των κ.κ. Θεοδωράκη, Καμίνη και Ανδρουλάκη.

Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες λόγω της ιδιομορφίας των εκλογών δεν αποτελούν και θέσφατο. Και βέβαια όπως επισημαίνουν πολλοί «τα πάντα θα κριθούν από το πόσοι ψηφοφόροι αποφασίσουν να πάνε στα εκλογικά κέντρα, να πληρώσουν τρία ευρώ και να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους». Αυτό βέβαια που εντυπωσιάζει και τους δημοσκόπους από τις απαντήσεις που έχουν λάβει, είναι ότι ένας στους τρεις από όσους έχουν αποφασίσει να λάβουν μέρος στην διαδικασία, δηλώνει αναποφάσιστος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα