«Κλειστό κλαμπ» για λίγους το Champions League!

Σε «κλειστό κλαμπ» για λίγους και εκλεκτούς τείνει να εξελιχθεί το Champions League, ακριβώς λόγω του τρόπου λειτουργίας του και των ωφελημάτων που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ομάδων στη φάση των ομίλων.

Από τα 32 κλαμπ που συμμετείχαν στη φάση των ομίλων της περιόδου που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, οι 28 αναμένεται να δώσουν και πάλι το «παρών», είτε με απευθείας πρόκριση, είτε μέσω της διαδικασίας των προκριματικών, ενώ οι 15 κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στη χώρα τους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έσοδα από τον μεγάλο θεσμό.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ουκρανία. Στην πρώτη, η PSV Αϊντχόβεν παραγκώνισε τον Άγιαξ, ο οποίος όμως θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στους ομίλους του Champions League, καθώς είναι 2ος στη βαθμολογία. Στο Βέλγιο η Άντερλεχτ βρίσκεται πίσω από τη Γάνδη και με διαφορά ασφαλείας ώστε να έχει λιγοστές πιθανότητες, ενώ στην Ουκρανία, η Σαχτάρ παρέδωσε τη σκυτάλη στη Ντιναμό Κιέβου, όμως δεν αποκλείεται να δώσει και εκείνη το «παρών», ως δεύτερη στη βαθμολογία.
Αφήνουμε τις εξαιρέσεις και πάμε στον… κανόνα. Ξεκινάμε με την Ισπανία. Στους «φετινούς» ομίλους, οι Ίβηρες εκπροσωπήθηκαν από τις Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Καταλανοί κατέκτησαν τον τίτλο, η Ατλέτικο είναι 3η και η Ρεάλ 2η. Μοναδικό που μένει εκτός και μάλιστα εκτός Ευρώπης, είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στην Ιταλία, η Γιουβέντους κατέκτησε και πάλι τον τίτλο, ενώ η Ρόμα ήρθε 2η. Στην Ελλάδα, έχει… μονιμοποιηθεί ο εκπρόσωπος στον θεσμό, με τον Ολυμπιακό να κατακτά και τον φετινό τίτλο. Στη Σουηδία πήρε και πάλι το πρωτάθλημα η Μάλμε. Στην Ελβετία, η Βασιλεία έχει καρφώσει τη σημαία της στην κορυφή και δεν τη… βγάζει.
Στην Αγγλία, η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, η Άρσεναλ είναι 3η και η Μάντσεστερ Σίτι 2η. Η Λίβερπουλ εξακολουθεί να απογοητεύει και μένει εκτός, πηγαίνοντας στο Europa League ως 5η στη βαθμολογία. Στη Βουλγαρία, ο Λουντογκόρετς συνεχίζει απτόητη, ενώ στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν σήκωσε και πάλι κούπα, με τη Μονακό να βρίσκεται στην 3η θέση.

Στη Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου βγήκε πρωταθλήτρια, η Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι 4η, η Σάλκε είναι 5η και πάει στο Europa, ενώ η Μπορούσια Ντόρτμουντ μένει εκτός… γιορτής, όντας στην 7η θέση της βαθμολογίας.

Στη Ρωσία, η Ζενίτ Πετρούπολης είναι σταθερή δύναμη, ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με την Κράσνονταρ. Στην Πορτογαλία, η Μπενφίκα κατέκτησε το πρωτάθλημα, η Πόρτο βγήκε 2η και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας 3η.

Στην Τουρκία όλα είναι ανοικτά, αλλά η Γαλατασαράι έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, ενώ έχει διασφαλίσει την υποψηφιότητά της για το Champions League. Στην Κύπρο ισχύουν τα ίδια για τον ΑΠΟΕΛ, ενώ στη Σλοβενία, η Μάριμπορ πήρε και πάλι το πρωτάθλημα. Στη Λευκορωσία, η Μπάτε Μπόρισοφ έμεινε και πάλι στην κορυφή.
Με άλλα λόγια, οι ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους του Champions League ισχυροποιούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, που καθίστανται μη ανταγωνιστικές για τις υπόλοιπες. Ήδη σας αναφέραμε ότι οι 28 από τις 32 που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, έχουν διασφαλίσει ή θα διεκδικήσουν την ανανέωση του «εισιτηρίου» τους στους ομίλους. Δεν αποκλείεται στα αμέσως επόμενα χρόνια, και με τις προϋποθέσεις που ισχύουν, το Champions League να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ για πολύ συγκεκριμένες ομάδες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ολυμπιακού, η μόνιμη συμμετοχή του οποίου στους ομίλους έχει εκτοξεύσει στα… ουράνια τα έσοδά του, απέχοντας έτη φωτός από τον αμέσως επόμενο. Οι «ερυθρόλευκοι» απολαμβάνουν τα μπόνους του Champions League, τα οποία αξιοποιούν ούτως ώστε να ενισχύονται με παίκτες πρώτης διαλογής, ανεβάζοντας ολοένα και περισσότερο το επίπεδό τους. Παράλληλα, όμως, ανοίγει αναλόγως και η ψαλίδα με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, οι οποίες αδυνατούν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο ρυθμό, όντας υποχρεωμένες να λειτουργούν με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα